«Παγκόσμιο κραχ όπως και το 1930»
O πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα μοιάζει με τη μεγάλη ύφεση του 1930. Η παραπάνω άποψη ακούγεται περίπου σαν σενάριο πανικού, ωστόσο ανήκει στον Ραγκουράμ Ρατζάν, κορυφαίο οικονομολόγο τραπεζίτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν προέβλεψε την κρίση του 2008. Ο Ραγκουράμ Ρατζάν είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που αποτέλεσε τη σπίθα από την οποία η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα επανέλθει. «Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος» είπε σε συνέντευξη. «Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση» λέει αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στο ειδικό έντυπο «Central Banking Journal». Ενα σύμπτωμα αυτής της ανισορροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της ευρωζώνης.
Ο Ρατζάν υποστηρίζει ακόμη ότι, όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1930, η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορεί να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε μια νέα κρίση.
Επέστησε την προσοχή δε για μια επανάληψη της μεταβολής των μεγάλων αγορών, κάτι που είδαμε στις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη, τα οποία είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές, απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.