Του Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ:
Μια σύντομη και επιτόπια περιήγηση και μια μικρή προσφορά για τη γνωριμία της πολυπλισμικής , πολιτιστικής παράδοσης των Ευρωπαίων Εταίρων μας και ιδιαίτερα στην αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων, τι έχουν ετούτες οι χώρες, ό, τι δεν έχουμε εμείς, ή τι έχουμε εμείς ως συνεχείς ανασταλτικούς φορείς και ποιες αρνητικές επιπτώσεις είναι που παρεμποδίζουν την εξέλιξη, ανάπτυξη και πρόοδο σε όλους τους τομείς της Πατρίδας μας.
Και ενώ η Δανία και η Σουηδία βρίσκονται στην πρώτη θέση λιγότερης διαφθοράς στον κόσμο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χειρότερες χώρες διαφθοράς της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία και την Ρουμανία.
Οι Δανοί είναι πιο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης και επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Παράλληλα με την επιτυχή οικονομία είναι επίσης και η στενή συνδιαλλαγή μεταξύ Μάναζμεντ και προσωπικού.
Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην πολιτειακή εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς και η ύπαρξη μιας κοινωνικής διασφάλισης και η άριστη ποιότητα των ενδιάμεσων κοινωνιολογικών σχέσεων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Δανία είναι μια χώρα της Σκανδιναβίας, στη Βόρεια Ευρώπη. Οι τρεις χώρες Δανία, Σουηδία και Φιλανδία της ΕΕ καταλαμβάνουν στον παγκόσμιο κατάλογο επιτυχιών από την Hitliste Organisation Transparency International, – τον Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας-
την ομάδα κορυφής πίσω από την Νέα Ζηλανδία στον ετήσιο νικητή του 2009.
Αντίθετα η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει ως τις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα στην 71 θέση.
Η Δανία έχει έκταση 43.094 τχλμ., (χωρίς τα νησιά Φερόες και Γροιλανδία, που ανήκουν στην κρατική περιοχή) συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική. Απλώνεται πάνω στη Χερσόνησο της Γιουτλάνδης, περίπου 30.100 τχλμ. (70%) και τα υπόλοιπα διαμοιράζονται σε 470 νησιά, από τα οποία 100 είναι κατοικήσιμα.
Άλλα μεγάλα όπως το Σχέλαν ( 7.000 χμ2) και άλλα μικρότερα και ακατοίκητα. Η συνολική ακτογραμμή είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει τα 7.314 χλμ. Η Δανία είναι μια χώρα τελείως επίπεδη, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Δανίας έχει πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια, συνήθως Δανούς και 35.000 Γερμανούς και στο βόρειο τμήμα του Σλέσβιγκ. 98 % είναι προτεστάντες και μόνο 1% ανήκουν στους καθολικούς.
Το 1517 η δανική εκκλησία διαχωρίζεται από τη Ρώμη και εδώ κατά τους χρόνους της μεταρρύθμισης εισήγαγαν το 1536 με την κυριαρχία Cristians III την μεταρρύθμιση, προτεστάντες- λουθηρανοί. Ας σημειώσουμε ενδεικτικά, ότι όταν μπροστά από χίλια χρόνια εκχριστιανίστηκαν, οι καλόγεροι που ήρθαν με τους χριστιανούς γνώριζαν τεχνικές, που ήταν άγνωστες στους Δανούς, που βοήθησαν στην ενεργή ανάπτυξη της χώρας.
Η θαυμάσια πρωτεύουσα Κοπεγχάκη, η πόλη με μεγάλη κοσμοσυρροή συνδέει βόρεια Αρχιτεκτονική με μεσογειακό αίσθημα τρόπου ζωής, στο νησί Ζεελάνδη, με περίπου 491.000 κατοίκους, και 1,7 εκατομμύρια με τις γύρω περιοχές και τα 26 προάστια.
Άλλες μεγάλες πόλεις μετά την Κοπεγχάκη είναι: Aerhus περίπου 216.000 κατοίκους, Odense, περίπου 145.000 κατοίκους και Esbjerg περίπου 74.000 κατοίκους.
Στην Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης, για το 2008, η Δανία ήτανε η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία και κατατάσσεται με τη λιγότερη διαφθορά και μοιράζεται την πρώτη θέση στον σχετικό κατάλογο με τη Σουηδία και με την Νέα Ζηλανδία και αξιολογείται η πρωτεύουσά της, ως η πιο κατάλληλη πόλη για να ζήσει κάποιος διεθνώς.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ εξέλιξη της Δανίας
Οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι καθώς επίσης οι Δανοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Οι δανικές εταιρείες κατατάσσονται στις καλύτερες στον ευρωπαϊκό κόσμο με άριστους όρους εργασίας.
Η ικανοποίηση των Δανών υπαλλήλων έχει τα αίτια στη μείωση των γεννήσεων που επιδρά, ώστε οι δανικές επιχειρήσεις να προωθούν ισχυρότερα τον ανταγωνισμό νέων ταλέντων. Οι επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει την αναγκαιότητα να δημιουργήσουν περιζήτητες εργασίες και να κρατήσουν τους συνεργάτες τους. Ένεκα τούτου οι Δανοί αξιολογούν θετικά τη θέση εργασίας τους.
Σύμφωνα με τις έρευνες οι Δανοί είναι ευχαριστημένοι με τη θέση εργασίας, διότι παράλληλα με την επιτυχή οικονομία της Δανίας είναι επίσης και η στενή και γεμάτη με σεβασμό συνδιαλλαγή μεταξύ Μάναζμεντ και προσωπικού που χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας.
Περαιτέρω διαπιστώνεται, ότι στη Δανία η στάθμη του στρες κατά τα φαινόμενα είναι μετριοπαθή.
Τύχη, ευτυχία και ικανοποίηση δεν παραμένουν και δεν περιορίζονται μόνο στη θέση εργασίας. Ήδη σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, καθώς πρωτύτερα των ερευνητών του Erasmus-Universitaet Rotterdam, διαπίστωσαν ότι οι Δανοί είναι απόλυτα ο πιο ευχαριστημένος λαός της Ευρώπης.
Τη θέση κλειδί των παραγόντων του βαθμού της γενικής ικανοποίησης φαίνεται να είναι η Δανία και περαιτέρω απαριθμούν π.χ. την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην πολιτειακή εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς και την ύπαρξη μιας κοινωνικής διασφάλισης και κυρίως εξηγείται η ποιότητα των ενδιάμεσων κοινωνιολογικών σχέσεων. .
H Δανία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της γης. Η δανική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει κατορθώσει να ανέλθει τα περασμένα χρόνια σε μια αξιόλογη και προεξέχουσα θέση στην Ευρώπη. Μια έξοχη, πάνω από όλα εντυπωσιακή γεωργία με εξαιρετική κτηνοτροφία και εκτεταμένη καλλιέργεια δημητριακών είναι ακόμα ως μία από τις σπουδαιότερες οικονομικές στήλες της χώρας. Ουσιώδης σημασία είναι κατά τα επακόλουθα επίσης η επεξεργασμένη βιομηχανία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που είναι δυνατόν να θρέψουν τρεις φορές τον πληθυσμό τους.
Στην βιομηχανία υπερτερούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με επιτυχία προωθήθηκε η εγκατάσταση διεθνών επιχειρήσεων από την τεχνική επικοινωνίας, βιοχημείας , τη γενετική μηχανική και την ιατρική έρευνας.
Βέβαια μετατίθενται τα βάρη από την γεωργική οικονομία όλο και περισσότερο σε άλλους οικονομικούς κλάδους και σε κλάδους παροχής υπηρεσιών, επεξεργασία μετάλλου και κλωστοϋφαντουργία που έχουν μια σημαντική σημασία στην οικονομική διάρθρωση, δομή της Δανίας.
Μεγάλης σημασίας είναι , όπως μέχρι τώρα η αλιεία και η συνδεδεμένη με αυτήν ο βιομηχανικός κλάδος. Εξάγει η Δανία κυρίως κατά 90% το κρέας παγκόσμια και προϊόντα ιχθύος και προϊόντα της βιομηχανίας των μηχανών, δανικά Design στον τομέα της χειροτεχνίας και την εσωτερική αρχιτεκτονική που εκτιμούνται παγκόσμια. Και επίσης η Δανία είναι καθοδηγητική στον τομέα της τεχνολογίας της αιολικής ενέργειας.
Οι τρεις μεγαλύτεροι οικονομικοί τομείς, που τα περασμένα χρόνια είχανε το μεγαλύτερο τζίρο οικονομικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα, είναι η βιομηχανία τροφίμων και τα οινοπνευματώδη που κατέχουν την πρώτη θέση, μετά ακολουθούν η μηχανουργία και η βιομηχανία χημικών, που σχεδόν βρίσκεται στην ίδια θέση με την βιομηχανία ηλεκτρονικών.
Κατά κύριο λόγο στην Μεγάλη περιοχή της Κοπεγχάκης έχει ακμάσει ένα μεγάλο οικονομικό μπουμ. Οι πλησιέστεροι κλάδοι της έρευνας μπορούν να αντλούν εδώ δημιουργικά ερεθίσματα από ένα Know-How δυναμικό από δύο σχεδόν δωδεκάδες πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα ιδρύματα με 150.000 περίπου φοιτητές. .
Κατά πρώτον λόγο έχει διαπεράσει η ιδέα της προώθησης, δηλαδή αφορά λιγότερο τις κατ΄ ευθείαν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, παρά σε μεγαλύτερη κλίμακα στην ελκυστικότητα, επιστημονικό δυναμικό και το φημισμένο τόπο και την επενδυτική θέση. Πολιτιστικές, επιστημονικές και οικονομικές προωθήσεις αλληλοσυνδέονται η μία μέσα στην άλλη, για να ισχυροποιήσουν τη δημιουργικότητα της οικονομίας.
Η Δανία, στη στρατηγική θέση που βρίσκεται, αποτελεί το σημείο συνάντησης των συγκοινωνιών Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως με τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Δανία είναι γνωστή με τις μεταρρυθμίσεις για μια ρυθμιστική αγορά εργασίας, διότι η χώρα δεν διαθέτει καμία συγκριτική γερμανική προστασία από την καταγγελία συμβολαίων. Βέβαια το μέρος των απασχολημένων στη δημόσια υπηρεσία με 28% (800.000 ) (2006) όλων των απασχολημένων (περίπου 2800.000), περίπου διπλά υψηλό απ΄ ότι στη Γερμανία.
Αν υπολογίσουμε την πλήρη απασχόληση ανεβαίνει το δημόσιο μέρος πάνω από 38% από τα συνολικό 2,3 εκατομμύρια με πλήρη απασχόληση κάτω από το σλόγκαν «Flexicurity», αυτό θα πει, συνδυάζονται μεταξύ τους φιλελεύθεροι κανονισμοί απασχόλησης, υψηλή κοινωνική διασφάλιση προστασίας και μια ενεργή πολιτική αγοράς εργασίας.
Άεργοι λαβαίνουν ουσιώδεις υψηλότερες βοήθειες αεργίας, απ΄ ότι στη Γερμανία και καταρτίζονται επεκτατικά κατά τη διάρκεια της αεργίας επαγγελματικά για νέες θέσεις.
Νεότερες έρευνες γύρω από τον Μεγάλο χώρο της Κοπεγχάκης δείχνουν το δυναμικό, που κάνει αυτός ο επενδυτικός χώρος παγκόσμια τόσο ελκυστικό: Σχεδόν ένα Τρίτον όλων των κατοίκων έχουν ένα ακαδημαϊκό πτυχίο, 80% ομιλούν αγγλικά. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη κερδίζουν τόσο πολλοί άνθρωποι προς το ζην σε πλησιέστερους κλάδους της επιστήμης.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι οι έρευνες της Κομισιόν της ΕΕ, όπου ποσοτικά βλέπουν περισσότερο από διπλό τόσο πολλοί Δανοί στην παγκοσμιοποίηση ένα προτέρημα, εκεί όπου οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται κατά μέσον όρο ή όπως οι Γερμανοί είναι κριτικοί ή και εμείς οι Έλληνες, πού είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί.
Ο βαθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι υπερβολικά υψηλός (μέλη, πάνω από 75%). Διαπραγματεύσεις συλλογικών συμβάσεων λαβαίνουν χώρα κεντρικά μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων. Αν και δεν κατέχει η Δανία ένα νομικά καθορισμένο κατώτερο όριο μισθού, αλλά κατώτεροι μισθοί τακτοποιούνται κατά κανόνα νόρμα διαμέσου συλλογικών συμβολαίων και τηρούνται από τις επιχειρήσεις. Τα συνδικάτα έχουν το δικαίωμα, να κάνουν έκκληση για μποϊκοτάρισμα έναντι του εργοδότη που δεν τηρεί τους συλλογικούς κανονισμούς.
Η Δανία εφαρμόζει το μοντέλο της αγοράς εργασίας του λεγόμενου Flexicurity, που συνδυάζει την χαμηλή προστασία εργαζομένων σε περίπτωση καταγγελίας της μισθωτικής σχέσης με ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και συμπληρώνεται με μια ενεργή πολιτική αγοράς εργασίας, που παράλληλα με αυστηρούς όρους και ελέγχους επίσης συμπεριλαμβάνει την μετεκπαίδευση και περαιτέρω μόρφωση και επιμόρφωση και μέτρων ενεργοποίησης.
Αν και το δανικό Σύστημα των εργοδοτών απαιτεί υψηλές παραχωρήσεις, κατά γενικό κανόνα το αποδέχονται όμως όλοι οι συμμετέχοντες, γιατί στην πάροδο των περασμένων εκατό, 100 χρόνων αποδείχθηκε ως πάρα πολύ επιτυχές μοντέλο.
Με αυτόν τον τρόπο συνδιαλλαγής, συναίνεσης και αποδοχής παραχωρήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικάτων αποφεύγονται ζημιογόνα βάρη της Πολιτείας και των επιχειρήσεων με καθυστερήσεις, και παρεμποδίσεις διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων, δεν είναι όπως σε εμάς, με τις απεργίες, «γενικές» απεργίες και «μποϊκοτάρισμα» επιχειρήσεων διαμέσου των συντεχνιών.
Σε διεθνείς συγκρίσεις λαβαίνει η Δανία στη βαθμολογία μια πάρα πολύ καλή θέση. Το ποσοστό απασχόλησης επίσης σε ηλικιωμένους απασχολημένους – είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.
Παρ΄ ότι της υπερβολικής υψηλής φορολογίας – και το ποσοστό εισφοράς ( ΦΠΑ ανέρχεται σε 25%, αυτό ισχύει ακόμα και για τα βιβλία και είδη διατροφής, ο υψηλός φορολογικός δείκτης της φορολογίας των εισοδημάτων ανέρχεται στα 59% και ισχύει για τη χώρα ως πάρα πολύ ευέλικτο και με την ικανότητα ανταγωνισμού).
Το βιοτικό επίπεδο των Δανών είναι από τα υψηλότερα σε παγκόσμια κλίμακα, και το κρατικό χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες πολύ χαμηλό. Επίσης και η αεργία είναι πολύ χαμηλή.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Στην Ευρώπη υπάρχουν τόσο υποδειγματικές χώρες, όσο και επίσης και χώρες με προβληματικές υποθέσεις στον τομέα της διαφθοράς. Οι βόρειες χώρες της ΕΕ Δανία, Σουηδία και Φιλανδία καταλαμβάνουν στην παγκόσμια Hitliste from Transparency την κορυφή της ομάδας και ακολουθούν τον νικητή του 2009 Νέα Ζηλανδία.
Από την άλλη μεριά καταλήγουν στην χειρότερη θέση οι χώρες της ΕΕ Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα. Η χώρα μας η Ελλάδα φαίνεται να έχει στο πολιτικό της σύστημα μακροχρόνιες ρίζες και συνθήκες προβλημάτων με τη διαφθορά, που οδηγούμεθα στην τελευταία θέση στην ανάπτυξη και πρώτοι στη διαφθορά και η τωρινή εμφανιζόμενη κρίση παραφούσκωσε τη διαφθορά.
Το ελλιπές σύστημα του πόθεν έσχες για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους υπάλληλους και αγροτικό πληθυσμό και η διαφθορά έχουν μακροχρόνιες ρίζες.
Και ενώ το δανικό Σύστημα των εργοδοτών απαιτεί υψηλές παραχωρήσεις, που αποδέχονται οι συμμετέχοντες, ( 75% οργανωμένοι στα συνδικάτα), γιατί αποδείχθηκε ως επιτυχές μοντέλο στην πάροδο των τελευταίων εκατό χρόνων. Αλλά χαρακτηριστικός είναι και ο συνδυασμός της χαμηλής προστασίας των εργαζομένων με το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και με την ενεργή πολιτική αγοράς εργασίας με την περαιτέρω μόρφωση και επιμόρφωση, που είναι προτερήματα της Δανίας.
Η δική μας κοινωνιολογική δομή είναι κατά την υποψία μας εκδικητική. Γνωρίζουμε την πλούσια εφαρμογή πλούσιων τρικ των επιχειρήσεων στις ενδιάμεσες συλλογικές συμβάσεις σε βάρος των εργαζομένων, που και αυτοί εκδικούμενοι εφαρμόζουν την απαίτηση υπερβολικών αξιώσεων με τον τρόπο περιορισμού διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων, που τελικά ζημιώνουν την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές επενδύσεων και δεν συμβιβάζονται οι απαιτήσεις με την αποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά αποχωρούν σε γειτονικές χώρες.
Και ενώ το δυναμικό, που κάνει ελκυστικό τον επενδυτικό χώρο της Κοπεγχάκης παγκόσμια είναι ότι σχεδόν το ένα Τρίτον όλων των κατοίκων έχουν ένα ακαδημαϊκό πτυχίο, 80% ομιλούν αγγλικά. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν κερδίζουν τόσο πολλοί άνθρωποι προς το ζην σε πλησιέστερους κλάδους της επιστήμης.
Στην Κοπεγχάκη έχει ακμάσει ένα μεγάλο οικονομικό μπουμ. Οι πλησιέστεροι κλάδοι της έρευνας μπορούν να αντλούν εδώ δημιουργικά ερεθίσματα από ένα Know-How δυναμικό από δύο σχεδόν δωδεκάδες πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα ιδρύματα με 150.000 περίπου φοιτητές. .
O ΦΠΑ ανέρχεται σε 25%, αυτό ισχύει ακόμα και για τα βιβλία και είδη διατροφής, ο υψηλός φορολογικός δείκτης της φορολογίας των εισοδημάτων ανέρχεται στα 59% και ισχύει για τη χώρα ως πάρα πολύ ευέλικτο και με την ικανότητα ανταγωνισμού).
Το τι όμως συμβαίνει στη χώρα μας της παρεμπόδισης της επιχειρηματικότητας με έλλειψη ή παράλειψη κριτικών κατατοπιστικών επιστημονικών αναλύσεων και κριτικών αναλύσεων των ΜΜΕ και για την μειωμένη αγοραστική δύναμη της Ελλάδας, χρειάζεται να κάνουμε σκέψεις για περαιτέρω κριτικές αναλύσεις.
Αν θεωρήσουμε, ότι το πρόβλημα των ανθρώπων της Πατρίδας μας είναι ένας διαρκής αγώνας, έναντι του ψυχικού αναβρασμού πολλών χρόνων, της άνισης και ισότιμης μεταχείρισης,
( όπου παρουσιάζονται οι όροι: αδιαφορία, τσαμπουκά, εγωκεντρισμό, νεποτισμό, το ρίξιμο του άλλου, τη πλατειά διαφθορά και το μικρό ρουσφέτι, το βόλεμα, ο ναρκισσισμός, η εκμετάλλευση του ενός από του άλλου, η προβοκάτσια, η προκατάληψη, η εκδίκηση και η κακία ως πολύτιμα αγαθά), τότε, από τώρα καλούμαστε επειγόντως να κάνουμε παραγωγικότερες αναλύσεις και κριτικές σκέψεις.
Επείγει λοιπόν η βελτίωση και αποδοχή των όρων αλληλεπίδρασης και αλληλοκατανόησης των σχέσεων πολίτη και κράτους, θεσμών, πολιτικής συμμετοχής, για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτειακή εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς για καλύτερη ποιότητα των ενδιάμεσων κοινωνιολογικών σχέσεων, στο σπίτι, στο σχολείο, στην Κοινωνία στην Πολιτεία και την πολιτική.
Επείγει λοιπόν να αναπτύξουμε ελκυστικότερους παραγωγικούς στόχους για παραγωγικές επενδύσεις εντόπιων και ξένων σε αλληλοσυνδέσεις, για το ξεπέρασμα των προηγούμενων αρνητικών εμπειριών.
Ένεκα τούτου όμως πρέπει να αναλύσουμε με κριτικό και καθοδηγητικό μάτι όλα τα ιστορικά γεγονότα αιτίων εκατονταετηρίδων και δεκαετιών, τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά, και να τα αξιολογήσουμε αντικρίζοντας τα, χωρίς πάθος (για χάρη της Πατρίδας, δικαιοσύνης, ευημερίας και προόδου) για να μπορέσουμε επιτέλους να βγάλουμε τα απαραίτητα μελλοντικά συμπεράσματα για πιο αξιόλογες αποφάσεις και για τη δική μας Πατρίδα. Συνεχίζεται..
Τέλος του Πρώτου Μέρους
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
[email protected],
www.kn-megalexandros.gr
——————-όρα και άρθρα με Φωτογραφίες
Χρήσιμες Ιστοσελίδες:
www.visitcopenhagen.dk, www.kk.dk, www.ctw.dk und www.aok.dk, (www.dk-forum.de – Αναζήτηση εργασίας), (www.jobs-daenemark.de, αναζήτηση εργασίας), www.denmark.de, www.byenkalder.dk,: καιρός, www.kulturnaut.dk,: Μουσική, Φιλμ, Εκθέσεις, Θέατρο, www.ambberlin.um.dk/de , www.skanetrafiken.se, www.arbejermuseet.dk, www.assistens.dk, www.asxetos.gr, www.kn-megalexandros.gr