Το Ιράν αποσύρει τους ανώτερους επικεφαλής του από τη Συρία μετά τα πρόσφατα πλήγματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά μείωσε την ανάπτυξη των ανώτερων αξιωματικών της στη Συρία λόγω μιας σειράς θανατηφόρων ισραηλινών επιδρομών και θα βασιστεί περισσότερο σε ένοπλες ομάδες που συμμάχησαν με την Τεχεράνη για να διατηρήσει την επιρροή της.

Τρεις από τις πηγές είπαν στο Reuters ότι ενώ οι υπερσυντηρητικοί στην Τεχεράνη απαιτούν εκδίκηση, η απόφαση του Ιράν να αποσύρει ανώτερους αξιωματικούς οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία του να μην παρασυρθεί σε μια σύγκρουση που διαφαίνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποσυρθεί πλήρως από τη Συρία και θα βασιστεί στη διαχείριση των επιχειρήσεων του στη Συρία εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της λιβανικής Χεζμπολάχ .

Το πρακτορείο σημείωσε ότι η Φρουρά της Επανάστασης μετέφερε στη συριακή πλευρά τις ανησυχίες της για τη συμμετοχή των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στη διαρροή πληροφοριών για τις δυνάμεις της.

Στις 25 Δεκεμβρίου, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε τον Ράντι Μουσαβί, ανώτερο ηγέτη της Δύναμης Κουντς της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, σε ένα χτύπημα που εξαπέλυσε κοντά στη Δαμασκό.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πέντε συμβούλων στην Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, ως αποτέλεσμα ισραηλινής επιδρομής που είχε στόχο ένα κτίριο στη συνοικία Mezzeh στη Δαμασκό στις 20 Ιανουαρίου.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αξιωματούχος των πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Αυτά τα χτυπήματα συμπίπτουν με τον πόλεμο που συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και οι φόβοι ότι θα επεκταθεί αυξάνονται.

Έκτοτε, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο του το συριακό έδαφος και οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου πολλές φορές, καθώς και τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία , στοχεύοντας κυρίως στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών και αποστολών όπλων και πυρομαχικών.

Το Ισραήλ σπάνια επιβεβαιώνει την υλοποίηση αυτών των χτυπημάτων, αλλά επαναλαμβάνει ότι θα αντιμετωπίσει αυτό που περιγράφει ως προσπάθειες της Τεχεράνης να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

Τη Δευτέρα, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη ομάδων πιστών στην Τεχεράνη, σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία αυτών των ομάδων στην περιοχή Sayyida Zeinab κοντά στη Δαμασκό.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ