Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Aνακήρυξη επίτιμων δημοτών των Oλυμπιονικών Πύρρου Δήμα και Ιωάννη Μελισανίδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

Κορυφαία στιγμή για τα αθλητικά δρώμενα του Νομού είναι η ανακήρυξη των Ολυμπιονικών Ιωάννη Μελισσανίδη και Πύρρου Δήμα σε Επίτιμους Δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας που θα λάβει χώρα το Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η γενέτειρα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού τιμά με τον τρόπο αυτό τους δύο Ολυμπιονίκες για την συμβολή τους στα κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας μας, καθώς και στην διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους ως βασική αρχή Παιδείας που πηγάζει από τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Λίγα λόγια για τους σπουδαίους Ολυμπιονίκες μας, που η Ολυμπία ανακηρύσσει σε Επίτιμους Δημότες της:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

melissanidis

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης έγινε ο πρώτος και νεότερος ηλικιακά Χρυσός Ολυμπιονίκης, Παγκοσμιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης (7 ευρωπαϊκά μετάλλια) στην ιστορία  της Ελληνικής γυμναστικής και ο 2oς νεότερος στην παγκόσμια ιστορία του αθλήματός του.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης που η υπογεγραμμένη του μπλούζα εκτίθεται στο Διεθνές Ολυμπιακό μουσείο της Λωζάνης ανάμεσα σε κορυφαίους θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού και ο μοναδικός Έλληνας Ολυμπιονίκης  που έγινε πρωτοσέλιδο και ολοσέλιδο στις παγκόσμιου κύρους εφημερίδες «Herald Tribune» και «Νew York Times» και έδωσε ζωντανή συνέντευξη στο CNN.
Δυο ασκήσεις υψηλής δυσκολίας έχουν επίσημα πάρει το όνομά του ως «Άλμα Μελισσανίδη».

Ανάμεσα στις πολύ υψηλές  τιμητικές διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί ξεχωρίζουν το μετάλλιο του Τάγματος Αριστείας  από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και το κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης, το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έγινε επίτιμος πολίτης της Αρχαίας Ολυμπίας και της πολιτείας Georgia των ΗΠΑ.

Το όνομα του είναι γραμμένο σε μαρμάρινη επιγραφή στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας αλλά και στο Ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα-ΗΠΑ ενώ έχει την μεγάλη τιμή δύο οδοί και δύο στάδια να φέρουν το όνομα του.
Είναι πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την ρητορική μίσους, ενώ μόλις σε ηλικία 16 ετών έκανε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία, όταν χάρισε στην οικογένεια του αδικοχαμένου από τροχαίο ατύχημα  συναθλητή  του Μουράτ Καμπας το χρυσό  Πανευρωπαϊκό του  μετάλλιο.

 Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να του απονεμηθεί το διεθνές βραβείο Ειρήνης και Φιλίας
«Αμπτι Ιπεκτσι» που αποτελεί μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στην Τουρκία αλλά και από τον τότε Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και νυν Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν.

Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του βραβείου «Ευ Αγωνίζεσθαι» από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

dimas

Ο Πύρρος Δήμας είναι διακεκριμένος Έλληνας Πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000) και μία φορά χάλκινος Ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός αρσιβαρίστας με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια κι ένα χάλκινο, ισοφαρίζοντας τον θρυλικό Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Το 2009, ο Δήμας εισήχθη τιμητικά στο Hall of Fame της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Για τις διακρίσεις του έχει αναδειχθεί πέντε φορές καλύτερος αθλητής στο ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών Ελλάδας (ΠΣΑΤ) τις χρονιές 1992, 1993, 1995, 1996 και 2000. Τον Μάιο του 2012 μαζί με τον Κινέζο Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Λι Νιγκ άναψαν το βωμό στο Παναθηναϊκό στάδιο κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στη διοργανώτρια πόλη του Λονδίνου. Για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καλούμε όλους τους Ηλείους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις μεγάλες εκδηλώσεις αυτών των ημερών που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στα πλαίσια των δράσεων για την επέτειο των 2800 ετών ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και την Τελετή Αφής.

Η Τελετή Αφής πλησιάζει και η Ηλεία γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το σπουδαίο αυτό γεγονός!

iliaenimerosi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ