Το Ευρωπαϊκό όνειρο για την Τουρκία μετατρέπεται σε εφιάλτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συντάκτρια της τουρκικής Ekonomim, Ζεϊνέπ Γκιουρτζαλί δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν νοιάζονται καν να απορρίψουν την αίτηση ένταξης της Τουρκίας, «κανείς δεν ενδιαφέρεται και τη διαδικασία ένταξης δεν αξίζει ούτε καν να τη «θάψουν»», έγραψε.

Η Γκιουρτζαλί σημείωσε στο Ekonomim ότι έχει αυξηθεί τα αιτήματα ασύλου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,  καθώς και των πρακτικών που προσανατολίζονται στην ασφάλεια.

1 148

Η Γκιουρτζαλί ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, παρά την αύξηση αυτή, αυξήθηκε και ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

Ζήτησαν άσυλο 101 χιλιάδες Τούρκοι το 2023!

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, γνωστή ως Frontex, συνολικά 101 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2023.

Ενώ ορισμένοι από αυτούς εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη, ένας μεγάλος αριθμός απέκτησαν βίζα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Μεταξύ των Τούρκων πολιτών που κάνουν αίτηση για άσυλο, υπάρχουν εκείνοι που πηγαίνουν ως τουρίστες, αυτοί που πηγαίνουν για επαγγελματικά ταξίδια, ακόμη και φοιτητές που έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στην Ευρώπη με το πρόγραμμα Erasmus.

Τα νούμερα είναι ανησυχητικά.

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, μετά τους Σύρους και Αφγανούς πολίτες.

Το πρόβλημα της επιστροφής των Τούρκων

Το πιο ανησυχητικό μέρος του θέματος είναι η διαδικασία επιστροφής Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν γίνονται δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Για παράδειγμα, η Γερμανία προσπαθεί να στείλει πίσω 38 χιλιάδες Τούρκους πολίτες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απέρριψε, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν γιατί η Τουρκία δημιουργεί διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, το 2019, οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν αυτό το δικαίωμα σε σχεδόν έναν στους δύο Τούρκους πολίτες που ζητούσαν άσυλο (54%), ενώ το ποσοστό εκείνων των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές το 2023 παρέμεινε στο 25%.

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δέχεται η ΕΕ μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια.

Οικονομική κρίση και αυξανόμενη εξαθλίωση στην Τουρκία  

Το ζήτημα της επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης συνδέεται με την κατάσταση του «κράτους δικαίου» στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να μην κάνει κανένα βήμα σε αυτόν τον τομέα χωρίς να αφαιρέσει το νομικό σύστημα της Τουρκίας από τη σκιά της πολιτικής.

Η Τουρκία δεν είναι «κρισίμως σημαντική» για την ΕΕ

Ένας άλλος ανησυχητικός παράγοντας για τον οποίο γίνεται λόγος στους διαδρόμους της ΕΕ στις Βρυξέλλες είναι ότι η σημασία που αποδίδει η Τουρκία στον εαυτό της λόγω της γεωγραφικής της θέσης δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στην Ευρώπη.

Η θέση της Τουρκίας στο σημείο διέλευσης των ενεργειακών διαδρόμων, ο μεσολαβητικός ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας ή η πιθανή επιρροή της στο ζήτημα της Γάζας δεν δημιουργούν πλέον πολύ «ενθουσιασμό» στην Ευρώπη.

Εν ολίγοις, η ΕΕ, η οποία άρχισε να μην βάζει καν την Τουρκία, που είναι επίσημα «υποψήφια χώρα», στην ίδια κατηγορία με άλλες υποψήφιες χώρες στις εκθέσεις της για τη διεύρυνση, προφανώς έχει «κλείσει το βιβλίο από την πλευρά της», γράφει η Γκιουρτζαλί.

 —

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ