Η ευρωπαϊκή έκδοση του Iron Dome του Ισραήλ και ο Κυριακος Μητσοτακης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΘΑπό τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο στις 16 Μαΐου 2024:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε το όφελος…»
  • Δημήτρης Οικονόμου: «Σαν το Iron Dome του Ισραήλ;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ακριβώς. Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό».

keimeno mitsotakis skai

Ας κάνουμε ένα… rewind, στις 20 Μαρτίου 2024.

  • Άρθρο των Financial Times:

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ευρώπης Rheinmetall, ζητά μια ευρωπαϊκή έκδοση του Iron Dome του Ισραήλ -την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας- καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική απειλή,  αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Armin Papperger της Rheinmetall παρέχει επιχειρήματα υπέρ τέτοιων συστημάτων αεράμυνας. Επί του παρόντος, οι πρωτεύουσες της ΕΕ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την απειλή της Ρωσίας για την ήπειρο και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους μακροχρόνιους περιορισμούς στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα. «Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση όπως το Iron Dome στο μέλλον», δήλωσε ο Papperger στους Financial Times.

keimeno mitsotakis skai ft

Πρωθυπουργός-πλασιέ;

Ο CEO της Rheinmetall είναι απόλυτα λογικό να επιχειρηματολογεί για την ανάπτυξη και απόκτηση από την ΕΕ του συγκεκριμένου συστήματος, την «ευρωπαϊκή έκδοση του Iron Dome» δηλαδή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους FT, καθώς την εταιρεία του προμοτάρει και για το κέρδος της ενδιαφέρεται.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ φάνηκε πως έγινε και… ειδικός επί των αμυντικών συστημάτων (αναφέρει επί λέξει: «είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια»), πώς κατάληξε άραγε στο «ευρωπαϊκό Iron Dome»;

  • Ο κ.Μητσοτάκης εντελώς τυχαία έχει το ίδιο όραμα για το ευρωπαϊκό Iron Dome με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Reihnmental;
  • Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο ΑΓΕΕΘΑ (οι πλέον αρμόδιοι δηλαδή επί των αμυντικών θεμάτων) γνωρίζουν αυτή την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ή θα… ενημερωθούν μετά την ολοκλήρωση της «λεπτομερούς επεξεργασίας» από τον Πρωθυπουργό;

Υ.Γ
Το rewind μπορεί πάντως να πάει κι άλλο πίσω. Για δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ