Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα ανεργίας – Θα πεινάσει κόσμος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται διαφοροποιήσεις. Από τις αρχές του 2025 και σταδιακά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας.

Στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται στο να εφαρμοστούν οι αλλαγές μόνο σε όσους καταστούν δικαιούχοι, μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού. Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας. Το νέο μοντέλο επιδόματος δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους επιδοτούμενους ανέργους, αλλά θα ισχύει για εκείνους που θα βγουν στην ανεργία στο τέλος του 2024 ή τις αρχές του 25. Οπότε και αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά οι αλλαγές.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η κινητοποίηση των ανέργων, ώστε να μπουν σε ρυθμό δουλειάς, προκειμένου να επιτευχθεί παράλληλα ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής στην απασχόληση. Το νέο σύστημα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο, με σταδιακή μείωση.

Με τα τωρινά δεδομένα δεν αναμένονται παρεμβάσεις στο εποχικό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, όσοι δουλεύουν σεζόν. Αν και στο τραπέζι είχαν τεθεί αλλαγές στις προϋποθέσεις καταβολής. Εποχικό επίδομα από τους τρεις στους 5 μήνες, αλλά και επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες ζητούν οι συνδικαλιστές. Το 9μηνο ωστόσο επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και στις εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης με αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο του 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ