Σαν σήμερα οι βάρβαροι της Δύσης, σκυλεύουν την Βασιλεύουσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1204, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

«… Κάποιοι αρχίσανε να κάνουν κομμάτια την αγία τράπεζα για να τη μοιραστούν, άλλοι είχανε φέρει στα άδυτα του ναού γαϊδούρια και μουλάρια, υποζύγια για να μεταφέρουν τη λεία, τα ιερά σκεύη, τα αφιερώματα.Στους Αγίους Αποστόλους διαρρήξανε τον τάφο του Ιουστινιανού, από τον τάφο του Ηράκλειου αφαίρεσαν το χρυσό του διάδημα.

IMG 5588

Όσο για την Αγία Σοφία, αυτήν κι αν τη ρημάξανε. Τα σάβανα του Σωτήρος, τα χρυσά λαγήνια με τα δώρα των μάγων, το τεμάχιο από την τράπεζα του μυστικού δείπνου, έναν λίθο από τον Πανάγιο Τάφο, την πέτρα απ’ το φρέαρ της Σαμαρείτιδας.

Από την Παναγία των Βλαχερνών, την εικόνα Της και το ιερό σουδάριο κι από τη μονή Στουδίου την κάρα και τίμια λείψανα του Προδρόμου. Απ τον ναό του Αγίου Μιχαήλ τον σταυρό από το κλήμα του Νώε, το κλαδί ελιάς που πήγε στον Νώε το περιστέρι το κέρας του Σαμουήλ, τη βέργα του Μωυσή, τη σάλπιγγα του Ιησού του Ναυή, τα καλάθια των πολλαπλασιασθέντων άρτων.

Όσο για τα αρχαία αγάλματα, κανείς δεν θα πιστέψει πως καταστρέψανε το άγαλμα της Αθηνάς, έργο του Φειδίου, τον Ηρακλή του Λυσίππου, τον Πάρι με το μήλο της έριδος τον Αλέξανδρο, τον Βελλεροφόντη και το περίφημο Ανεμοδούλιον, λιώσανε στο χυτήριο την Ήρα και τη Λύκαινα, κάνανε κομμάτια την Ελένη που μάγευε όποιον την θωρούσε.

Μέχρι και τα 4 άλογα του Λυσίππου απ τον Ιππόδρομο ξεθεμέλιωσαν να τα πάρουν στην Βενετία».

Κώστας Χατζηαντωνίου,

«Το στέμμα των αυγών»,
ΠΙΝΑΚΑΣ: Eugène Delacroix, Entrée des Croisés à Constantinople (1840, musée Condé de Chantilly).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ