Πώς η Fitch “ακυρώνει” το ρωσικό δάνειο για την Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20120625-183235.jpgΓράφει ο Δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την Κύπρο τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα δημοσιεύματα του Τυπου για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.

Η Κύπρος έχει υποβάλει αίτημα βοήθειας από την Ρωσία, για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες. Το πρώτο ήταν αμέσως μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ύψους 2,5 δις. Τώρα έρχεται η ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής με 1,8 δις.

Η σημερινή υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Fitch στην ουσία, “χαλάει” τα σχέδια της Λευκωσίας για να προχωρήσει το αίτημα προς τη Ρωσία.

Τα ομόλογα της Κύπρου είναι πλέον σε καθεστώς “junk” (σκουπίδια) και ο δανεισμός με αυτή την αξιολόγηση είναι μάλλον αρνητικός.

Φυσικά, η φημολογία ότι το αίτημα της Ρωσίας “κρύβει” και ανταλλάγματα ήταν αυτό που έκανε τον μηχανισμό να κινηθεί άμεσα. Η Μόσχα φέρεται να ζητά βάση στην Κύπρο, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία, αλλά “βράζει” και το μέτωπο του Ιράν ή να προωθηθεί μια συμφωνία για την κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΕ – στο προσκήνιο – κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο παρασκηνιακά θέτει ακόμα και διπλωματικό θέμα, αφού η Κύπρος από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Συνεπώς, δεν γίνεται η προεδρεύουσα χώρα να λαμβάνει δάνειο από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως από τη Ρωσία. Γι’ αυτό και τώρα η Κυπρος δηλώνει οτι είναι έτοιμη να ζητήσει επίσημη βοήθεια από την Ευρώπη εντός των επόμενων ωρών, αν και μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγε οτι είναι κοντά στο να κλείσει η συμφωνία με τη Μόσχα!

Δεν είναι τυχαίο που για αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στην ουσία η Fitch τους έστειλε μήνυμα να ακυρώσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 5 δις ευρώ.

Η ΕΕ προσφέρει το διπλάσιο ποσό, αν και η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ούτε σοβαρό πρόβλημα χρέους όπως πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης ούτε τεράστιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα €13,2 δισ. έναντι €8,4 δισ. που ήταν στο τέλος του 2008, πλησιάζοντας το 75% του ΑΕΠ από 48% που ήταν πριν λίγα χρόνια. Αυτή η αύξηση έχει καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση του ελλείμματος. Για φέτος η Κύπρος χρειάζεται κοντά στα 2,6 δια ευρώ συν 500 εκατ. λόγω της μαύρης τρύπας και για το 2013 επιπλέον 2,3 δις ευρώ, ενώ χρειάζονται παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, όταν στην Ελλάδα είναι πάνω από το 9% με στάση πληρωμών.

Το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ είναι στο 3% του ΑΕΠ, εκει δηλαδή πρέπει να πάνε όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εώς το 2016.

Ωστόσο, η αλήθεια για την Κύπρο κρύβεται κάπου αλλού: στη φορολογία.

Η χώρα θεωρείται ένας από τους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, αφού οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές προσελκύουν κεφάλαια, επενδύσεις και επιχειρήσεις. Λέτε αυτό να το θέλει ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ