Ενοχος, με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων, κρίθηκε ο Γιάννης Ραπτόπουλος από το δικαστήριο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Express Service είχε συλληφθεί για μία ακόμη φορά για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ.
H ποινή που
του επέβαλλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν πέντε ετών και 8 μηνών, η οποία είναι εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ ημερησίως. Αυτή τη φορά ο κ. Ραπτόπουλος συνελήφθη για χρέος ύψους 6,2 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, οφειλές που αφορούν κατά περίπτωση το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2015.
Ο υπερασπιστής του αναφέρθηκε σε δύο δικαστικές αποφάσεις που έχει ο εντολέας στα «χέρια» του, σύμφωνα με τις οποίες έχει λαμβάνειν μεγάλα χρηματικά ποσά, που εφόσον εισπράξει θα εκκαθαρίσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δεδουλευμένα εργαζομένων κ.ά.
Οπως επισήμανε ο δικηγόρος Νίκος Ζήνδρος, η πρώτη αφορά το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που επιδίκασε στην Express Service 27,5 εκατ. ευρώ ως επιστροφή για ΦΠΑ που η εταιρεία κατέβαλλε κατά το παρελθόν. Το Δημόσιο δεν αναγνωρίζει την απόφαση και ήδη η υπόθεση βρίσκεται στα ελληνικά δικαστήρια.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την πολυετή δικαστική διαμάχη με την «Εθνική Ασφαλιστική». Όπως ανέφερε ο κ. Ζήνδρος, το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στην Express Service 2,7 δισ. ευρώ για περισσότερες από 730 χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Ηδη, η «Εθνική Ασφαλιστική» έχει προσφύγει στο Εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Στις δύο παραπάνω αποφάσεις στάθηκε κατά την απολογία του και ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, ο οποίος -επιπλέον- τόνισε ότι η εταιρεία έχει ζημιές ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει -με πολλές δυσκολίες- ανοιχτή την επιχείρηση, που απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους.