Η Ελλάδα 1η στον πληθωρισμό απληστίας στην ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Real fm 97.8 με τον Τέρενς Κουίκ και την Έρη Πανάγου η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα επισήμανε:

IMG 5101IMG 5101

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικών κερδών στην Ευρώπη το 2023 σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό οργανισμό Investigate Europe. Επιβεβαιώνεται ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός απληστίας (greedflation) είναι μεγαλύτερος από την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης των αγορών, της έλλειψης ανταγωνισμού και των πλημμελών ελέγχων.

Το 2023 στην χώρα μας ο ρυθμός αύξησης των κερδών ήταν σχεδόν 6% μεγαλύτερος από τον πληθωρισμό. Ενώ οι μισθοί, είχαν μικρή μείωση. Και η Πορτογαλία είχε μεγάλη αύξηση κερδών, αλλά εκεί καταγράφηκε μία, ώστε μικρή, αύξηση των πραγματικών μισθών. Μόνο στην Πολωνία, η αύξηση των μισθών ξεπέρασε την αντίστοιχη αύξηση των κερδών.(διάγραμμα)

Τι είναι ο πληθωρισμός απληστίας?

Οι εταιρείες ενισχύουν τον πληθωρισμό με ανατιμήσεις που υπερβαίνουν την αύξηση του κόστους τους και προφασίζονται την πληθωριστική κρίση. Με τον τρόπο αυτόν τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται, τροφοδοτούμενα από τις δυσανάλογα υψηλότερες τιμές που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Ο πληθωρισμός της απληστίας συνδέεται κυρίως με τις ανατιμήσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες όχι μόνο έχουν την υψηλότερη κερδοφορία μέσα την πληθωριστική κρίση αλλά και διαθέτουν την δύναμη (ολιγοπώλια) να παγιώνουν τις ανατιμήσεις αυτές στις αγορές.

Γιατί η Ελλάδα είναι 1η?

Διότι οι πολυεθνικές παγίως τιμολογούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε κερδοσκοπία μεσαζόντων και ολιγοπώλια στο αγροτοδιατροφικό σύστημα .

Τι πρέπει να γίνει?
Εντατικοί έλεγχοι, μείωση και μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και πλαφόν στο περιθώριο επιχειρηματικού κέρδους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ