Σπύρος Καχριμάνης: «Στην πυραμίδα εκμαυλισμού των επιδοτήσεων το πρώτο βήμα η διαφάνεια»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σπύρος Καχριμάνης, ένας από τους σκαπανείς του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, μιλάει στον 98.4 με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να θέσει υπό επιτήρηση των ΟΠΕΚΕ αναφορικά με το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Αναλύει γιατί το όλο σύστημα των επιδοτήσεων είναι μια πυραμίδα εκμαυλισμού των αγροτών στημένη από πάνω προς τα κάτω με τη διάχυση “ψιχίων” για τους πολλούς και εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρωμένων στα χέρια ολίγων, εκ των οποίων αρκετοί μάλιστα δεν σχετίζονται καν με τη γεωργική παραγωγή.

Κατά τον κ. Καχριμάνη η διαφάνεια με την ανάρτηση του ποιος λαμβάνει τι και γιατί, ξεκινώντας από τις εκτάσεις σε επίπεδο χωριού, είναι ένα πρώτο βήμα για να αλλάξει η φορά των πραγμάτων γιατί διαφορετικά, όπως λέει, ο πρωτογενής τομέα οδεύει σε ένα δυσάρεστο ραντεβού με την ιστορία του στην Ελλάδα.

Πρακτικά και διαχρονικά, όπως τονίζει, δεν υπάρχει καν η έννοια “Ενιαία Στρεμματική Ενίσχυση”, αλλά ο καθένας παίρνει ανάλογα με το πόσο καλός ή κακός κλέφτης ήταν κατά την περίοδο διαμόρφωσης των ιστορικών δικαιωμάτων. Δίνει ένα χαρακτηριστικό μάλιστα ιστορικό παράδειγμα, όπου στα εσπεριδοειδή υπάρχουν παραγωγοί που απολαμβάνουν 4 ευρώ επιδότηση/στρέμμα και άλλοι 1.777 ευρώ/στρέμμα. Με τον τρόπο που κατανέμονται οι επιδοτήσεις, συντηρείται η μεγάλη απάτη που έχει συντελεστεί με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η συνέχιση των αδικιών και η επιβράβευση της απάτης θα είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία. Μια απάτη διαχρονική, που δημιούργησε το υπουργείο και μια κλίκα διαπλεκόμενων συνεταιριστών και που καμία κυβέρνηση δεν τολμά ή δεν θέλει να αποκαταστήσει, παρά την κρίση μου μαστίζει τη χώρα.

Ποιος είναι ο Σπύρος Καχριμάνης

Ο Σπύρος Καχριμάνης είναι γεωργός. Δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα από το 1984 και έχει αναπτύξει έντονη και συστηματική δράση για την ανάπτυξη της γεωργίας στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Ελλάδος, καθώς και της συνεταιριστικής επιχείρησης Α.Κ.Α.Σ. ΗΛΙΟΣ.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος και μέλος Δ.Σ. σε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς του γεωργικού τομέα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πολλά άρθρα και μελέτες και έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “ΓΟΝΙΜΗ ΧΩΡΑ-ΑΓΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” (Εκδόσεις Παπασωτηρίου 2012). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ από το πανεπιστήμιο του Teesside.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ