Τέμπη: Οι επικεφαλής των εταιρειών της σύμβασης 717 κατηγορούνται για «εγκληματικό σχεδιασμό»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα τέλη του 2023, η Ευρωπαία Εισαγγελέας (ένας σχετικά νέος ευρωπαϊκός θεσμός με εισαγγελικές εξουσίες εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχει ασκήσει ποινικές διώξεις «εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που αφορούν σιδηροδρομικά συστήματα Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης». Οι σοβαρές κατηγορίες αφορούν τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 — της σύμβασης η οποία, κατά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αν είχε εκτελεστεί, δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε το Politico, είχε προβεί και σε μία άλλη ενέργεια, με τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον: Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπίστωσε πως «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης», κατονομάζοντας δύο υπουργούς Μεταφορών, τον Χρήστο Σπίρτζη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή της κυβέρνησης ΝΔ (2019-2023). Αλλά ως γνωστόν προσέκρουσε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει την ευθύνη της συνέχισης των ερευνών στη Βουλή.

Βασικά σημεία της δίωξης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Το Reporters United αποκαλύπτει σήμερα τρία πρόσθετα δεδομένα της υπόθεσης, εξαιρετικά κρίσιμα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και της διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη:

  • Τα ονόματα των τριών κατηγορούμενων και επικεφαλής των εταιρειών Άκτωρ και Alstom, οι οποίοι διώκονται επειδή με τις πράξεις τους εμπόδισαν την εκτέλεση της σύμβασης 717.
  • Τις εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν προκειμένου να αποφύγουν την προφυλάκιση.
  • Και τα εδάφια από το κατηγορητήριο τα οποία εξειδικεύουν και εξηγούν τις ευθύνες που αποδίδονται στον καθένα τους από την Ευρωπαία Εισαγγελέα.
%CF%84%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B7 tempi eppo3

Οι αξιόποινες πράξεις που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Πηγή: Σχέδιο κατηγορητηρίου.

Τρία βαριά – αλλά αδημοσίευτα – ονόματα 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι: Συνεχίστε την ανάγνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ