Επιδομα ανεργίας: Οι εκτός πραγματικότητας προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον «εθισμό στα επιδόματα» προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για επώδυνες αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, κατ’ επιταγήν της Εκθεσης Πισσαρίδη. Ηδη το… μασάζ της κοινής γνώμης άρχισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που τόνισε την Τρίτη σε συνέντευξή του ότι «οι άνεργοι είναι εθισμένοι σε επιδόματα».

Αυτή η επαίσχυντη δήλωση, που θέλει να κινητοποιήσει ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, είναι, συν τοις άλλοις, εκτός πραγματικότητας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εντύπωση ότι είναι δυνατόν ένας πολίτης να μπορεί να ζήσει με τα 510 ευρώ που χορηγεί ο τέως ΟΑΕΔ στους ανέργους (και αυτό μόνο για έναν χρόνο)!

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων στον τέως ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) σημειώνει: «Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει “να είναι αντικίνητρο για την εργασία” και ότι “δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν”, προκαλεί, τουλάχιστον, θυμηδία. Τη στιγμή που δεν μπορούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι με πλήρη μισθό, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για ανθρώπους εθισμένους στα επιδόματα μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν. Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (Απρίλιος 2024) 871.314, μόνο 172.678 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, το οποίο ισούται με το 55% του κατώτατου μισθού. Στην εποχή της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη με τον πληθωρισμό στα ύψη, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον κατώτατο μισθό. Πόσο μάλλον ένας επιδοτούμενος άνεργος με το 55% του κατώτατου. Επιπλέον υπενθυμίζουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι το επίδομα ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα και προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων. Προφανώς η δήλωση του πρωθυπουργού προσβάλλει το σύνολο των ανέργων και επιχειρεί να τους θέσει εντελώς στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά και να εξυπηρετήσει το σχέδιο για την οριστική απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ των αδύναμων συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα φέρει σε πέρας η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από κοινού με τον… αμετακίνητο διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, το νέο σύστημα χορήγησης του επιδόματος ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το φθινόπωρο αρχικά σε 10.000 ανέργους. Στόχος είναι να μην εξαντλούν οι άνεργοι το (ούτως ή άλλως ανεπαρκές) 12μηνο χορήγησής του που ισχύει σήμερα.

Ετσι, το ποσό θα είναι αυξημένο για τους πρώτους τρεις μήνες (θα μπορεί να φτάνει τα 1.100 ευρώ), καθώς θα συνδέεται με τον μισθό και τα χρόνια ασφάλισης αυτού που θα μένει άνεργος. Στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το βασικό ποσό, δηλαδή τα 509 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

  1. Αν σκέφτεται ο προθυπουργος οτι η περισσοτροι εχουμε προβληματα υγείας και θέλουμε χειρουγεια τα κάνουμε μονο με το ταμιο ανεργίας για την αναρρωση μας για να επανελθουμε στην εργασία μας γρηγορότερα και αυτός λέει οτι Είμαστε τεμπελιδες και επαναπαυωμαστε ετσι θελει να πιστευει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ