Λευκαδίτικη λαδόπιτα: Την Πρωτοχρονιά αλλάζει όνομα και μπαίνει στο τραπέζι σαν βασιλόπιτα με το ανάλογο φλουρί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάμε, φυσικά, για την υπέροχη Λευκαδίτικη λαδόπιτα, το παραδοσιακό γλυκό του νησιού το οποίο, εκτός του ότι συνοδεύει κάθε κοινωνική εκδήλωση, την Πρωτοχρονιά αλλάζει όνομα και μπαίνει στο τραπέζι σαν βασιλόπιτα με το ανάλογο φλουρί.

  • της Πολυξένης Μέγα

Ανήκει στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 2022 και παρασκευάζεται από απλά συνηθισμένα υλικά. Σερβίρεται και προσφέρεται σαν χαλβάς σε κομμάτια σχήματος ρόμβου, το λεγόμενο «φελί».

Τα παλιά χρόνια που την έφτιαχναν την παραμονή και την έδιναν για ψήσιμο στον φούρνο  της γειτονιάς αφού έκρυβαν μέσα το φλουρί, μοσχοβολούσε όλο το νησί.

1 8

Η αείμνηστη Εύη Βουτσινά, γέννημα θρέμμα της Λευκάδας, αυθεντία στην καταγραφή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδας και πολυβραβευμένη συγγραφέας γαστρονομίας, στο βιβλίο της «Λευκαδίτικα μαγειρέματα» (εκδόσεις fagotto books) περιγράφει γλαφυρά την γαστρονομική ιστορία του νησιού, την ιστορία της λαδόπιτας και μοιράζεται μαζί μας την συνταγή της.

2 7

«… Σ’αυτή λοιπόν την παραδοσιακή μαγειρική, το τελικό αποτέλεσμα έχει ενσωματώσει το μόχθο της διαδρομής των υλικών μέχρι την κατσαρόλα. Πρόκειται για ένα χαλβά αλευρένιο, ο οποίος στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Περιέχει λάδι και αλεύρι, ενώ γλυκαίνει με πεκιμέζι, μέλι ή ζάχαρη. Έτσι προσδιορίζεται ως πεκιμεζόπιτα, μελόπιτα ή ζαχαρόπιτα. Η διαδικασία παρασκευής είναι ίδια, διαφέρει μόνο η αναλογία του γλυκού λόγω της διαφορετικής σύστασης των υλικών. Η λαδόπιτα, αν φτιαχτεί από καλό χέρι, είναι πραγματικά εξαιρετική. Χρειάζεται προσήλωση στις λεπτομέρειες της διαδικασίας για να πετύχετε το καλό αποτέλεσμα. Η καταγωγή της λαδόπιτας είναι από την αγροτική Λευκάδα, που το λάδι ήταν από την οικογενειακή παραγωγή. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3-31/2εκ. σε πάχος για να ψηθεί καλά. Το ταψί Νο 34.» Και συμπληρώνει: «Τη λαδόπιτα την φτιάχνουν και την Πρωτοχρονιά οπότε τη λένε Βασιλόπιτα, αλλά και στους γάμους, οπότε την ονομάζουν Γαμόπιτα.»

Υλικά

4 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι μέλι, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι πετιμέζι
5 ποτήρια νερό
αλεύρι όσο χρειαστεί (1.000-1.300 γραμμ.)
2 ξύλα κανέλας
5- 6 γαρίφαλα ολόκληρα
3 κουταλιές σουσάμι
μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα,
ανοιγμένα στη μέση
Μετά το ψήσιμο:
ζάχαρη (όχι άχνη) και κανέλα

Για να φτιάξετε τη λαδόπιτα

Σε κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, με το πετιμέζι, με τη ζάχαρη, με το νερό και τα κανελογαρίφαλα να κάψουν, να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μόνο μία βράση. Το διατηρούμε καυτό. Σε άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο: πρέπει να κάψει τόσο πολύ που, όταν το παίρνουμε με την ξύλινη κουτάλα, να κάνει «δοντάκια» πάνω στην κουτάλα. Τότε αρχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε ζωηρά για να μη μείνει αδιάλυτο σε κόμπους.

Προσοχή! Θα ρίξουμε τόσο αλεύρι, ώστε το μείγμα να είναι μελάτο, δηλαδή να ρέει όταν το σηκώνουμε με την κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει το αλεύρι και να βγάζει μια ωραία μυρωδιά ψημένου. Τότε ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε ρίχνοντας άλλο λίγο σιρόπι και ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί όλο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι η μάζα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.

3 7

Πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι. Βάζουμε μέσα το χαλβά και τον στρώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού. Πασπαλίζουμε σουσάμι και στην επιφάνεια και με ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ένα κουτάλι λειαίνουμε την επιφάνεια της πίτας. Την κόβουμε σε ρόμβους και βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού ένα ασπρισμένο αμύγδαλο (προαιρετικά).

4 7

Ψήνουμε τη λαδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C (αν έχουμε αέρα στους Ι80C) γύρω στα 45′ , μέχρι να κάμει κρούστα. Ξεφουρνίζουμε την πίτα και μετά από 5΄- Ι0΄ λεπτά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Την κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς.

Η συνταγή της Τούλας Σκληρού

Συνταγή όμως για την λαδόπιτα βρίσκουμε και στο βιβλίο της Τούλας Σκληρού, της υπεύθυνης του λαογραφικού Μουσείου του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέας, «ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς».

Υλικά 

3 ποτήρια λάδι

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 ½ περίπου κιλό αλεύρι

2 ξύλα κανέλας

σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα

1 χούφτα σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάχτυλα από το τρίτο ποτήρι)σε ρηχή κατσαρόλα στην φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αποροφηθεί. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς.

Τον στρώνουμε στο ταψί νούμερο 32, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι, χαράζουμε την πίτα σε φελιά (ρόμβους) και μπήγουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε φελί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού, και τότε η πίτα είναι έτοιμη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Την κόβουμε καλά όταν κρυώσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εκανε θραύση η Αννα Βισση στο Καλλιμάρμαρο – Μοναδικές στιγμές στη συναυλία που μεταδίδει το Mega

Σαρώνουν τα θετικά σχόλια για την Αννα Βισση στο Καλλιμάρμαρο στη συναυλία που μεταδίδει απόψε το Mega 

Αποθεώθηκαν Γιωργος Μαζωνάκης και Έλενα Παπαρίζου στην έναρξη του The Voice

Είναι το πρωτο live επεισοδιο του παιχνιδου The voice Το κοινο στο στουντιο αποθεώνει τον Γιωργο Μαζωνακη οπως και την Ελενα Παπαριζου που επεστρεψε στην...

Νίκος Γιαννοπουλος: Οποιος με χαρακτηρίζει δημοσίως, στα social ή και αλλού, μέθυσο, θα κληθεί, άμεσα, να αποδείξει τους ισχυρισμούς του στις δικαστικές αίθουσες

Σε ανάρτηση του ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννοπουλος αναφέρει: Επειδή η πλάκα πρέπει να τελειώσει.Οποιος με χαρακτηρίζει δημοσίως, στα social ή και αλλού, μέθυσο,προκλητικό ή οτιδήποτε...

Η επικουρεια φιλόσοφος Θυμιστα, η ονομαζόμενη “θηλυκός Σόλων”

Η Θυμίστα η Αθηναία υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες της Επικούρειας Σχολής και μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που έλαβαν...

Παράξενες αλήθειες που δεν γνωρίζεις για τα Χριστούγεννα

Aν νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, κάνεις λάθος!Εντυπωσίασε τους φίλους σου λέγοντάς τους 6 άγνωστες...

Σάλος στο Cash or Trash με την συλλογή με τα τσιμπουκια που πήγε παίχτης προς πώληση

Μια εντυπωσιακή συλλογή από τσιμπουκια μιας άλλης εποχής είδαν οι τηλεθεατές του cash or trash σε πρόσφατο επεισόδιο της πετυχημένης εκπομπής Η συλλογή εντυπωσίασε τους...

Βόμβες του Γιώργου Κύρτσου: Οι τιμές στα ακίνητα έχουν «τρελαθεί» με τον Μητσοτάκη να ρίχνει λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας

Οι τιμές στα ακίνητα έχουν «τρελαθεί» με τον Μητσοτάκη να ρίχνει λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας Τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται 5000-10000 το τετραγωνικό με ειδικές...

Ερχονται τα Χριστούγεννα

– Έρχονται τα Χριστούγεννα!!! Φώναξε χαρούμενα ένα χειμωνιάτικο πρωινό ο μικρός Άγγελος… και το κουτί που ήταν τοποθετημένες «οι χαρτοπετσέτες» τινάχτηκε ολόκληρο… – Μας ξύπνησες…...

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δολοφονία της αρχόντισσας του Κολωνακίου, Ελένης Παπαδοπούλου

Η  87χρονη Ελένη Παπαδοπούλου βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο διαμέρισμά της στο Κολωνάκι τον Ιανουάριο του 2022 Ο θάνατός της, που αρχικά αποδόθηκε σε ατύχημα από...

Έσβησε στα 54 της χρόνια η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, η καταξιωμένη τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έπειτα από πολύμηνη και σκληρή μάχη με καρκίνο του παγκρέατος Την είδηση...

33 ολόκληρα χρόνια το αυτοκίνητο του Αντώνη Τριτση ήταν παρκαρισμένο στο πάρκινγκ του δημαρχείου και δεν το πρόσεξε κανείς

Τον Απρίλιο του 1992, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης πάρκαρε το αυτοκίνητό του, ένα Renault Espace και ανέβηκε στα γραφεία της οδού Λιοσίων Δυστυχώς εκεί...

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Τα Χριστούγεννα, αποτελούν για όλους τους χριστιανούς, μέρα χαράς και γιορτής Ο Θεάνθρωπος Ιησούς γεννήθηκε σε ένα ταπεινό σπήλαιο στη μικρή πόλη Βηθλεέμ τής Ιουδαίας...

Θρήνος για τον ποδοσφαιριστή του Αστέρα Ισιάγκα Σιλά: Έφυγε από τη ζωή η συζύγος του Ντουσού Κεϊτά

Στην Τύνιδα μετά από σύντομη ασθένεια άφησε την τελευταία της πνοή η σύζυγος του ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης Ισίγια Σιλά Η Ντεσού Κεϊτά, είχε παντρευτεί...

Κίνηση ΜΑΤ από τον Γιώργο Μαζωνάκη: Θα καταθέσει μήνυση κατά του 21χρονου

Μήνυση κατά του 21χρονου Στέφανου Παπαδόπουλου αναμένεται να καταθέσει την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Μαζωνάκης Ο νεαρός τραγουδιστής προχώρησε σε μήνυση την περασμένη Πέμπτη...

Αλεξανδρινό – «Δώρο στο Χριστό» (ένα συγκινητικό διήγημα)

Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με περισσότερη κατάνυξη Σ’ ένα μακρινό χωριό, λοιπόν, ο παπάς έκανε κάθε χρόνο μια φάτνη στη...

Γιατί λέμε τα κάλαντα παραμονές των εορτών;

Τα κάλαντα είναι ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα που ψάλλουν τα παιδιά (τελευταία και οι μεγάλοι) τις παραμονές μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα (24...

Τα Χριστούγεννα όσοι «έφυγαν» σου λείπουν πιο πολύ

Τα Χριστούγεννα, για πολλούς, είναι οι πιο ωραίες μέρες του χρόνου κι όχι άδικα Στολισμένα σπίτια, στολισμένες βιτρίνες, φωτάκια κοσμούν τους δρόμους ολάκερης της πόλης,...

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Κάποιοι θα τα φτιάξουν και κάποιοι θα τ’ αγοράσουν, πάντως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, αλλά και χριστόψωμο και δίπλες, δεν θα λείψουν από τα σπίτια...

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές Για τους Έλληνες όμως τα Χριστούγεννα, πέρα από την σημασία της θρησκείας,...

Σάλος με τον τελικό του GNTM: Μεγάλη Νικήτρια η Ξένια

Η Ξένια είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού GNTM στο Star

ΔΗΜΟΦΙΛΗ