Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς θα καθίσουν δίπλα δίπλα στο συνέδριο με θέμα “1974-2024 50 χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο το ρήγμα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως, αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή, έχει μεγαλώσει, οι τρεις τους θα συνυπάρξουν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστούν στο συνέδριο με θέμα «1974-2024. 50 χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία – Η δημοκρατία στην εποχή μας», το οποίο θα διεξαχθεί 1 και 2 Νοεμβρίου 2024 στην έδρα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» (Ελ. Βενιζέλου και Καραϊσκάκη 6, Φιλοθέη), στην αίθουσα «Ευρώπη».

Λογικά, οι κύριοι Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής θα παρευρίσκονται και στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που θα κηρύξει ο Μάριο Μόντι, ισόβιος γερουσιαστής, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, στις 31 Οκτωβρίου 2024, στις 19.00. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνυπάρξουν οι τρεις τους στην ίδια αίθουσα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Το θέμα των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων και ο τρόπος που ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκονται στο προσκήνιο της κριτικής που ασκούν Σαμαράς και Καραμανλής, και προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Όσον αφορά το συνέδριο, μέσα από τις εργασίες του επιδιώκεται ένας συνολικός απολογισμός των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, το συνέδριο απαρτίζεται από 8 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταδικτατορικής πορείας της χώρας, από την αποκατάσταση και εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών μέχρι την εξωτερική πολιτική και την ένταξη στην ΕΟΚ, την εξέλιξη της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της ιδεολογικής συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. Συμμετέχει πλειάδα διακεκριμένων καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχουν τη σημασία τους και τα ονόματα των συμμετεχόντων, αλλά και οι ενότητες στις οποίες θα μιλήσουν, όπως για παράδειγμα στην 4η ενότητα της πρώτης μέρας, για την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις προκλήσεις και τις προοπτικές, όπου προεδρεύουσα θα είναι η Μαρία Γαβουνέλη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι αντεθνικές απόψεις της οποίας οδήγησαν ακόμη και στην κατάθεση ερώτησης στην Βουλή.

Σε αυτή την ενότητα θα μιλήσουν επίσης οι Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας «Jean Monnet» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σπύρος Λίτσας, καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σοφία Γαλάνη, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην 5η ενότητα, για το θεσμικό πλαίσιο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ