Στην Αττάλεια: Υπεγράφη Στρατιωτικό Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπάιμπα, υπέγραψε στρατιωτικό μνημόνιο κατανόησης με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Αττάλειας στη νότια Τουρκία για να συμμετάσχει στις συναντήσεις της τρίτης συνόδου του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είπε ότι η υπογραφή αυτού του μνημονίου εμπίπτει σε αυτό που περιέγραψε ως «η συνέχεια της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας», η οποία ξεκίνησε με την υπογραφή δύο συμφωνιών ασφάλειας και ναυτιλίας με την πρώην Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στα τέλη Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για την ασφάλεια εκείνη την εποχή, η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη κατά των δυνάμεων του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη και έλεγχαν αρκετές πόλεις και περιοχές στα δυτικά της χώρας, όπως σημειώνει η αραβική ιστοσελίδα Al Jazeera Net.

Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα  δήλωσε ότι αυτό το μνημόνιο περιλαμβάνει συνεννοήσεις σε στρατιωτικά πεδία μέσω αυτών που περιέγραψε ως ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη του λιβυκού στρατού και των διαφόρων μονάδων του με εμπειρογνώμονες στρατιωτικής εκπαίδευσης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ειδικών όπλων του, ιδιαίτερα της αεροπορίας του.

3 5

Η επίσημη πλατφόρμα της κυβέρνησης «Η Κυβέρνηση μας» επικαλείται τον Αλ Ντμπέιμπα: «Η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Αρχηγού του Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού και του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αποτελεί προτεραιότητα και μεγάλη σημασία για εμάς, καθώς και η εφαρμογή προηγμένης εκπαίδευσης προγράμματα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του προσωπικού του στρατού».

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι η στρατιωτική και ασφάλεια συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της κυβέρνησης Ντμπέιμπα σημειώνει πρόοδο και οργάνωση σε όλες τις πτυχές, τονίζοντας τη συνέχιση αυτού του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Από το 2020, οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη μετά την επιτυχία τους να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Χάφταρ από τη νότια Τρίπολη και όλες τις πόλεις δυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera Net, οι εκπαιδευτικές ομάδες του τουρκικού στρατού εκπαιδεύουν μαχητές και στρατιωτικές ομάδες και ομάδες ασφαλείας από τον λιβυκό στρατό σε στρατόπεδα στα δυτικά της χώρας για περισσότερα από 3 χρόνια για να πολεμούν, να χρησιμοποιούν διάφορα είδη όπλων, να πολεμούν μέσα σε δρόμους, να επιτίθενται σε πόλεις, να απελευθερώνουν ομήρους και να προστατεύουν αξιωματούχους.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Λίβυοι ομόλογοί τους πραγματοποίησαν αρκετούς κοινούς ναυτικούς στρατιωτικούς ελιγμούς στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Λιβύης, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε την αποστολή των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη μετά από αίτημα του Προέδρου Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κάλεσε το τουρκικό κοινοβούλιο σε μνημόνιο στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου να παρατείνει τις αποστολές των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για επιπλέον δύο χρόνια, τονίζοντας ότι στόχος είναι η «προστασία των τουρκικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως «παράνομες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη».

Πηγές είπαν στο Al Jazeera Net στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ότι η λιβυκή Πολεμική Αεροπορία στα δυτικά της χώρας έχει ενισχύσει τις αεροπορικές της ικανότητες την τελευταία περίοδο με ένα προηγμένο τουρκικό drone τύπου «Baykar Akanci», το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία« Baykar Defense» και το οποίο πετά για περισσότερες από 24 ώρες σε μεγάλα υψόμετρα έως και 12.192 μέτρα μεταφέροντας πλήθος βλημάτων.

Αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη

Σε σχετικό πλαίσιο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη ανακοίνωσε -την Παρασκευή 1η Μαρτίου- ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη συναντήθηκε -την περασμένη εβδομάδα- με τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού στη δυτική Λιβύη, Αντιστράτηγο Μουχάμαντ αλ Χαντάντ, με τους διοικητές των ταξιαρχιών 444th Fighting και 111th Majhfal και τον διοικητή της Στρατιωτικής περιοχής της Δυτικής Ακτής της Τρίπολης και συζήτησαν μαζί τους για την οργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων για αξιωματικούς και στρατιώτες του Λιβυκού Στρατού στη δυτική Λιβύη για να ανεβάσουν το επίπεδο των στρατιωτικών και μαχητικών τους  ικανοτήτων.

Η αμερικανική πρεσβεία πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν αυτό που περιέγραψαν ως «αλληλεπίδραση με τα μέρη σε όλες τις περιοχές της Λιβύης για να στηρίξουν τις προσπάθειες που στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας, την ενοποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του λιβυκού στρατού και την προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης».

Η Ταξιαρχία «444 Fighting» του Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού στην Τρίπολη – η οποία θεωρείται στρατιωτική δύναμη στη δυτική Λιβύη – ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λιβύη επισκέφθηκε το στρατόπεδό της για να συντονίσει την εκπαίδευση και να αυξήσει τη μάχη και τη στρατιωτική επίπεδο των μελών της ταξιαρχίας.

Πριν από αυτό, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι ο Επιτετραμμένος Τζέρεμι Μπρεντ και ένας αξιωματικός από τον Στρατιωτικό Ακόλουθο πήγαν και συζήτησαν στο αρχηγείο των δυνάμεων του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη, όπως περιέγραψε είχαν «μια γόνιμη συζήτηση με ανώτερους αξιωματούχους στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης στη Βεγγάζη».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Βεγγάζη με στρατιωτικό προσωπικό που συνδέεται με τις δυνάμεις του Χάφταρ, με επικεφαλής τον γιο του, Χάλεντ, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Σαντάμ και τον κουνιάδο τους Αγιούμπ Αλ-Φερτζάνι, ηγείται μεγάλων στρατιωτικών ταξιαρχιών που συνδέονται με τον Χάφταρ, εξοπλισμένες με διάφορα τύπους εξοπλισμού.

Η ηγεσία των δυνάμεων του Χάφταρ είπε ότι στη συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία συζητήθηκε η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και της ασφάλειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ