Παρέμβαση του Γερμανού πρέσβη στις Ευρωεκλογές: με απαράδεκτη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε ευθείες υποδείξεις προς τους Έλληνες φοιτητές ψηφοφόρους τι να ρίξουν στην κάλπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλιμακώνεται η (απροκάλυπτη) παρέμβαση της Γερμανίας στα εσωτερικά της χώρας μας εν όψει των Ευρωεκλογών!  Μετά τον γερμανικό δάκτυλο μέσω του ιδρύματος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σειρά πήρε, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο ίδιος ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Αντρέας Κιντλ, κάνοντας ευθείες υποδείξεις προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν «ακραία κόμματα» στις 9 Ιουνίου.

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Σε αυτή τη φάση η γερμανική κινητοποίηση προς στήριξη του Κ. Μητσοτακη και της Ν.Δ. εκδηλώθηκε μέσω συνάντησης που είχε ο κ. Κιντλ την περασμένη Τρίτη, 16 του μήνα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με φοιτητές γερμανικών σπουδών, με τους οποίους κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι γερμανοελληνικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής δώρισε στο ΕΚΠΑ και 10 συνδρομές της γερμανόφωνης εφημερίδας «Griechenland Zeitung» που κυκλοφορεί (και σε έντυπη μορφή) στην Ελλάδα.

Το σχετικό ρεπορτάζ, που καταχωρίστηκε μάλιστα -υπό τον τίτλο «Συζήτηση μεταξύ φοιτητών Γερμανικών Σπουδών Αθηνών και του Γερμανού πρέσβη»- στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας είναι άκρως κατατοπιστικό. Συνοδεύεται δε και από φωτογραφία του Αντρέας Κιντλ μέσα στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο μαζί με τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Δημήτριο Δρόσο.

Στο κείμενο διαβάζει καταρχάς κανείς ότι ο κ. Κιντλ (ο οποίος είναι ο νέος πρέσβης της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο του 2023) θεωρεί «πολύ θετικές» τις σχέσεις μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, που είναι «συναισθηματικές και με μακρά ιστορία». Μαθαίνουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων θίχτηκαν το «υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα» της Ελλάδας και η μείωση των Γερμανών μαθητών…

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η επίσκεψη του πρέσβη πήρε στη συνέχεια πολιτικό περιεχόμενο, καθώς «συζητήθηκαν επίσης οι επικείμενες ευρωεκλογές». Και αναφέρεται επί λέξει στο δημοσίευμα: «Ο Κιντλ ενθάρρυνε τους νέους να ψηφίσουν. “Αν δεν ψηφίσετε, τα ακραία κόμματα θα επωφεληθούν”, προειδοποίησε».

kindl adreas
Ο Γερμανός πρέσβης Andreas Kindle

Δεν παρέχεται καμία διευκρίνιση ούτε όσον αφορά ποια είναι «τα ακραία» -κατά τη γνώμη του πρέσβη και των Γερμανών- κόμματα ούτε εάν υπήρξαν ερωτήσεις και περαιτέρω συζήτηση με τους Ελληνες φοιτητές επ’ αυτού. Απλώς αναφέρεται εν κατακλείδι ότι «η ωριαία αυτή εκδήλωση βρήκε τελικά πολύ θετική ανταπόκριση από τους μαθητές».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια τέτοια «προειδοποίηση», με τη μορφή απειλής, συνιστά νέο βαρύ ατόπημα, που αυτή τη φορά δεν εκδηλώνεται μέσω ενός κομματικού ιδρύματος, αλλά του ίδιου του πρεσβευτή του γερμανικού κράτους στη χώρα μας και επιβεβαιώνει τη μεγάλη αγωνία που, σε βαθμό πανικού, επικρατεί στο Βερολίνο για τις εκ δεξιών διαρροές που παρουσιάζει εν όψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», προηγήθηκε στις 3 Απριλίου εκδήλωση στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung του SPD, όπου αναλύθηκε ειδική έρευνα 21 σελίδων «για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς εκλογικής επέλασης», όπως τη χαρακτήρισαν, και στην Ελλάδα.

keimeno dimokratia german
Το σχετικό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της 14ης Απριλίου 2024

Από τη μελέτη, την οποία παρουσίασε, μάλιστα, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου, διαφαίνεται ο φόβος για το ρεύμα που απλώνεται πανευρωπαϊκά, διαπιστώνεται ότι «αρκετές από τις βασικές θέσεις της Α.Δ. (Ακρας Δεξιάς) έχουν διεισδύσει σε ένα ευρύτερο του ακραίου δεξιού πόλου πολιτικο-ιδεολογικό φάσμα» όπως και η «πολυσυλλεκτικότητα» ιδιαίτερα του κόμματος της Ελληνικής Λύσης στη χώρα μας, και γίνονται υποδείξεις για τις «προϋποθέσεις επαναδιεκδίκησης μερίδας τουλάχιστον των ψηφοφόρων της Ακρας Δεξιάς από τα κατεστημένα κόμματα και τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου»…

Εξετάσεις… πίστης του Μητσοτάκη σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο

Κι ενώ οι Γερμανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση συνεχίζει τα βήματα προς τα πίσω σε όλη τη βεντάλια των εθνικώνμας θεμάτων, εντείνοντας τις απορίες και τους προβληματισμούς για το κατά πόσο αυτή η υποχωρητικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας ή την προσωπική στρατηγική και τις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού.

mitsotakis 11

Αν και με κινήσεις όπως η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη επιχειρείται να δημιουργηθούν κάποια αναχώματαστις μαζικές εκ δεξιών διαρροές της Ν.Δ. εν όψει των ευρωεκλογών, η εξωτερική πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια είτε της Αμερικής είτε της Γερμανίας, έστω κι αν αυτό ανοίγει νέες κερκόπορτες σε βάρος της Ελλάδας.

Έχοντας προηγηθεί η μονομερής τοποθέτηση υπέρ της Ουκρανίας και η κήρυξη του «πολέμου» στη Ρωσία, όπως και η διαρκής οπισθοχώρηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων όπως η αμφισβήτηση του δικαιώματος για τα δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, που παραβιάζουν ακόμη και αυτήν τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, αυτές τις ημέρες έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής από ελληνικής πλευράς με τη στάση που τηρήθηκε για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η εγκατάλειψη ακόμη και των τελευταίων επιφυλάξεων από την Ντόρα Μπακογιάννη, που έκανε την ντροπιαστική εισήγηση και η οποία έγινε αποδεκτή, δεν θέτει μόνο σε δοκιμασία τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις μας με τη Σερβία, αλλά δημιουργεί και ένα νέο επικίνδυνο τετελεσμένο για την Κύπρο, αφού ο Ερντογάν απαιτεί να αναγνωριστεί για το κατεχόμενο τμήματης καθεστώς ανάλογο με του Κοσόβου.

Η μαχαιριά συμπληρώθηκε, μάλιστα, με την ανακοίνωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «απέχει» κατά τη λήψη της τελικής απόφασης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μολονότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται δεν θα εμπόδιζε τη χώρα μας, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα, να καταψηφίσει.

Η συνολική στάση της κυβέρνησης ενισχύει, πάντως, την εικόνα ότι ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει κυριολεκτικά τα… πάντα και δίνει εξετάσεις πίστης και αφοσίωσης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την «υποψηφιότητά» του για τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην περίπτωση που οι συσχετισμοί των ευρωεκλογών ανά την Ευρώπη και οι βαριές σκιές για τη νυν πρόεδρο της Κομισιόν επιβάλλουν τελικά την αναζήτηση άλλου προσώπου.

Και δεν θεωρείται τυχαίο ότι σε «αφιέρωμα» του euronews τις προηγούμενες ημέρες το όνομα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται μεταξύ των πιθανών μνηστήρων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ