Ποιο το τέλος πρωταγωνιστών του Τρωικού Πολέμου (Σύντομα- Τηλεγραφικά)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Τί μας…διδάσκει, εκτός πολλών άλλων, ο Τρωικός, ο πιο διάσημος, πόλεμος:

Πρώτο: Ο κάθε πόλεμος αυτοαναπαράγεται στην πορεία
Δεύτερο: Ο πόλεμος δεν “περιορίζεται” μόνο στα πεδία των μαχών
Τρίτο: Οι επιζώντες δεν είναι πάντα και εξ ορισμού και οι πιο “τυχεροί”

Η τύχη, το τέλος βασικών “προσώπων” του Τρωικού Πολέμου. Αναφέρω την πρώτη γνωστότερη εκδοχή) :

IMG 6143

(Εννοείται ότι τόσο η Μυθολογία, όσο και οι ΤΡΑΓΙΚΟΙ Ποιητές κυρίως, δίνουν επιπλέον και διαφορετικές εκδοχές. Λ.χ Ο ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ- παρακάτω- τελικά σκοτώνεται από τον ΟΡΕΣΤΗ ή κάποιον ιερέα του Μαντείου Δελφών…)
.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ: Σκοτώνεται από τον Πάρη, που τον τοξεύει στην “Αχίλλειο πτέρνα”
.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ: Σκοτώνεται από τον Έκτορα (με την βοήθεια του Απόλλωνα)
.
ΠΡΙΑΜΟΣ: σκοτώνεται από τον Νεοπτόλεμο. (Σημείωση: Στην Ομηρική Ιλιάδα, ο Αχιλλέας, πατέρας του Νεοπτόλεμου, ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ σκοτώνει τον Πρίαμο, αλλά του παραδίδει την σορό του ΕΚΤΟΡΑ και 12 ημέρες Ανακωχή για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ταφή του)
.
ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ: Γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης, εγγονός του Πριάμου,
σκοτώνεται με απάνθρωπο τρόπο από τον Νεοπτόλεμο
.
ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ: γιος του Αχιλλέα, επιστρέφει σώος στην Φθία.
Παντρεύεται την ΕΡΜΙΟΝΗ κόρη του Μενέλαου και της Ελένης.
.
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ: γυναίκα του Έκτορα. Δούλη-παλλακίδα του Νεοπτόλεμου
.
ΈΚΤΟΡΑΣ: Τον σκοτώνει ο Αχιλλέας σε μονομαχία.
.
ΑΙΑΝΤΑΣ (ο Τελαμώνιος): των Αχαιών ο πύργος. Αυτοκτονεί σε μια στιγμή παράνοιας, ντροπιασμένος και απαξιωμένος από τους…ευεργετηθέντες Αχαιούς.
.
ΝΕΣΤΟΡΑΣ: Επιστρέφει στην Πύλο, έχοντας χάσει ένα από τα παιδιά του στην Τροία. Συνεχίζει να βασιλεύει έχοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του.
.
ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ: Επιστρέφει στις Μυκήνες. Δολοφονείται από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.
.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Επιστρέφει στην Ιθάκη. Για το τέλος του υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ακόμη και ο Όμηρος, στην δική του εκδοχή, αοριστολογεί.
.
ΑΙΑΝΤΑΣ ο Λοκρός:”αμαρτωλός” (βίασε την Κασσάνδρα, παρότι ικέτιδα) και υβριστής. Ναυαγεί και πνίγεται κατά την επιστροφή του, όταν ο ΔΙΑΣ με κεραυνό χτύπησε τον βράχο από τον οποίο κρατιόταν.
.
ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ: Σύντροφος του Οδυσσέα, διαφώνησε-συγκρούστηκε πολλές φορές μαζί του, στην διάρκεια του ΝΟΣΤΟΥ (ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ)
Χάθηκε μαζί με τους τελευταίους (20-30) εναπομείναντες, στο Ναυάγιο μετά το νησί του Ήλιου.
.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Ο μόνος σώος, αλώβητος των Τρωικών. Και άνετος. Πριν επιστρέψει μάλιστα στην ΣΠΑΡΤΗ, από την Τροία,μετά την ΑΛΩΣΗ, έκανε 8 χρόνια ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ “για να μαζέψει χρήματα”, όπως λέει ο ίδιος στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
.
ΕΛΕΝΗ:Η…απόλυτη σταρ των Τρωικών η ΔΙΟ-γενής (κόρη του ΔΙΑ) ΕΛΕΝΗ. Στην τελική Ζωή χαρισάμενη: 8 χρόνια ταξίδια με τον Πάρη, ΠΡΙΝ έρθουν την Τροία,
8 χρόνια στο πλάι του..”πειρατή” Μενέλαου, ΜΕΤΑ την Τροία και ζωή ΧΛΙΔΑΤΗ
στην ΣΠΑΡΤΗ, έχοντας στο μεταξύ “ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ” το όνομά της από απιστίες και μοιχείες.
.
ΠΑΡΗΣ: Σκοτώνεται με τόξο του ΗΡΑΚΛΗ,από τον Φιλοκτήτη, που έρχεται γι’ αυτό τον λόγο, από την Λήμνο, στην Τροία στο τέλος του πολέμου. ΧΩΡΙΣ το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή, δεν θα τελείωνε ο Τρωικός, έλεγαν οι προφητείες.
.
ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ: Επιστρέφει στην Πατρίδα του (Μαγνησία) ήδη θεραπευμένος από το ΔΥΣΟΣΜΟ τραύμα, αυτό που τον κρατούσε εκτός πολέμου στην Λήμνο για 10 χρόνια.
.
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: κόρη του Πριάμου, μάντισσα, έρχεται στην Σπάρτη ως δούλη-παλλακίδα του Αγαμέμνονα. Δολοφονείται μαζί με τον Αγαμέμνονα
.
ΔΙΟΜΗΔΗΣ: Ο ακέραιος, γενναίος πλην άτυχος βασιλιάς του Άργους. Επιστρέφοντας θα βρει την γυναίκα του περιτριγυρισμένη από…πλήθος εραστές. Θα..φύγει προς Ιταλία.
.
ΕΚΑΒΗ: Η πολύτεκνη τραγική σύζυγος του Πριάμου.
.
Έχοντας χάσει όλα τα παιδιά της, θα καταγγείλει την αγριότητα και τον παραλογισμό του πολέμου, θρηνώντας τον γιο της ΕΚΤΟΡΑ (“τί κέρδισε ο Αχιλλέας…)
.
Τελικά αιχμάλωτη του Οδυσσέα, λιθοβολήθηκε από τους Αχαιούς. Η κυρίαρχη εκδοχή ως προς το τέλος της: Η μεταμόρφωσή της σε…σκύλο.
.
ΘΕΡΣΙΤΗΣ: Σφαγιάζεται από τον Αχιλλέα, όταν άφησε υπονοούμενα για βαριά ανήθικη συμπεριφορά του ήρωα απέναντι στην ήδη νεκρή αμαζόνα ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ.
.
ΔΗΙΦΟΒΟΣ: Γιος του Πριάμου, ο αμέσως επόμενος σύζυγος της ΕΛΕΝΗΣ, μετά τον θάνατο του αδερφού του Πάρη. Τον σκοτώνει ο Μενέλαος.
.
ΠΟΛΥΞΕΝΗ: Ο παθιασμένος έρωτας του Αχιλλέα προς την πανέμορφη μικρότερη κόρη του Πριάμου, παραλίγο να αλλάξει…τον ρου (εξέλιξη) του Πολέμου. Τραγικό το τέλος της: Θυσιάζεται (σφάζεται) στον τάφο του Αχιλλέα.
.
ΑΙΝΕΙΑΣ:Γιος της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ. Το μεγάλο…βύσμα του Τρωικού πολέμου.Υπό διαρκή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από πρωτοκλασάτους ΘΕΟΥΣ. Γενναίος πάντως.
.
Μετά την άλωση της Τροίας θα του…επιτραπεί να αποχωρήσει ασφαλής.
.
Η ΡΩΜΑΪΚΗ Μυθολογία τον ήθελε ζωντανό. Η ΤΕΧΝΗ τον προόριζε ως κεντρικό ήρωα ενός άλλου έπους, της ΑΙΝΕΙΑΔΑΣ (του Βιργιλίου).
.
ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ: Η Διάνοια. Ο ΕΝ ΔΥΜΑΜΕΙ σημαντικότερος, πλην… ΑΘΕΑΤΟΣ ήρωας των Τρωικών.
Ο Όμηρος εύλογα τον.. ΑΠΟΣΙΩΠΑ. Θα εκτελεσθεί “νωρίς”, στο ξεκίνημα του πολέμου, ως προδότης (ΣΚΕΥΩΡΙΑ από το γνωστό δίδυμο Οδυσσέα- Αγαμέμνονα).
.
Υ.Γ

Στο yootube δύο βίντεό μου με σχετικές πληροφορίες:

“Σύζυγοι και εραστές της Ελένης”

“Γυναίκες που σημάδεψαν την ζωή και την μοίρα του Αχιλλέα”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ