Περισσότερα από 200 άτομα συνελήφθησαν στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

210 άτομα συνελήφθησαν σήμερα (Τετάρτη) στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια πορειών για την 1η Μαΐου, που είναι η Εργατική Πρωτομαγιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Συνελήφθησαν 210 άτομα που δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις, προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς μας την 1η Μαΐου, ημέρα Εργασίας και Αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη».

Περισσότεροι από 40.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη την Κωνσταντινούπολη και έκλεισαν ακόμη και μικρούς παράδρομους με μεταλλικά φράγματα για να αποτρέψουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών όταν προσπάθησαν να σπάσουν τα φράγματα της αστυνομίας για να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, η οποία το 2013 ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μερικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ.

Άλλα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να διαπεράσουν τα φράγματα που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Agence France-Presse.

Μεταλλικά φράγματα τοποθετήθηκαν γύρω από την πλατεία, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις από το 2013.

Το Ταξίμ ήταν τόπος συγκέντρωσης για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς μέχρι το 1977, όταν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι αρχές το άνοιξαν ξανά το 2010, αλλά το έκλεισαν ξανά μετά τις διαδηλώσεις του 2013.

Στην περιοχή Μπεσίκτας, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 30 αριστερούς διαδηλωτές που φώναζαν «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Ταξίμ», σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη σκηνή.

Οι κεντρικοί δρόμοι σε όλη την Κωνσταντινούπολη έκλεισαν για την κυκλοφορία, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων και των τρένων του μετρό, ανεστάλησαν. Ένας κλοιός ασφαλείας τοποθετήθηκε γύρω από ορόσημα όπως το παλάτι Τοπ Καπί.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις (…) να κάνουν την 1η Μαΐου πεδίο δράσης και προπαγάνδας».

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να ανοίξει την αρένα στις πορείες των εργαζομένων, αλλά ο Ερντογάν προειδοποίησε την Τρίτη για τυχόν προκλητικά βήματα.

Το 2023, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι το κλείσιμο της πλατείας Ταξίμ λόγω διαμαρτυριών ήταν παραβίαση δικαιωμάτων.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ