Ο τουρκικός στρατός εργάζεται σε ένα σύστημα αεράμυνας που έχει σχεδιαστεί με το πρότυπο του Iron Dome. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ένα κινητό οπλικό σύστημα λέιζερ, γράφει η γερμανική Berliner Morgenpost.
Η τουρκική βιομηχανία όπλων γνώρισε μια τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενη από τα φιλόδοξα σχέδια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, βρίσκεται τώρα στο δρόμο της να γίνει ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Internationale Politik», όπλα αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξήχθησαν το 2023 – τριπλασιάζοντας την αξία σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Η χώρα του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα καλά τοποθετημένη στην τεχνολογία των drone.
Χάρη εν μέρει στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε μέχρι στιγμής να συγκρατήσει τους Ρώσους εισβολείς.
Αλλά στην Τουρκία, οι άνθρωποι σκέφτονται ήδη περισσότερα. Επί του παρόντος αναπτύσσεται ένα σύστημα αεράμυνας , με πρότυπο τον Iron Dome του Ισραήλ. Η τουρκική έκδοση ονομάζεται Çelik Kubbe (Ατσάλινος Θόλος). Σκοπός του είναι να παρέχει στη χώρα την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι των εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων στο μέλλον.
Το Gökberk μπορεί να καταστρέψει τα drones με μεγάλη ακρίβεια
Τα πρώτα βήματα προς αυτόν τον στόχο φαίνεται να είναι επιτυχημένα. Ο τουρκικός στρατός δοκιμάζει επί του παρόντος το κινητό οπλικό σύστημα λέιζερ «Gökberk», το οποίο εισήχθη το 2023 αλλά έχει πλέον περάσει τις πρώτες του δοκιμές.
Σύμφωνα με την αμυντική εταιρεία Aselsan, το Gökberk είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύει, να στοχεύει και να καταστρέφει drones με υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα.
Βίντεο από τον κατασκευαστή δείχνουν πώς καταρρίπτονται διαφορετικοί τύποι drones με χρήση ακτίνας λέιζερ από απόσταση έως και 1.500 μέτρων.
Σε μια περίπτωση, το εκτιμώμενο λέιζερ δέκα κιλοβάτ λέγεται ότι καίει μια τρύπα μέσα από μια χαλύβδινη πλάκα πάχους έξι χιλιοστών.
Ένα σύστημα ψύξης προορίζεται επίσης να επιτρέπει την πυροδότηση μακράς διάρκειας, έτσι ώστε ακόμη και σμήνη drones να μπορούν να απωθούνται.

Σύμφωνα με την Aselsan, το αμυντικό σύστημα διαθέτει επίσης ένα jammer που μπορεί να διακόψει τη σύνδεση μεταξύ του πιλότου του drone και του ίδιου του drone. Αυτό κάνει το αεροσκάφος να βγει εκτός ελέγχου και να συντριβεί.
Η Τουρκία είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία των drone
Το όπλο λέιζερ μπορεί να τοποθετηθεί σε στρατιωτικά φορτηγά και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων όπως στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια. Οι μη στρατιωτικές υποδομές, όπως τα διυλιστήρια ή οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσαν επίσης να προστατεύονται από το Gökberk.
Το σύστημα αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται περαιτέρω και βελτιστοποιείται.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα είναι τελικά έτοιμο για χρήση. Τα πιθανά ενδιαφερόμενα μέρη είναι πιθανό να βρεθούν γρήγορα μετά την έναρξη λειτουργίας, καθώς τα drones έφεραν επανάσταση πρόσφατα στον πόλεμο, όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Τουρκία έχει μια εταιρεία όπλων, την Baykar , η οποία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία των drone.
Τα αδέρφια Σελτσούκ και Χαλούκ Μπαϊρακτάρ βρίσκονται πίσω από αυτό. Ο Σετλτσούκ, που ονομάζεται επίσης «Πρίγκιπας των Drones», έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις με τις κρατικές αρχές. Είναι παντρεμένος με τη Σουμεγιέ Ερντογάν, τη μικρότερη κόρη του προέδρου.
—