Μεταβατική διάταξη καταθέτει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος: ψαλιδίζουν τα μπόνους που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταβατική ρύθμιση για τα μπόνους που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από αρκετούς δήμους της Αττικής, η ηγεσία του ΥΠΕΝ εγκαταλείπει τη σκληρή στάση, που είχε υιοθετήσει το προηγούμενο διάστημα, και επιχειρεί να διορθώσει τις επίμαχες διατάξεις, αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Είναι πολύ πιθανό μάλιστα η νομοθετική διάταξη να εισαχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των υδάτων, των δασών και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, που ξεκίνησε να συζητείται στις επιτροπές της Βουλής.

Στόχος του ΥΠΕΝ, να συνεχιστεί η έκδοση οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ και να αποκατασταθεί η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει «παγώσει» λόγω της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μεταβατική ρύθμιση θα επιβάλει πλαφόν στα συνδυαστικά μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ώστε το επιπλέον ύψος κτιρίου να μην ξεπερνά τα 2 με 3 μέτρα, ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης κάθε περιοχής. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί κλιμακωτά και θα είναι οριζόντια μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας (σε 2-3 χρόνια).

Η εφαρμογή των μπόνους δόμησης, που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και επετράπη το 2019, έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μάλιστα, οι Δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κηφισιάς και Παπάγου-Χολαργού έχουν ανακοινώσει τη μερική ή ολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ΝΟΚ, ενώ την απόσυρση των σχετικών διατάξεων έχει ζητήσει και ο Δήμος Αθηναίων.

Τις αντιδράσεις υποβαθμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, λέγοντας ότι περιορίζονται σε ελάχιστους δήμους. «Μέχρι σήμερα οι δήμοι που έχουν αντιδράσει είναι 4-5, ωστόσο υπάρχουν και περισσότεροι από άλλοι 325 που δεν αντιδρούν. Μιλάμε για ισχνή μειοψηφία και οι αντιδράσεις σημειώνονται σε “πλούσιους”, αν μου επιτρέπεται, δήμους» τόνισε ο κ. Στασινός και προσέθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να προσπαθούν να επιβάλουν παράνομες πράξεις, κι αυτό φαίνεται και με την εξέλιξη ακύρωσης της απόφασής τους. Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις με συνδυαστική εφαρμογή κινήτρων που οδηγούν σε μεγαλύτερα ύψη, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις όταν ψηφίστηκε ο ΝΟΚ, ας αναλάβει πρωτοβουλία το υπουργείο προκειμένου να μπει ένα πλαφόν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ