Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Αποζημιώσεις για το εμπάργκο ζητά απο την Κομισιόν ο Μαριάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
 
 
image
Στην ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού

εμπάργκο.
Ειδικότερα, αφού επισημαίνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναλύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για την ελληνική οικονομία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Επιτροπή έχει ως εξής:
«Στις 31 Ιουλίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμοδίων οργάνων της αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αντιδρώντας στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές επέβαλαν με τη σειρά τους εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως η ψυχροπολεμική διάσταση που λαμβάνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ρωσίας έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας στην Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 406 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο έτος το 1.3 εκατ. ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα δαπάνησαν πάνω από 1.3 εκατ. δις ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την πλήρη αποζημίωση αλλά και την οικονομική στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ως άνω επιβολή του ρωσικού εμπάργκο;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ