Να ανησυχήσουμε; Μελι στάζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ για τον Μητσοτακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα απομένει για την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά τις εξίσου μεγάλες νίκες τους στις βουλευτικές εκλογές Ελλάδας και Τουρκίας και ήδη τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια θετική συγκυρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, άρθρο του Αϊντίν Χασάν στην εφημερίδα «Μιλιέτ» με τίτλο «Ο δείκτης ξαναδείχνει ειρήνη στο Αιγαίο» αναφέρει ότι: «Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Τουρκία, ξαναγεννήθηκαν οι ελπίδες για ειρήνη στο Αιγαίο. Η πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή του Ερντογάν και του Μητσοτάκη πρόκειται να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας στο Βίλνιους. Μετά τις εκλογές, οι δύο πλευρές του Αιγαίου ήρθαν σε συμφωνία, ώστε να μεταφερθεί ο διάλογος σε επίπεδο ηγετών. Σε περίπτωση όπου εξελιχθεί θετικά η συνάντηση αυτή, ενδέχεται τους επόμενους μήνες να συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο».

Εκτενή δημοσιεύματα, εξάλλου, υπάρχουν και στον υπόλοιπο τουρκικό Τύπο, με τα ακόλουθα αποσπάσματα να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ακσάμ: «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ερντογάν τον Ιούλιο»
    «Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν προετοιμάζεται για έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο αυτό το καλοκαίρι και ότι θα είναι σε επιφυλακή για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».
  • Γενί Μπιρλίκ: «Διπλωματικός Μαραθώνιος»
    «Τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Τα ελληνικά μέσα έγραψαν ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο αυτό το καλοκαίρι».

Θυμίζουμε ότι το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ