Συνεντευξη του ευπατρίδη βουλευτή Ευριπιδη Στυλιανιδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γέννημα θρέμμα Θρακιώτης και πιστός θιασώτης της πατρίδας του, της Ροδόπης. Κάποτε ήταν αθλητής στα 100 μέτρα, αλλά σήμερα, αυτοσαρκαζόμενος και με το χιούμορ που διαθέτει, λέει ότι κάνει πρωταθλητισμό στα 100 κιλά»!

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Είναι πολύτεκνος πατέρας που ακούει προσεκτικά την άδολη κριτική των παιδιών του και στην ιδιωτική του ζωή αρέσκεται να διαβάζει, να οδηγεί και να βρίσκεται στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, στην πλαγιά του Ισμάρου, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο ίδιος αλλά και ο θρακιώτικος πολιτισμός. Ο λόγος για τον βουλευτή Ροδόπης, πρώην υπουργό και αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδη Στυλιανίδη, που μιλάει σήμερα στην «Espresso».

Συζητώντας για την επικαιρότητα, υποστηρίζει ότι «η κάμψη της δημοσκοπικής καμπύλης της Ν.Δ. οφείλεται στη συναισθηματική επίδραση του τραγικού γεγονότος των Τεμπών συνδυαστικά με την αρνητική απήχηση της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφυλοφίλων». Συγχρόνως όμως πιστεύει ότι η Ν.Δ. έχει σαφή και αδιαμφισβήτητη υπεροχή έναντι της οποιασδήποτε αντιπολίτευσης. Δεν τον ξαφνιάζουν, ούτε τον ενοχλούν οι πολλοί πρώην ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. αρκεί, όπως εκείνος επιμένει, «οι αποφάσεις τους να μην έρχονται σε σύγκρουση με τον αξιακό κώδικα της παράταξης».

Ο βουλευτής Ροδόπης, που μεγαλώνει τρία παιδιά, πιστεύει ότι για τη βία που ζει η νέα γενιά «φταίει η απουσία θετικών προτύπων». Για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη η Σαρακοστή που διανύουμε είναι περίοδος αναστοχασμού για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και νηστείας.

«Η πολιτική και η ακαδημαϊκή καριέρα προσθέτουν… ειδικό βάρος» λέει με νόημα, χαμογελώντας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης.

Πιστεύετε ότι η ιστορία των Τεμπών θα φανεί και στις κάλπες; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των ποσοστών της Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική και εκλογική ανθεκτικότητα, λόγω της σαφούς ποιοτικής της υπεροχής έναντι της αντιπολίτευσης, μείζονος αλλά και ελάσσονος, στα περισσότερα πεδία πολιτικής. Η κάμψη ωστόσο της δημοσκοπικής μας καμπύλης οφείλεται στην οριζόντια συναισθηματική επίδραση του τραγικού γεγονότος των Τεμπών συνδυαστικά, κατά τη γνώμη μου, με την αρνητική απήχηση της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφυλοφίλων, κυρίως πάνω στον σκληρό πυρήνα των παραδοσιακών μας ψηφοφόρων.

Το ευρωψηφοδέλτιο, έτσι όπως μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί, περιλαμβάνει περισσότερους πρώην ΠΑΣΟΚ, παρά δεξιούς. Αυτή η στροφή της Ν.Δ. θα της κοστίσει ή θα απορροφηθούν οι κραδασμοί;

Ενα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, δικαιούται, αντέχει και υποχρεούται μερικές φορές να οργανώνει αμφίπλευρα πολιτικά ανοίγματα, αρκεί να μην ακυρώνει τον αξιακό κώδικα που το κατέστησε μεγάλο και ανθεκτικό στον χρόνο, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η πολιτική φυσιογνωμία που διαμορφώσαμε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τις μέρες μας ως ένα μεγάλο Λαϊκό, Ευρωπαϊκό και Πατριωτικό Κεντροδεξιό Κόμμα είναι η δύναμή μας. Είναι το DNA που μας συνδέει αδιάσπαστα με τη λαϊκή και κοινωνική μας βάση από το 1975 έως σήμερα.

Δεν σας ενοχλεί σε προσωπικό επίπεδο το γεγονός ότι η δεξιά πλευρά της Ν.Δ., η λαϊκή Δεξιά, μπαίνει στην άκρη χάριν νεόφερτων πρώην αριστερών; Δεν είναι ένα πρόβλημα αυτό, που δυναμώνει τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.;

Πιστεύω ότι η σύνθεση κάθε κυβέρνησης είναι συνταγματικό δικαίωμα αλλά και απόλυτη πολιτική ευθύνη του εκάστοτε προέδρου που διαμορφώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης και του κόμματος, για την οποία άλλωστε αυτός θα κριθεί στο τέλος της μέρας. Η αυξημένη δοσολογία πρώην εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε με ξαφνιάζει ούτε με ενοχλεί προσωπικά, αρκεί οι αποφάσεις τους να μην έρχονται, όπως σας εξήγησα, σε σύγκρουση με τον αξιακό κώδικα της παράταξης και μας αποξενώνουν από την κοινωνική μας βάση. Αν αυτό συμβεί, τότε εύλογα πικραίνονται και ίσως απομακρύνονται κάποια ιστορικά και συνεπή στελέχη που έχουν προσφορά και αγώνες στο ενεργητικό τους και αυτό το αίσθημα αδικίας δίνει χώρο σε μικρότερα κόμματα. Σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα δύναμη είναι να δίνεις βήμα σε όλες τις απόψεις, ακόμη κι αν δεν ταυτίζεσαι με αυτές, αρκεί το κέντρο βάρους να μη μετατοπίζεται.

Εσείς ψηφίσατε «όχι» στον γάμο των ομοφυλοφίλων. Γιατί το κάνατε;

Σέβομαι το ατομικό δικαίωμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και πιστεύω ότι τα πρακτικά και νομικά ζητήματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βελτιώσεις στο σύμφωνο συμβίωσης. Από την άλλη, όμως, πιστεύω στον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας που δημιουργεί βιωματικά πρότυπα. Υπερασπίζομαι το συμφέρον του παιδιού ως απόλυτο κριτήριο της όποιας απόφασης και θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να θωρακιστεί δημογραφικά είναι η ενίσχυση της τριτεκνίας και πολυτεκνίας, και η επιθετική προστασία του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας, που άντεξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης κρατώντας όρθια την ελληνική κοινωνία, όταν το κράτος πρόνοιας κατέρρεε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει μετά το στρατιωτικό του να κινείται επιθετικά. Πού το πάει;

Το πάει σε «πόλεμο». Φαίνεται, έχει επηρεαστεί από τη στρατιωτική εκπαίδευση. Ευτυχώς όμως απολύεται σύντομα.

Τους πολίτες του νομού σας ποια θέματα τους απασχολούν κατά προτεραιότητα;

Τους απασχολεί η ακρίβεια, η κοιλιά που έκανε τελευταία η κατανάλωση της εμπορικής αγοράς και φυσικά τους αγρότες το υψηλό κόστος παραγωγής, συνδυαστικά με τη συνεχή πολυδιάσπαση του κλήρου. Η ανεργία επίσης, στο επίπεδο της υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, που γίνεται αιτία να εγκαταλείπουν τη Ροδόπη και τη Θράκη πολλοί νέοι επιστήμονες.

Τι φταίει και η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα και τα ακραία περιστατικά βίας, καθώς και η κοινωνική οργή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα;

Φταίει η απουσία θετικών προτύπων. Είδατε κανένα σίριαλ ή καμία τηλεοπτική συζήτηση να αναδεικνύει ενάρετες συμπεριφορές, αξιόλογους πολιτικούς, μάχιμους αστυνομικούς, δίκαιους δικαστές ή έντιμους ανθρώπους με επαγγελματική ευσυνειδησία και ανθρωπιά, σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας; Παντού «αίμα και σπέρμα». Βλέπεις ειδήσεις και παθαίνεις κατάθλιψη. Βιασμοί, δολοφονίες, μιζέρια, πόλεμοι. Τα ΜΜΕ για να κάνουν τηλεθέαση και τα social media για να πάρουν likes σκοτώνουν το χαμόγελο και την ελπίδα, και καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση μιας γενιάς εμποδίζοντάς τη να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη σταδιακά μπλέκεται ο εικονικός με τον αληθινό κόσμο, διαμορφώνοντας στα παιδιά μας μια ψευδαίσθηση -metaverse-, που τους στερεί τη δύναμη να παλέψουν τη ζωή.

Ποιο είναι το δικό σας lifestyle; Τι προσέχετε, τι αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας;

Μου αρέσουν πολύ το διάβασμα και τα ταξίδια. Ενα καλό βιβλίο είναι για μένα ένα σημαντικό όχημα να ταξιδέψω σε άλλους κόσμους της επιστήμης, της Ιστορίας, της γεωγραφίας, των πολιτισμών. Αναζητώ, όταν έχω χρόνο, και την παρέα παλιών, καλών φίλων σε απλά, λαϊκά στέκια ή νέων ανθρώπων, φοιτητών μου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, φίλων των παιδιών μου, νέων στελεχών μου. Μαθαίνω από τη νέα γενιά. Την εμπιστεύομαι. Πιστεύω ότι έχει δικαίωμα να εκφράσει η ίδια την εποχή της.

Ποια τα συν και τα πλην στην προσωπικότητα ενός Θρακιώτη;

Χτίσαμε μόνοι μας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, μια ανοιχτή κοινωνία-πρότυπο, όταν σταμάτησαν να μας παρενοχλούν οι κρατικές εξουσίες και οι πολιτικές σκοπιμότητες, που είναι πιο δημοκρατική και πιο ανθρώπινη από τις διασημότερες δημοκρατίες του κόσμου. Αυτό οφείλεται στην ανθρωπιά και τη ντομπροσύνη μας που διασώζει τη διαχρονική ρωμαίικη ταυτότητά μας. Ετσι ακριβώς, όπως τη σώσαμε μεταφέροντας τη με τα κάρα της προσφυγιάς από τη Βασιλεύουσα, την ανατολική και βόρεια Θράκη, τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία.

Η έναρξη της Σαρακοστής πώς σας βρίσκει; Τι σηματοδοτεί για εσάς;

Η Σαρακοστή σηματοδοτεί για μένα την κάθαρση από λάθη και αμαρτίες του παρελθόντος. Την αναγέννηση της φύσης και της ψυχής. Την επανεκκίνηση μιας δυνατής προσπάθειας. Τη συνδυάζω πάντα με την άνοιξη, με τη θυσία της Σταύρωσης που οδηγεί στην Ανάσταση, με το αντάμωμα της οικογένειας, με την αφετηρία μιας νέας διαδρομής που κρατά ζωντανή την ελπίδα ποτίζοντας τη νιότη του μυαλού και της ψυχής.

Τα παιδιά σας τι κριτική σάς κάνουν;

Την πιο αυστηρή, διότι είναι άδολη, απροκατάληπτη και φρέσκια. Μου ζητούν στην πολιτική να κάνω αυτό που πιστεύω και όχι αυτό που ίσως θέλουν να μου επιβάλουν οι άλλοι, είτε πρόκειται για εξουσίες και συμφέροντα είτε για την κοινή γνώμη. Μου λένε δηλαδή να είμαι ο εαυτός μου και να παρακολουθώ όχι τις δημοσκοπήσεις, αλλά τον ρυθμό της καρδιάς και του μυαλού μου. Αυτή ήταν και η πιο μεγάλη απόσταση άλλωστε που έπρεπε να διανύσω μερικές φορές κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα διαδρομής μου, η απόσταση από το μυαλό ως την καρδιά.

Ασχολείστε με κάποιο άθλημα; Τι σας ευχαριστεί να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Κάποτε ήμουν πρωταθλητής στα 100 μέτρα ταχύτητας. Τώρα ξεπέρασα τα 100, αλλά σε κιλά. Βλέπετε, η πολιτική και η ακαδημαϊκή καριέρα προσθέτουν… ειδικό βάρος. Πάντως αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο και από τη φιλική συντροφιά της ταβέρνας είναι σίγουρα να οδηγώ το αυτοκίνητό μου σε μακρινές και άγνωστες διαδρομές. Μου αρέσει η ταχύτητα. Περισσότερο όμως με ενθουσιάζει να ανακαλύπτω νέους δρόμους και άγνωστους προορισμούς.

Το ωραιότερο σημείο στη Ροδόπη ποιο είναι κατά τη γνώμη σας;

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας στην πλαγιά του Ισμάρου. Εκεί, στο Οδύσσειο Ρήθρο, στη χώρα των Κικόνων, πρωτοπάτησε ο Οδυσσέας για να προμηθευτεί τον περίφημο θρακικό οίνο με τον οποίο μέθυσε τον Πολύφημο. Από εκεί πέρασαν πεζή οι Πέρσες στρατιώτες πριν συντριβούν από τους Ελληνες στον Μαραθώνα. Εκεί προμυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας πριν γνωρίσει απέναντι, στη Σαμοθράκη, την ιέρεια Ολυμπιάδα, με την οποία απέκτησε τον Μέγα Αλέξανδρο. Εκεί ο βασιλιάς Μάρων υπέγραψε την πρώτη διεθνή συνθήκη στον κόσμο με την κραταιά Ρώμη, δημιουργώντας στις πλάκες της Μαρώνειας, το πρώτο Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, εκεί πρωτοπάτησε ο Απόστολος Παύλος σε ελληνικό έδαφος, ενώνοντας τον Ελληνισμό με τη Χριστιανοσύνη, για να γεννηθεί η μεγάλη Ανατολική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης.

Οταν κάθεσαι στην κερκίδα αυτού του θεάτρου και αγναντεύεις το Θρακικό και το Αιγαίο Πέλαγος από Βορρά, βλέποντας τη θάλασσα να ενώνει στον ορίζοντα το σεντόνι των θρακιώτικων ελαιώνων με τη σκιά της Σαμοθράκης, της Θάσου και της ξεχασμένης Ιμβρου, τότε ξυπνούν μέσα σου οι θύμισες της Ιστορίας και συνειδητοποιείς την περηφάνια που νιώθεις, γιατί γεννήθηκες Ελληνας και Θράκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ