Είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι οι ψηφοφόροι, δεν είναι… πρόβατα, ούτε εξουσιολάγνοι!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια ακατανόητη για τη δημοκρατία επιχειρηματολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβαθμίζει και ακυρώνει, πριν ακόμα διεξαχθούν, τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, επειδή αυτές θα γίνουν με την απλή αναλογική και γνωρίζει πως, ακόμα κι αν τις κερδίσει, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πάνος Σώκος

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πρώτη σε αυτές τις εκλογές, αλλά με ποσοστό μεταξύ 30%-32%. Σε μια επίδειξη άκρατης αλαζονείας, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να μπει καν στον κόπο να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, γιατί, όπως λέει, στις επαναληπτικές εκλογές, που δεν θα γίνουν με την απλή αναλογική, θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 37,5%-38% τουλάχιστον. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ. στις επαναληπτικές εκλογές, αλλά θα είναι και πάλι μακριά από το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί ο ψηφοφόρος της Ν.Δ. που θα καταψηφίσει το κόμμα του την πρώτη Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί (π.χ., ακρίβεια, υποκλοπές, σκάνδαλα, αλαζονική συμπεριφορά, αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας), θα τρέξει να ξαναδώσει το δαχτυλίδι της αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής; Αυτά για τα οποία δεν θα τον ψηφίσει στις πρώτες εκλογές θα έχουν εκλείψει μέσα στις τρεις τέσσερις εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν; Τότε, ποιο νόημα θα έχει το μήνυμα δυσαρέσκειας που θα στείλουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.;

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στον «κομματικό πατριωτισμό» του δεξιού ψηφοφόρου, πιστεύοντας ότι αυτός ο ψηφοφόρος θέλει τη Ν.Δ. πάντα στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν ακολουθεί καταστροφική πολιτική. Πάντα; Δεν είναι βέβαιο! Η άποψη αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι προσβλητική για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., γιατί τους θεωρεί εκ των προτέρων δεδομένους, όσο λάθος πολιτική κι αν εφαρμόζει. Τους θεωρεί άβουλα όντα, που θα σκύβουν το κεφάλι και θα ψηφίζουν, βρέξει χιονίσει, τη Ν.Δ., αρκεί να μην έρθει ο αντίπαλος στην εξουσία…

Αν κοιτάξει όμως πίσω του, θα διαπιστώσει ότι ναι μεν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. έχουν υψηλή παραταξιακή συνείδηση -όπως τονίσαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας-, και για αυτό το κόμμα παραμένει ενωμένο και μεγάλο, όμως αυτοί οι ίδιοι ψηφοφόροι έφυγαν πολλές φορές όταν δυσαρεστήθηκαν από την πολιτική της, εξ ου και η Ν.Δ. έχει πάρει και 19% και 29% και 27%, και πήγε πολλές φορές στην αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να γνωρίζει λοιπόν ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που δεν θα τον ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή, για τους ίδιους λόγους, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα τον ψηφίσουν και τη δεύτερη Κυριακή. Είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι οι ψηφοφόροι, δεν είναι… πρόβατα, ούτε εξουσιολάγνοι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ