Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Οι Τούρκοι σήμερα προχωρούν στο μέλλον. Εμείς κύριε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

fotograflarbasbakan-erdogan-oy-kullandi_9584_dhaphoto5(1)Ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να συζητάμε για το ποιος θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από το πολιτικό «γυφτοπάζαρο» μεταξύ των επαγγελματιών πολιτικών, η Τουρκία προχωράει αθόρυβα σήμερα, στην εκλογή ΠτΔ απευθείας από τους ίδιους τους πολίτες. Από σήμερα οι Τούρκοι πολίτες έχουν μια εξουσία παραπάνω στα χέρια τους, την οποία εξουσία δεν έχουν οι Έλληνες πολίτες.
Μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι (κατά κοινή ομολογία) ο σημαντικότερος πολιτικός ηγέτης που ανέδειξε η Τουρκία. Πήρε μια Τουρκία πτωχευμένη και την ανέβασε στους G20. Πήρε μια Τουρκία με χρεοκοπημένο το αγγλοσαξωνικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα και προσπάθησε να το αλλάξει. Θέλησε να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας και να εισαγάγει απευθείας το Προεδρικό Σύστημα, καταργώντας τον θεσμό του πρωθυπουργού. 
Δεν τα κατάφερε τότε λόγω σφοδρής αντίδρασης της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό προκήρυξε το 2007 δημοψήφισμα, ώστε έστω ο ΠτΔ να εκλέγεται από το λαό.  Οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους αυτή την εξουσία.  Η αντιπολίτευση φυσικά προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο (έχει και τέτοιο η σύγχρονη Τουρκία) και προσπάθησε να αφαιρέσει αυτή την εξουσία από τα χέρια των πολιτών. Όμως απέτυχε και έτσι σήμερα οι Τούρκοι εκλέγουν αυτοί οι ίδιοι τον Πρόεδρό τους.
Προφανώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Από τη θέση του Προέδρου της Τουρκίας, στην οποία σίγουρα θα εκλεγεί (ίσως και από τον πρώτο γύρο), θα προσπαθήσει να μετατρέψει πλήρως το πολίτευμα της Τουρκίας σε Προεδρικό.  Να δείτε που θα το καταφέρει.
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ