Οι πρώτοι στρατιώτες της γερμανικής μόνιμης δύναμης στη Λιθουανία ξεκινούν την αποστολή τους- Αντιδράσεις της Ρωσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε τη νέα γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία ως βασικό βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και «μια σημαντική ημέρα για την Μπούντεσβερ», αναφέρει το dpa.

«Είναι η πρώτη φορά που εγκαθιστούμε μόνιμα μια τέτοια μονάδα εκτός Γερμανίας», είπε ο Πιστόριους τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στην τελετή αναχώρησης του προκαταρκτικού μηχανισμού της ταξιαρχίας.

Οι περίπου 20 στρατιώτες πρόκειται να προετοιμάσουν την ανάπτυξη εκατοντάδων και τελικά χιλιάδων στρατιωτών στη δημοκρατία της Βαλτικής, μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει σύνορα με την Πολωνία, αλλά και με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, ακόμη και επί τόπου. Οι υποδομές πρέπει να είναι επαρκείς, οι στρατώνες, τα καταλύματα πρέπει να προετοιμαστούν», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν από την πλευρά της Λιθουανίας», πρόσθεσε ο Πιστόριους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοπλίσουμε την ταξιαρχία όπως πρέπει από την πρώτη στιγμή», διαβεβαίωσε τους στρατιώτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του, υπενθυμίζει το dpa.

2 41

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η προκαταρκτική ρύθμιση της γερμανικής μονάδας στη Λιθουανία θα αυξηθεί σε περίπου 150 άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την ‘tagesschau’ η ταξιαρχία που θα φέρει το όνομα Panzerbrigade 45 θα γίνει πλήρως επιχειρησιακή μέχρι το 2027 και θα αποτελείται από μόνιμη παρουσία περίπου 4.800 στρατιωτών και 200 ​​πολιτών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Αντιδράσεις Ρωσίας

3 20

Η γερμανική στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει το Reuters.

Το ΝΑΤΟ και το Βίλνιους δήλωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει τη μόνιμη ανάπτυξη 5.000 γερμανικών στρατιωτών στη Λιθουανία από το 2027, όταν η γερμανική ταξιαρχία θα είναι πλήρως έτοιμη για μάχη.

Η Λιθουανία μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Λετονία, την Πολωνία (κράτη μέλη του ΝΑΤΟ), τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Βίλνιους, ένα προκαταρκτικό κέντρο διοίκησης θα δημιουργηθεί στο κράτος της Βαλτικής το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Στη συνέχεια, το προσωπικό της γερμανικής ταξιαρχίας θα συμπληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και θα αποτελείται από 4.800 στρατιώτες και 200 ​​πολίτες υπαλλήλους.

Ο πυρήνας της λιθουανικής ταξιαρχίας θα αποτελείται αρχικά από δύο τάγματα πεζικού από τα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το τρίτο τάγμα θα είναι μια ομάδα τακτικής μάχης του ΝΑΤΟ γνωστή ως ενοποιημένη εμπρός παρουσία. Αυτό το τάγμα βρίσκεται ήδη στη Λιθουανία υπό γερμανική διοίκηση και το προσωπικό του παρέχεται εκ περιτροπής.

Η Λιθουανία εξασφαλίζει, στο κέντρο Rukla, την επισκευή των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 που υπέστησαν ζημιές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίεβο παρέλαβε από τους δυτικούς συμμάχους του 71 άρματα μάχης Leopard 2 που χρησιμοποιεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Αρχικά κατασκευάστηκαν στη Δυτική Γερμανία το 1979, εν μέσω του «ψυχρού πολέμου», τα τανκς Leopard σχεδιάστηκαν για πιθανή αντιπαράθεση με τις σοβιετικές δυνάμεις.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ