Στην Άγκυρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο Μπλινκεν – Το Ισραηλ εχει κόψει την Γάζα στα δυο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πόλη της Γάζας έχει περικυκλωθεί από τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, την ώρα που οι  πυραυλικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζαςδεν έχουν σταματημό, με αποτέλεσμα καθημερινά να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, οι οποίοι έκαναν το «λάθος» να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε απόψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, συνεχίζοντας ακάθεκτες τον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χαμάς, έχουν περικυκλώσει «πλήρως» την πόλη της Γάζας και χώρισαν τον παράκτιο θύλακο στα δύο. Σημείωσε δε ότι τα στρατεύματα υπό την ηγεσία της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani «έφτασαν στην ακτογραμμή και την κρατούν».

«Σήμερα υπάρχει βόρεια Γάζα και νότια Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαγκάρι και πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν από τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν νότια. Σημείωσε δε πως ο στρατός εξακλουθεί να πραγματοποιεί εκτεταμένες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Υπάρχουν τώρα εκτεταμένα πλήγματα σε υποδομές τρομοκρατίας, κάτω και πάνω από αυτές», σχολίασε, προσθέτοντας ότι για μια ακόμη φορά οι IDF διέκοψαν το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές γραμμές στη Λωρίδα της Γάζας.

Από πλευράς του, ο αρχηγός του Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι ανέφερε σήμερα ότι ο στρατός είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην επίθεση στο βορρά», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αμύνεται από καθημερινές επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ. «Θέσαμε ως στόχο να βελτιώσουμε την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Χαλέβι κατά τη διάρκεια αξιολόγησης στην 210η Μεραρχία στο βόρειο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν επίσης ότι, από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν πλήξει περισσότερους από 2.500 στόχους μέσω χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών χτυπημάτων. Μάλιστα, σήμερα τα ξημερώματα βομβάρδισαν καταυλισμό προσφύγων στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς.

Προειδοποιητικές σειρήνες, όμως, ήχησαν για μια ακόμη ημέρα σήμερα στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, καθώς υπήρξε νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το μπαράζ ήρθε ως «απάντηση» σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αυτοκίνητο πολιτών στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ότι οι τέσσερις νεκροί είναι συγγενείς δημοσιογράφου που επίσης τραυματίστηκε στη συγκεκριμένη επίθεση.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε κάνει λόγο για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» γύρω από αρκετά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο, και κυρίως κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa. Στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού αυτού θυλάκου όπου, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, κατοικούσαν περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι, εξακολουθούν να παραμένουν 300.000 έως 400.000 άνθρωποι, ζώντας υπό συνθήκες εξαθλίωσης και κινδυνεύοντας διαρκώς να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα.

Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ, τέσσερις διασώστες τραυματίστηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον δύο ασθενοφόρων που ανήκαν σε τοπικό σύλλογο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν ανήμερα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς τις 7 Οκτωβρίου, ενώ με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό από το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ έχουν φτάσει τους 9.770 εκ των οποίων 4.800 παιδιά και 2.550 γυναίκες.

Στην Άγκυρα κατέφθασε ο Μπλίνκεν

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Τουρκίας) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Άγκυρα, όπου αύριο Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με βασικό θέμα την πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της τουρκικής πρωτεύουσας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Μέσα στην ημέρα ο Μπλίνκεν πέρασε από το Ιράκ, σε μια επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα από την αμερικανική κυβέρνηση, όπου και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας Mohammed Shia al-Sudani για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο. Εκεί όπου και συναντήθηκε -εκτάκτως- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου, με τελικό προορισμό τη Γάζα», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη «στάση» του στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς. Δήλωσε δε ότι «αυτή τη στιγμή» 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή «είναι εντελώς ανεπαρκής».

Είχε προηγηθεί η άνω της μίας ώρας συνάντηση του Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, κατά την έκτακτη επίσκεψή του στη Δυτική Όχθη. Οι δύο τους, όπως μεταδίδει το Sky News, δεν απευθύνθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, παρά εκπρόσωπος του Αμπάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια». Οι δυο τους «συζήτησαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Πρόσθεσε δε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ό,τι θα ακολουθήσει στη Λωρίδα της Γάζας», με τον Μαχμούτ Αμπάς να δηλώνει «πρόθυμος να διαδραματίσει ρόλο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιράν: Οι ΗΠΑ «θα πληγούν σκληρά» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα

«Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, σύμφωνα με ρεπορτάζ το ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας Tasnim, καθώς το Ιράν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ «εμπλέκονται στρατιωτικά» στη σύγκρουση.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του ετοιμάζεται να υποβάλλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, συλλέγουν πληροφορίες και φωτογραφίες και είναι πολύ πιθανόν να υποβάλουν την καταγγελία τους αύριο Δευτέρα.

Όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο, σχετικά με αναφορές από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λίβανο ότι ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τρείς ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι ο στρατός «θα εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας» σε σχέση με ένα αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ