Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

«Φορολογική άνοιξη» το.. φθινόπωρο ζητούν οι έμποροι από τον Χαρδούβελη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

korkidis_vasilis«Το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει «φορολογική άνοιξη», διαφορετικά ακόμη και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς θα αναγκαστούν να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αβέβαια αποτελέσματα» είπε στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Οι προτάσεις και οι θέσεις των εμπόρων κινούνται στα εξής:

 1. Φορολογία φυσικών προσώπων & τεκμήρια διαβίωσης

 2. Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος Επιχειρήσεων

 3. Τέλος επιτηδεύματος

 4. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

 5. Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών στην Εφορία

 6. Εκλογίκευση προστίμων και συνεπειών προς τους υπόχρεους

 7. Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ

 8. Ισχύς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες

 9. Μείωση του ειδικού φόρους στο πετρέλαιο και των τελών κυκλοφορίας

 10. Αξιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών και ΕΤΕΑΝ

 11. Αποκατάσταση αδικιών και λαθών ΕΝΦΙΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι οι άοκνες προσπάθειες διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και δήλωσε την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβασή τους, μετά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι προ διετίας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιότητα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η ΕΣΕΕ για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:

 • Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

 • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26 και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

 • Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.

 • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.

 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.

 • Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.

 • Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ευχήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και ζήτησε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με ειλικρινή διάλογο, στις δύσκολες αλλά ταυτόχρονα αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Τέλος, επισήμανε ότι το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει «φορολογική άνοιξη», διαφορετικά ακόμη και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς θα αναγκαστούν να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αβέβαια αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ