Κώστας Καραμανλης: Ιστορική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για Ισραήλ, ελληνοτουρκικά και γερμανικές αποζημιώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχηρά μηνύματα και προειδοποιήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του ανατρεπτικού βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη», στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά από την απομάκρυνση του από από τη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το κρίσιμο το κρίσιμο ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων, την φλεγόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο Κυπριακό και έστειλε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση του απέναντι στην Τουρκία.

«Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, δεν παραγράφηκε ποτέ, η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Κανένα νομικό στοιχείο δεν απάλλαξε τη Γερμανία από τις υποχρεώσεις αυτές τις οποίες είχε αναγνωρίσει επισήμως από το 1965» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε στον αγώνα του Προκόπη Παυλόπουλου για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τα λόγια του: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Βολές προς Γερμανία και ΕΕ

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε με ευθείες βολές στον ρόλο της ΕΕ: «Η ένταση στη διεθνή σκηνή αυξάνεται. Όλο και περισσότερα κράτη προβάλλουν απαιτήσεις, ακόμη και εδαφικές, να διεκδικούν μεγαλύτερο ρόλο, να αμφισβητούν συνθήκες και συμφωνίες. Σε αυτή τη δύσκολη και διαρκώς επιδεινούμενη συγκυρία, ο ρόλος της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι κομβικός, σημείωσε, αλλά, όπως είπε, περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Δυσκολεύεται ή και αποφεύγει να πάρει αποφάσεις» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης: «Αντί η ΕΕ να αναζητήσει κοινή πολιτική διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης, πολιτική με αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω κοινού δανεισμού, οι εύρωστες οικονομίες του Βορά με την προεξάρχουσα Γερμανία επέβαλαν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία προτάσσοντας το στενό εθνικό συμφέρον έναντι του πραγματικού ορθολογισμού, των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αναγκών, εμπλέκοντας το ΔΝΤ στα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Με ειδική ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία, προνομιακή σχέση με την Κίνα και ελάχιστες στρατιωτικές δαπάνες, η Γερμανία και οι συν αυτοί εξυπηρέτησαν το συμφέρον τους» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Προφανώς και η χώρα ή χρόνιες αδυναμίες και θα έπρεπε με ευθύνη όλων μας να έχει προχωρήσεις στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση.Οι Γερμανοί επωφελήθηκαν από την κρίση αλλά υπονόμευσαν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Το τίμημα ήταν βαρύτατο για τη χώρα μας. Ενοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε, χρησιμοποιήθηκε για παραδειγματισμό άλλων που λόγω μεγέθους ήταν λιγότερο ευάλωτοι. Της επιβλήθηκαν προγράμματα κυρίως τιμωρητικού περιεχομένου και όλα αυτά με τεράστιο κοινωνικό κόστος και απώλεια σχεδόν του 30% του ΑΕΠ, πράγμα που μόνο σε παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να συμβεί» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς»

Σε μια ιστορική παρέμβαση του Κ. Καραμανλή για το Ισραήλ, ο ίδιος αναφέρθηκε στο δικαίωμα του κράτους για νόμιμη άμυνα, πάντα με τους κανόνες του πολέμου για τους αμάχους και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. «Το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς» τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την παράνομη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

Αναφερόμενος στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, τόνισε: «Η Τουρκία έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ ευρωπαϊκής χώρας. Ταυτόχρονα, απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα από το διεθνές δίκαιο απορρέοντα δικαιώματα της. Αυξάνει διαρκώς τις αξιώσεις μεταξύ άλλων και εδαφικές. Συμπεριφορά που απορρέει από τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη του τουρκικού κράτους».

«Σφάλουν σύμμαχοι και εταίροι, ή ακόμα χειρότερα εν γνώση τους υποκρίνονται όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό παίρνει τη μορφή συστάσεων και πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο, να υποκύψουν στις αξιώσεις της. Ακόμα χειρότερα, όταν πρόκειται για μέλη της ΕΕ, αφού με τη στάση τους αυτή, βάναυσα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ».

«Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα, ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται»

«Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα, ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Προς την Τουρκία αλλά και σε όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση πακέτου επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή η εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη και μοναδική απάντηση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα.

«Μια και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας. Και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής, δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης» σημείωσε και τόνισε:

«Υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις και παροτρύνσεις τρίτων ή ασαφή μηνύματα που ενδέχεται να αντιληφθούν ως διάθεση ενδοτισμού, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ασκεί μυστική διπλωματία με τον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για… «συμφωνίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ