Συμφωνία Τουρκίας- Βουλγαρίας για «το γιγάντιο σιδηροδρομικό έργο Ανατολής – Δύσης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα γιγάντιο σιδηροδρομικό έργο δίνει ζωή στην Ευρώπη, συμφώνησαν επίσημα η Τουρκία και η Βουλγαρία, γράφουν σήμερα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού αγαθών στη Δύση λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ευρώπη θα έχει πλέον μια ανάσα με τη σχεδιαζόμενη δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο σιδηροδρομικό δυναμικό μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας , οι δύο γείτονες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία δεύτερου σιδηροδρομικού σημείου διέλευσης.

 «Με αυτή τη δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή, θα αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς εμπορευμάτων από ανατολή προς δύση και αντίστροφα . Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του σιδηροδρομικού δυναμικού για το εμπόριο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Υποδομών στην Άγκυρα, ο Υπουργός Ουράλογλου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Ουράλογλου είπε ότι αυτή η νέα συνοριακή διάβαση θα είναι μέρος ενός διαδρόμου μεταφορών που χρησιμεύει ως σημαντική χερσαία και υδάτινη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης και αποτελεί μια μοναδική υπόσχεση οικονομικής ανάπτυξης για τις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, ακόμη και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

 «Αυτό το έργο υπογραμμίζει τη δύναμη των επενδύσεων και των συλλογικών προσπαθειών για τον τριπλασιασμό του όγκου του εμπορίου στον Κεντρικό Διάδρομο και τη μείωση του χρόνου διέλευσης στο μισό έως το 2030».

 Ένας νέος σιδηροδρομικός διάδρομος μέσω της Βουλγαρίας συνδέει την Ευρώπη με την Κίνα

Το πρώτο τρένο που μετέφερε εμπορεύματα για εξαγωγή από την Τουρκία στην Κίνα αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στις 4 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Ουράλογλου σημείωσε ότι η σιδηροδρομική υποδομή της Τουρκίας επαρκεί για να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση . «Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα χωρητικότητας στη μεταφορά εμπορευμάτων από τον εθνικό μας σιδηροδρομικό μεταφορέα TCDD που προέρχεται από τη γραμμή Μπακού-Τιφλίδα-Καρς προς την Αδριανούπολη.

Τόνισε ότι οι φορείς αυτού του διαδρόμου θα πρέπει να ενωθούν και να αναζητήσουν τρόπους εξάλειψης των προβλημάτων και να δώσουν προτεραιότητα στις λύσεις. « Με αυτήν την κατανόηση, συναντιόμαστε συχνά με τις χώρες του διαδρόμου και συζητάμε μέτρα που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του διαδρόμου και θα άρουν τα εμπόδια.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη αναζητούν μεθόδους εναρμόνισης για τη διευκόλυνση των μεταφορών, των τελωνειακών διαδικασιών και της διέλευσης μέσω χωρών logistics», σημείωσε.

Ο Ουράλογλου συνέχισε ότι θα είναι δυνατό να αρθούν γρήγορα τα εμπόδια με την επίτευξη κοινής συνεννόησης και την εγκατάλειψη ορισμένων διοικητικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των διαδικασιών και των συναλλαγών, ώστε το διαμετακομιστικό φορτίο να φτάσει στον προορισμό του χωρίς να συναντήσει εμπόδια όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ο υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διάδρομος θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου, της οικονομικής σύνδεσης και ανάπτυξης παρέχοντας μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ