Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ο Σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ της ακατάλληλης ταινίας που έπαιξε στα σχολεια λεει πως το θέμα της είναι η φιλία μεταξύ των ανδρών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την έντονη αντίδραση του σκηνοθέτη της ταινίας «Αγόρια στο ντουζ» η οποία προβλήθηκε σε δημοτικό σχολείο στου Ζωγράφου από μια θεατρολόγο προκάλεσε ο σάλος στην σχολική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών.

Σε δήλωσή του ο Σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ τονίζει πως η ταινία δεν έχει ερωτικό και σεξουλικό περιεχόμενο αλλά το θέμα της είναι η φιλία μεταξύ των ανδρών.

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών», ανέφερε αρχικά ο σκηνοθέτης.

Και συνεχίζει: «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία».

Σύμφωνα με το κ. Ζέτερμπεργκ «τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους».

Ο σκηνοθέτης αναφέρει πως η ταινία έχει λάβει πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Καταλήγοντας ο κ. Ζέτερμπεργκ επισημαίνει πως η μικρού μήκους ταινία που διαρκεί 9 λεπτά και είναι σουηδικής παραγωγής «χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021».

Ο ίδιος στηρίζει την καθηγήτρια που το έδειξε στο σχολείο.

«Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Η ταινία έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για να προβάλλεται, αν και ο γενικός γραμματέας σε δηλώσεις του είπε ότι δεν γνωρίζει το Υπουργείο κάτι και έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ