Το συριακό προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό (αρχείο – AFP)
Μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στόχευσε μια τοποθεσία κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, την περασμένη Πέμπτη, την οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε τότε ως μήνυμα προς τη συριακή ηγεσία, έχουν έρθει στο φως νέες λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στην περιοχή όπου πετούσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη.
Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι τουρκικά F-16 έστειλαν προειδοποιητικά σήματα στο ισραηλινό αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και δημιουργήθηκε μια σύντομη ασύρματη σύνδεση μεταξύ των αεροσκαφών, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να αποφύγουν μια αντιπαράθεση, σύμφωνα με την Sözcü, μια τουρκική ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης.
Πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή όπλων
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν πολλαπλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που ελέγχονται από φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες, μετά από αναφορές ότι λάμβαναν όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση από την Τουρκία, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.
Εκτός από τις επιδρομές της Πέμπτης, το Ισραήλ εξαπέλυσε περισσότερες από 20 επιδρομές τη νύχτα της Παρασκευής και του Σαββάτου σε στρατιωτικά κέντρα και αποθήκες σε όλη τη Συρία, οι οποίες θεωρήθηκαν «οι πιο βίαιες από την αρχή του έτους», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τότε ότι είχε στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές γύρω από τη Δαμασκό και άλλες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε κοινή δήλωση με τον υπουργό Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, ότι ήταν «ένα σαφές μήνυμα προς το συριακό καθεστώς ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις να αναπτυχθούν νότια της Δαμασκού ή να απειλήσουν την κοινότητα των Δρούζων με οποιονδήποτε τρόπο».

Από τις συγκρούσεις στη Σαχνάγια, στην ύπαιθρο της Δαμασκού, 30 Απριλίου 2025 (AP)
Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Συρίας και οι στρατιωτικές εισβολές του στο νότιο τμήμα της χώρας από την ανατροπή του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος, Άχμεντ αλ-Σαράα.
Οι ισραηλινές δηλώσεις σχετικά με την προστασία των Σύριων Δρούζων επιδεινώνουν την ένταση, παρά την άνοδο ορισμένων φωνών Δρούζων που αντιτίθενται σε αυτήν την ισραηλινή παρέμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές επιδρομές ακολούθησαν τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Δρούζων μαχητών και άλλων ένοπλων ομάδων την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην Τζαραμάνα και εξαπλώθηκαν την επόμενη νύχτα στη Σαχνάγια, δύο πόλεις στην ύπαιθρο της Δαμασκού με πλειοψηφίες Δρούζων και Χριστιανών. Οι εντάσεις αργότερα εξαπλώθηκαν στο κυβερνείο της Σουέιντα, το προπύργιο της μειονότητας των Δρούζων της Συρίας.
Al Arabiya
—