Οι νέες αλλαγές στα επιδόματα γέννησης και παιδιού – Τι ισχύει για τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός του 2023

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ακριβό κόστος ζωής ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ και κλιμάκωση έως 3.000 ευρώ. Η αύξηση όπως είπε η κ. Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:

400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω
Η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις από τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού. Η αύξηση θα λειτουργήσει αναδρομικά και για τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός του 2023.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας. Τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και για αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοια κοινωνικά μέτρα». Από πλευράς του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα επτά νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους γονείς που είναι:

Αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
Αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, θα υπάρξουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ