Η τράπεζα θεμάτων αποκάλυψε την “γύμνια” του ψηφιακού κράτους στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σημαντικό ερώτημα ειναι ένα: Εαν η επίθεση ήταν high traffic volume DDoS (μιλάνε για 200.000ευρώ + εκατομύρια bots) δεν θα είχε αποτυπωθεί στις σχετικές υπηρεσίες καταγραφής DDoS επιθέσεων (CloudflareRadar) ή εστω στα διαγράμματα του GRNET? #τραπεζα_θεματων

IMG 2728 1

«Επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης», χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, το μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων, το οποίο αφήνει στον «αέρα» τις εξετάσεις στα Λύκεια και εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αλλά και το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενούνται οι υποδομές του ΙΕΠ.

Ο ξεσηκωμός εκπαιδευτικών και μαθητών προκάλεσε τη σπασμωδικήαντίδραση των διοικούντων, οι οποίοι άρχισαν πανικόβλητοι, από τη μία να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από την άλλη, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη της Πολιτείας, αλλά φταίνε για όλα οι κακοί χάκερς που έβαλαν στόχο την εκπαίδευση.

Δεν έχουν αναφέρει ακόμα βέβαια οι φωστήρες του «υπερσύγχρονου» ψηφιακού κράτους, τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα και το αν αυτοί οι κακοί χάκερς είναι από την κακή Ρωσία, ή αν υπάρχει κανένα περίπλοκο σχέδιο κατά της Ελλάδας, σαν αυτό που είχαν εμφανίσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη…

Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, να ευθύνονται όντως χάκερς για το φιάσκο, δεν έχει και μεγάλη διαφορά, καθώς το επιτελικό κράτος πιάστηκε για μια ακόμη φορά στον ύπνο. Αποδεικνύεται ότι δεν έγινε ποτέ η κατάλληλη προετοιμασίαγια όλα τα ενδεχόμενα κυβερνοεπίθεσης, προετοιμασία η οποία δεν γίνεται σε λίγες μέρες, αλλά απαιτεί συνεχή δουλειά και συνεχείς ελέγχους.

«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας.

Ενδεικτικά της ανοργανωσιάς που επικρατεί, είναι και τα όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ο οποίος έθεσε και ένα εύλογο ερώτημα:

«Να έρχεται το υπουργείο 5 το απόγευμα και να μας ενημερώνει ότι είχαμε χάκερς, το πιστεύουμε, δεν το πιστεύουμε, το ζήτημα είναι ότι 2 του μηνός ξεκινάνε οι Πανελλήνιες. Ας πούμε ότι θα έχουμε την ίδια επίθεση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα, ένα παράλληλο σύστημα που να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοθούν τα θέματα; Ένα άλλο σύστημα ώστε να πάμε στη μετάδοση. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο το υπουργείο. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεχθήκαμε επίθεση από χάκερς. Και αν δεχόμαστε κάθε μέρα επίθεση από χάκερς στις πανελλαδικές, τι θα κάνουμε; Θα φτάσουν τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις τον Ιούλιο;»

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική!

Από όλο αυτό το τσίρκο που έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα για να δικαιολογηθεί το φιάσκο, δεν θα μπορούσε να λείπει ένας από τους γελωτοποιούς.

Ο Άκης Σκέρτσος εμφανίστηκε για να πει ότι για όλα τα προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έφερε το σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό έχει οδηγήσει στο να έχουμε τώρα υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επίθεση χάκερς!

«Προφανώς εδώ θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει. Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση … Δεν επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως εδώ προκύπτει ανάγλυφα και ο λόγος να έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν για να διαχειρίζεται, να αναλαμβάνει ευθύνες και να προστατεύει τη λειτουργία του κράτους … Τέτοιες επιθέσεις γίνονται καθημερινά, αποτρέπονται καθημερινά και δεν μαθαίνετε τίποτα γι’ αυτές. Μάθατε γι’ αυτή γιατί δεν μπορέσαμε να την αποτρέψουμε στο πλαίσιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε εδώ λόγω της νάρκης της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό μας σύστημα, δεν έχουμε μια σταθερή, πολιτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, υπάρχουν κι αρκετοί άλλοι, που το συντομότερο δυνατόν πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Ιουνίου»!

Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί δηλαδή δεν λειτουργούν επειδή έχουμε υπηρεσιακή Κυβέρνηση και όχι Κυβέρνηση Μητσοτάκη;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ