Το ΥΠΕΣ παραδέχεται εγγράφως παρανομία που αφορά τα E-Mails

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραδοχή παρανομίας κάνει για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών σε επίσημο έγγραφο σε ότι αφορά στο σκάνδαλο «Ασημακοπούλου» με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων. Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο «Στάικος and Partners» το οποίο έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση εκατοντάδων αποδήμων, καταθέτοντας «ομαδικές αγωγές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών».

Πρόκειται για έγγραφο – απάντηση του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, όπου γίνεται μια σημαντική παραδοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου «Στάικος and Partners» το ΥΠΕΣ «δηλώνει έμμεσα για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται ,και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απάντηση του ΥΠΕΣ θα διαβιβαστεί στην στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στα δικαστήρια, όπου θα εκδικαστούν οι αγωγές αποζημίωσης των αποδήμων.

Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου:

Το Δικηγορικό μας Γραφείο έχει αναλάβει εκπροσώπηση Αποδήμων Ελλήνων, καταθέτοντας ομαδικές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και τις σχετικές καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα .

Επειδή θεωρούμε ότι η Προστασία των προσωπικών δεδομένων μας αφορά όλους σας ενημερώνουμε τα κάτωθι : Στις 14\3 ασκήσαμε το δικαίωμα πρόσβασης του υποκείμενου προσωπικών δεδομένων που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ΓΚΠΔ.

Ασκήσαμε δηλαδή το δικαίωμα μας να λάβουμε ενημέρωση και επιβεβαίωση από τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας για την επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων που τηρεί για συγκεκριμένο σκοπό . Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα αυτό που δίνει ο ΓΚΠΔ μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε από το υποκείμενο των προσωπικών δεδομένων και είναι ένα βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους πολίτες.

Το ΥΠΕΣ ως υπεύθυνος Επεξεργασίας απάντησε στο δικαίωμα πρόσβασης που ασκήσαμε στις επεξεργασίας αλλά και για τις κατηγορίες των προσωπικών δεδομένων που τηρεί και επεξεργάζεται. Εκεί κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ των προσωπικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και σε αυτά που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση και πιστοποίηση του εκλογέα που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Στα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση και ταυτοποίηση στην δεύτερη περίπτωση είναι και η ηλεκτρονική διεύθυνση. Μας ενημέρωσε επίσης για το ποιοι έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, αναφερόμενο τόσο σε δημοσίους φορείς όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις . Αυτοί οι δημόσιοι φορείς αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι σύμφωνα με το υπουργείο οι εκτελούντες την επεξεργασία για λογαριασμό του.

Το ΥΠΕΣ αναφέρει στην απάντησή του ότι: «Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, και συγκεκριμένα, βάσειτου άρθρου 23 του π.δ. 26/2012(Α’ 57), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του ν. 4648/2019 σε συνδυασμό με το άρθρο 7 του ν.5083/2024 (Α’12), οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εκλογέων διατίθενται σε κόμματα, βουλευτές, ευρωβουλευτές, υποψήφιους βουλευτές ή υποψηφίους στις περιφερειακές και δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, και μόνο για τις εκλογικές περιφέρειες, τις περιφέρειες ή τους δήμους όπου έχουν εκλεγεί, όπως προκύπτει βάσει των σχετικών αποφάσεων ανακήρυξής τους ή θα είναι υποψήφιοι σύμφωνα με έγγραφη δήλωσή τους, με εξαίρεση τα στοιχεία α) της πλήρους διεύθυνσης στην οποία ο εκλογέας επιθυμεί να λάβει τον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, β)τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γ) το τηλέφωνο επικοινωνίας του».

Το ΥΠΕΣ με αυτήν την παραδοχή του δηλώνει έμμεσα για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται ,και συνεπακόλουθα είναι παράνομη.

Εμείς θα προσκομίσουμε την απάντηση του ΥΠΕΣ στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία έχουμε ήδη προσφύγει με σκοπό να υποβοηθήσουμε την ερευνά της και θα την προσκομίσουμε και κατά την εκδίκαση των αγωγών μας στα αρμόδια δικαστήρια. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν οι ευθύνες από την ελληνική Δικαιοσύνη και την εποπτεύουσα Αρχή σε ένα μείζον θέμα δημοσίου συμφέροντος.

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ