Ο υποβρύχιος στόλος των Ρώσων, στοχοποιεί την Αλεξανδρουπολη – Πως απαντά η Αθήνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη προεργασία και προαναγγελία, να εκδώσει NAVTEX για «επιστημονικές εργασίες» του πλοίου «Αλκυών» στο Θρακικό Πέλαγος και στις εκβολές του Εβρου από 11-22 Ιουνίου.

  • Της Κύρας Αδάμ

Το όψιμο ελληνικό ενδιαφέρον για έρευνες, σε μια αδιάφορη μέχρι πρότινος περιοχή δημιούργησε πολλά ερωτήματα για την επείγουσα χρησιμότητά της και κυρίως προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, με τουρκική ΝΑVΤΕΧ, πυροδοτώντας αχρείαστες, πρόχειρες, άσκοπες και ανακριβείς συζητήσεις για τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία, σημειωτέον, δεν υπάρχουν, δεν έχουν χαραχθεί και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πλην των εκβολών του Εβρου, στην περιοχή της Δωδεκανήσου και στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το όψιμο «επιστημονικό ενδιαφέρον» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Θρακικό Πέλαγος αποτελεί απλώς ένα κακοφτιαγμένο πρόσχημα, για να ικανοποιηθούν το αμερικανικό αίτημα και οι αμερικανικές φοβίες για πιθανό «σουλάτσο» ρωσικών πυρηνικών και μη υποβρυχίων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τα οποία μέχρι στιγμής είναι άφαντα, αλλά μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να καταφέρουν πλήγματα στην Αλεξανδρούπολη και σε εγγύτερες περιοχές με αμερικανικές και νατοϊκές εγκαταστάσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ή διάψευση, η περιοχή ερευνών του «Αλκυών» προστατεύει τις αμερικανικές δυνάμεις από τα ρωσικά υποβρύχια, τα οποία αγωνιωδώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προσπαθούν να εντοπίσουν στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου. Η απώλεια των θέσεων των ρωσικών υποβρυχίων από τις δυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία και φόβος ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Βλ. Πούτιν να εκτελέσει συμβατικές ή άλλες επιχειρήσεις σε βάρος των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, που υποστηρίζουν αποκλειστικά και μόνο την Ουκρανία.

Οπως είναι γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ανακοινώσει επισήμως ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί ή να εισβάλει στο έδαφος άλλης ευρωπαϊκής νατοϊκής χώρας. Είναι, όμως, έτοιμος να καταστρέψει στο έδαφος ευρωπαϊκών νατοϊκών χωρών αμερικανικές και νατοϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

«Κυνήγι μαγισσών»

Το αμερικανικό αίτημα για να καλυφθούν οι φόβοι για τα ρωσικά υποβρύχια και το άγνωστο στίγμα τους έπεσαν βαριά πάνω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία χωρίς πολλά πολλά αποδέχθηκε το παραμύθι για ελληνικές επιστημονικές έρευνες στο Θρακικό Πέλαγος, οι οποίες πιθανότατα θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Οι αμερικανικές αυτές ενέργειες στο «κυνήγι μαγισσών» για τον εντοπισμό υπαρκτών αλλά άφαντων ρωσικών υποβρυχίων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προκάλεσαν τη δυσφορία της Μόσχας, η οποία συζήτησε εκτενώς το θέμα με την Αγκυρα. Και ενώ αρχικά η Αγκυρα δεν έδειχνε διάθεση να εμπλακεί στις ελληνικές «επιστημονικές έρευνες» στο Θρακικό Πέλαγος, τελικά πείστηκε να εκδώσει τουρκική NAVTEX για τις ελληνικές ενέργειες στο Θρακικό Πέλαγος, χαρακτηρίζοντας την ελληνική NAVTEX αναξιόπιστη. Τα συστημικά ΜΜΕ με τη συμπαράσταση της κυβέρνησης σήκωσαν ξαφνικά το θέμα της αμφισβήτησης των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, που για την Αθήνα ήταν ένα καλό μέσο για να απομακρυνθούν τα φώτα από την πραγματική αιτία των ελληνικών «επιστημονικών ερευνών» στο Θρακικό Πέλαγος και στις εκβολές του Εβρου.

adam
Η περιοχή ελληνικών «επιστημονικών ερευνών» στο Θρακικό Πέλαγος και στις εκβολές του Εβρου

Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι η Αγκυρα δεν δημιουργεί σοβαρό θέμα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως καταγράφονται σε επίσημα στοιχεία.
Η περιοχή των επιστημονικών ερευνών του «Αλκυών» καλύπτει πέρα από τα χωρικά ύδατα και διεθνή θάλασσα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι έρευνες δεν αποσκοπούν στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, δεδομένου ότι η περιοχή καταλαμβάνει και διεθνή θάλασσα και στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν βραχονησίδες.

Η κυβέρνηση δημοσιογραφικά ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις εκβολές του Εβρου και αυτό βασίζεται στην έκδοση ΝΑVΤΕΧ της Τουρκίας, με την οποία χαρακτηρίζει την ελληνική ΝΑVΤΕΧ αναξιόπιστη. Ωστόσο, η Τουρκία -στην προκειμένη περίπτωση- δεν αμφισβητεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις εκβολές του Εβρου, αλλά ισχυρίζεται ότι τμήμα της περιοχής ερευνών του «Αλκυών» δεν έχει οροθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα θαλάσσια σύνορα στις εκβολές του Εβρου η Τουρκία δεν τα αμφισβητεί με τη ΝAVΤΕΧ που εξέδωσε τώρα.

Η αμφισβήτηση της Τουρκίας για τα σύνορα στις εκβολές του Εβρου

Ωστόσο, αυτή η τωρινή στάση δεν αναιρεί την τουρκική αμφισβήτηση που άρχισε και ισχύει από το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που η κυβέρνηση είτε έχει πλήρη άγνοια γι’ αυτό είτε το αποκρύπτει για ηρεμία στο Αιγαίο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να μην αντιδρά για να μη βγουν τα άπλυτα στη φόρα.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Θάλασσας, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα μεταξύ κρατών με παρακείμενες ακτές, όπως είναι στον Εβρο, οροθετούνται με συμφωνία μεταξύ των κρατών. Τέτοια συμφωνία οριοθέτησης στην περιοχή ερευνών του «Αλκυών» που καλύπτει και διεθνή θάλασσα δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Η Τουρκία αντιδρά τώρα μόνο για τη μη οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Ομως, η αμφισβήτηση των συνόρων στις εκβολές του Εβρου έχει γίνει από την Τουρκία από το 2015. Το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων στις εκβολές του Εβρου είναι καθορισμένο με τη Συνθήκη και τις Συμβάσεις της Λωζάννης και από τον ΙCΑΟ από το 1950 με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας για τον καθορισμό του FIR Αθηνών – Κων/πολης. Τo FIR Αθηνών καθορίστηκε το 1950 ως εξής: Τo FIR Αθηνών – Κων/πολης στη θαλάσσια περιοχή ξεκινάει από τις εκβολές του Εβρου και συγκεκριμένα στο σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων με συνταραγμένες 40 45 00 Ν και 26 100 Ε και μετά ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίαςκαι καταλήγει 15 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, στις συντεταγμένες 3555 Ν και 3000 Ε.

Από το 2015, λόγω ανεπάρκειας και προκλητικών παράνομων ενεργειών της Ελλάδας -ήτοι αυθαίρετος ορισμός του FIR Αθηνών ως ελεγχόμενη περιοχή (designated area)-, η Τουρκία με διεθνή και μόνιμη αγγελία καταχώρισε στο τουρκικό θεσμικό εγχειρίδιο τουρκικών αεροπορικών πληροφοριών παραποιημένη την οριοθέτηση του FIR Αθηνών 1950.

Συγκεκριμένα, αναγράφει ότι το FIR Αθηνών – Κων/πολης ξεκινάει από τις συντεταγμένες 15 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, 35 55Ν -30 00 Ε, καταλήγει στις εκβολές του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να γράφει τις συντεταγμένες του ΙCΑΟ, δηλαδή 40 45Ν -26 10 Ε, αφήνοντας σε διεκδίκηση ή σε ελληνοτουρκική συμφωνία τα ήδη καθορισμένα από τον ΙCΑΟ ελληνοτουρκικά σύνορα στις εκβολές του Εβρου.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο την τουρκική αγγελία Α 4814/2015, επισημαίνοντας ότι αυτή η τουρκική αγγελία είναι μόνιμη και έχει καταχωριστεί στη σελ. 2.1-1 του τουρκικού εγχειριδίου αεροπορικών πληροφοριών. Δηλαδή, υπαιτιότητι της Ελλάδας, η Τουρκία παραποίησε την απόφαση του 1950 του ΙCΑΟ για να μπορεί να αμφισβητεί τα καθορισμένα ήδη ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα στις εκβολές του Εβρου αλλά και του συνόλου του FIR Αθηνών – Κων/πολης από Εβρο μέχρι Καστελόριζο.

Screen Shot 2024 06 21 at 5.24.02 PM
Η μόνιμη τουρκική αγγελία που αμφισβητεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ