Διαγνωστικά κέντρα: Οι υπεύθυνοι του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κατάργηση των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις βρίσκεται ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών μικροβιολογικών εργαστηρίων, ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κατάργηση των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate).

Οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών ιατρών – παρόχων του ΕΟΠΥΥ, στηλοβάτες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, εξηγούν πως δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, η οποία μετακυλίεται από το 2012 ως clawback και rebate στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Η πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως μετά από 12 χρόνια τα εργαστήρια έχουν «γονατίσει». «Το clawback αυτή τη στιγμή μαζί με το rebate ξεπερνά το 60% περικοπή στο τιμολόγιο. Δεν γίνεται το κόστος της κοινωνικής πολιτικής να το σηκώνουν να εργαστήρια και να καταστρέφονται οι επιστήμονες. Αυτό θα καταστρέψει και τη χώρα, αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Διάγνωση», ανέφερε και συνέχισε:

«Το κράτος πρέπει να έχει συνυπευθυνότητα στο clawback. Εμείς θα πρέπει να δίνουμε το 5% και το κράτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Και ιδιαίτερα τώρα, μετά τον Covid-19 και με τον long Covid και με τα χρόνια νοσήματα που έχουν ουσιαστικά τάση ανόδου, γιατί είμαστε και υπέργηρη χώρα».

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, υποστήριξε πως οι ελλείψεις εργαστηριακών γιατρών σε όλη την Ευρώπη και η αντίστοιχη μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας από χώρες που δίνουν εξαιρετικά μεγάλους μισθούς για να στελεχώσουν τα συστήματα Υγείας τους, αναμένεται να φέρει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων γιατρών στην Ευρώπη.

«Ζητούν γιατρούς με πάρα πολύ καλούς μισθούς. Έρχονται στους Ιατρικούς Συλλόγους κάθε μέρα προσφορές για εργασία από άλλες χώρες, που σε δέχονται με ανοιχτές αγκάλες και με παχυλούς μισθούς. Αυτές οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πραγματικά θα διώξουν τους έλληνες γιατρούς. Αναμένεται να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, διότι όπως καταλαβαίνετε, ένα κράτος που έχει επιλέξει να φτωχοποιήσει τους επιστήμονές του θα δώσει σημείο φυγής προς άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πραγματικά πάρα πολύ καλές προσφορές», τόνισε, συμπληρώνοντας πως την ίδια ώρα οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν εργαστηριακές ειδικότητες όπως είναι η μικροβιολογία, η παθολογία, η αντινολογία, η πυρηνική ιατρική, η παθολογανατομική και η κυτταρολογία.

«Κανονικά θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η διάγνωση της χώρας αυτή τη στιγμή πλήττεται από αυτό το μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που αφορά μόνο τους γιατρούς, είναι ένα μέτρο που “χρεωκοπεί” αυτή τη στιγμή όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», κατέληξε.

«Είναι μη αντιμετωπίσιμα πλέον αυτά τα χρέη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ράνια Σουλτούκη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, που εξηγεί πως στην περιοχή έχουν κλείσει τρία εργαστήρια, ενώ οι συνάδελφοί της αναγκάζονται να κάνουν παράλληλα και διαφορετικές δουλειές για να επιβιώσουν.

«Υπάρχουν εργαστήρια που οι γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί χρωστούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και συνεχίζουν και δουλεύουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για να ξεχρεώσουν. Όμως, δεν υπάρχει λύση και δεν ξεχρεώνουν ποτέ γιατί τα χρέη “διπλώνουν”. Το άλλο που κάνουν είναι να μεταβιβάζουν περιουσίες στα παιδιά τους με τον τρόμο ότι το clawback είναι ένα δημόσιο χρέος, το οποίο και μετά θάνατον θα επιβαρύνει τα παιδιά τους και θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα». σημείωσε και κατέληξε:

«Ζούμε μεγάλη οικονομική εξαθλίωση και τα χρέη που πληρώνουμε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του clawback είναι συσσωρευμένα. Υπάρχει μια υποτιμολόγηση 41% και τιμές που είναι καθηλωμένες από το 1991, από τη στιγμή που όλα τα είδη μας τα οποία προμηθευόμαστε προκειμένου να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας έχουν μια αύξηση της τάξεως του 350%. Είναι μη αντιμετωπίσιμα πλέον αυτά τα χρέη γιατί όλα έχουν “διπλώσει”. Και πολιτική λύση δεν υπάρχει».

Στο πλευρό τους ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Τις δυσκολίες που συναντά ο κλάδος κατανοεί πλήρως ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%.

«Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», αναφέρει ο ΙΣΘ.

Μάλιστα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα, όπως λέει, τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια.

«Απελπιστική η κατάσταση, πιεζόμαστε ασφυκτικά»

Την ίδια ώρα, για κλίμα απελπισίας στον κλάδο κάνει λόγο η Κυριακή Κώτσα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας.

«Έχουμε πολλά έξοδα στα αντιδραστήρια, στο προσωπικό, τα λειτουργικά έξοδα. Τα εργαστήριά μας έχουν πλέον μηδενική αντοχή. Είναι μια απελπιστική κατάσταση. Κάθε υπουργό Υγείας που επισκεπτόμαστε μέχρι τώρα μας ζητάει “χρόνο”. Αυτόν τον χρόνο εμείς πια δεν τον έχουμε. Πιεζόμαστε ασφυκτικά και η αντίδρασή μας είναι το κλείσιμο των εργαστηρίων μας, για τρεις ημέρες», τόνισε και προσέθεσε:

«Έχουμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό με ένα τεχνητό χρέος 1,6 δισ. Συνεχώς προστίθενται κοστοβόρες εξετάσεις χωρίς καμία πρόνοια αύξησης του προϋπολογισμού με ταυτόχρονη αναφορά στο ΦΕΚ πως “τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού αντισταθμίζεται με τον μηχανισμό clawback”. Δηλαδή δεν επιβαρύνεται το κράτος αλλά θα επιβαρύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί οι οποίοι τις κάνουν χωρίς να τις πληρώνονται. Αυτά είναι ξεκάθαρα μέσα στο ΦΕΚ των εξετάσεων».

Η ίδια επεσήμανε πως κανένας νέος συνάδελφος δεν θέλει να ακολουθήσει ειδικότητα εργαστηριακή. «Αναμένεται να υποστεί ένα καίριο ‘χτύπημα’ η διάγνωση στη χώρα μας. Και γνωρίζουμε όλοι πως σωστή διάγνωση χωρίς εργαστηριακό γιατρό δεν γίνεται. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά», υποστήριξε μιλώντας στο iatropedia.gr και κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε και στον θάνατο, γιατί το χρέος μετακυλίεται στα παιδιά μας, τα οποία στο τέλος θα κάνουν αποποίηση κληρονομιάς για να μην επιβαρυνθούν με αυτά τα υπέρογκα χρέη που μας βαρύνουν. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από το πιο μικρό εργαστήριο έως το μεγαλύτερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ