Ενας “ισλαμοφασιστας” στο Παρίσι – Ο Τζολανι καλεσμένος του Μακρον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Σύρο ομόλογό του, Άχμεντ αλ-Σαράα , στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε χθες το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να συζητήσει διάφορα θέματα με τον Σαράα, κυρίως την άρση των κυρώσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την περιφερειακή σταθερότητα και την κατάσταση στον Λίβανο.

Η σημασία αυτής της συνάντησης έγκειται επίσης στην προσπάθεια της Γαλλίας να ηγηθεί μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της νέας Συρίας και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Η πύλη της Ευρώπης

Ο Φαντέλ Αμπντούλ Γάνι, ιδρυτής και διευθυντής του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Παρισιού και Δαμασκού ήταν το κύριο κίνητρο πίσω από την απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει τον Σύρο πρόεδρο ως την πρώτη χώρα που επισκέπτεται.

Πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Net, ότι η επίσκεψη θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη Sharaa και θα χρησιμεύσει ως πύλη προς την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμπντούλ Γάνι συνέχισε: «Δεδομένου ότι η Γαλλία θεωρείται μία από τις παλαιότερες δημοκρατικές χώρες, η υποδοχή του Σύρου προέδρου από την πλευρά της θα σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών θα περιστραφεί γύρω της, μαζί με τη Γερμανία, τις δύο χώρες που ηγούνται της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Προέβλεψε ότι αυτές οι χώρες θα κάνουν το ίδιο βήμα στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Ζιάντ Ματζέντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, πιστεύει ότι ο Σαράα επιδιώκει διεθνείς επαφές με τη Δύση για να παρουσιαστεί ως ο νέος πρόεδρος της Συρίας, έχοντας εξασφαλίσει την αραβική νομιμότητα μέσω της πρόσκλησής του στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής και σε διάφορες συναντήσεις με Άραβες ηγέτες.

Ο Ματζέντ πρόσθεσε, σε δήλωσή του στο Al Jazeera Net, ότι η σημασία της επίσκεψης έγκειται στη θέση του Παρισιού ως κύριας πύλης, δεδομένου του προηγούμενου ρόλου του στην αντιμετώπιση του καθεστώτος Άσαντ και των προσπαθειών του να ηγηθεί πολιτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τις πολυάριθμες σχέσεις του με τον Λίβανο, το Ιράκ και τα κράτη του Κόλπου.

Ενώ η Γαλλία έχει επικεντρωθεί στα οικονομικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, τώρα φαίνεται να ακολουθεί μια διαφορετική γεωπολιτική στροφή, όπως αποδεικνύεται από την πιθανή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και την πρόσφατη επίσκεψη του Μακρόν στην Αίγυπτο.

Υποστήριξη στη Συρία

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Αλ Σαράα να επισκεφθεί το Παρίσι στις αρχές Φεβρουαρίου. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, έθεσε ως όρο για το κάλεσμα του τον σχηματισμό μιας συριακής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει «όλα τα συστατικά της κοινωνίας των πολιτών» και εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, θεωρώντας τις αρχικές του συζητήσεις με τον Σαράα για το θέμα αυτό «απολύτως θετικές».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακρόν θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας του στην οικοδόμηση μιας «ελεύθερης, σταθερής και κυρίαρχης Συρίας που θα σέβεται όλα τα συστατικά της συριακής κοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας χθες.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ζιάντ Ματζέντ εξήγησε ότι οικονομικά ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη Συρία και το καθεστώς του Σαράα, όπως η ανοικοδόμηση, η άρση ορισμένων κυρώσεων και η ενθάρρυνση των επενδύσεων, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους στόχους της επίσκεψής του στη Γαλλία.

Δεν είναι απίθανο ο Γάλλος πρόεδρος να θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των «σεκταριστικών εντάσεων» με τον Σαράα. Ο Ματζέντ τόνισε την επιθυμία του Παρισιού για οικονομική συνεργασία και ηγετικό ρόλο στην Εγγύς Ανατολή – ιδιαίτερα στη Συρία και τον Λίβανο- δεδομένης της απουσίας των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής μεταξύ του Μακρόν και του Λιβανέζου ομολόγου του, Ζοζέφ Αούν, στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτιο, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν επαφές με τον Σαράα και Κύπριους και Έλληνες αξιωματούχους, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γαλλίας για αυτήν την περιοχή, όπου υπάρχει δυνατότητα για οικονομικές συμβάσεις χάρη στα στρατηγικά λιμάνια της Γαλλίας και τη σύνδεση των ακτών με μια χώρα όπως το Ιράκ.

Προκλήσεις και ενδιαφέροντα

Η επίσκεψη αναμένεται να αναδείξει τις εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συρία, ιδίως τις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιδρομές που απειλούν την κυριαρχία και τη σταθερότητα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).

Ενώ το Ισραήλ έχει ζητήσει η Συρία να παραμείνει απομονωμένη και αποκεντρωμένη, έχει κλιμακώσει τις στρατιωτικές του επιθέσεις σε όλη τη χώρα και έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στα νοτιοδυτικά, αφότου οι συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες κατάφεραν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ.

Ως εκ τούτου, ο Ματζέντ πιστεύει ότι τα ζητήματα παραμένουν περίπλοκα υπό το πρίσμα των εσωτερικών προβλημάτων, των κυρώσεων των ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης κατάστασης προσμονής σχετικά με το μέλλον της κατάστασης στην περιοχή, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου εξόντωσης στη Λωρίδα της Γάζας, των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο και της ισραηλινής εισβολής στη νότια Συρία.

Ο Αμπντούλ Γάνι πιστεύει ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει την επιρροή που έχασε στη Συρία διακόπτοντας τους δεσμούς της με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Οδηγώντας την ευρωπαϊκή ατμομηχανή προς τη Συρία εν μέσω του κενού και του αμερικανικού δισταγμού, το Παρίσι κάνει αυτό το βήμα για να ασκήσει πολιτική επιρροή στις αρχές της Δαμασκού και σε ολόκληρη τη μεταβατική διαδικασία, μέσω της υποστήριξης οικονομικών και πολιτικών πτυχών, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Al Jazeera

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ