Μόνο το όνομα του Καραμανλή μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

karamanlis3Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για ΠτΔ, δύσκολα θα υπάρξει υποψήφιος από την Κεντροαριστερά, για τον απλούστατο λόγο, ότι η ίδια η Κεντροαριστερά διαλύθηκε και δεν έχει καμία πολιτική δύναμη. Μετά λοιπόν και την απομάκρυνση μάλλον οριστικά της υποψηφιότητας Κουβέλη, η μόνη λύση για να εκλεγεί ΠτΔ, είναι κάποιο πρόσωπο από τον Κεντροδεξιό χώρο.
Δεν συζητάμε φυσικά για το εάν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ κεντροδεξιό υποψήφιο. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ψηφίζει οποιονδήποτε, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία. Χωρίς εξουσία, αυτόματα το όποιο ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει, απλά θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε εκλογή υποψηφίου από τον Κεντροδεξιό χώρο. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι αυτό; 
Ήδη έπεσαν στο τραπέζι κάποια ονόματα, όπως για παράδειγμα αυτό του κ. Μολυβιάτη, του προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη κ.λ.π., αλλά επανήλθε και το όνομα του κ. Καραμανλή. Κατά την άποψή μας, το όνομα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές είναι αυτό του κ. Καραμανλή. Θα ψηφιστεί από τη ΝΔ, ακόμα και τους διαγραμμένους βουλευτές, αλλά και από αυτούς που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Θα ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ (με ένα ερωτηματικό για την Παπανδρεϊκή πτέρυγα!!!). Θα ψηφιστεί φυσικά από όλους τους ΑΝΕΛ, ακόμα και αυτούς που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ. Θα ψηφιστεί, κατά πάσα πιθανότητα και από άλλους ανεξάρτητους, καθώς και εκείνους που φεύγουν από τη ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον θα έχει και την σιωπηρή συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν δεν ψηφιστεί από αυτόν. Να δείτε που στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει εκλογή του κ. Καραμανλή, αλλά μετά από εκλογές. Αν φυσικά τις θέλει πραγματικά κι αυτές!!!
Επομένως, είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί ΠτΔ. Το θέμα είναι όμως ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, με διάφορες διαρροές, έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το αξίωμα του ΠτΔ. Αυτό όμως, μην το παίρνουμε και ως δεδομένο. Θα πιεστεί από ντόπιους και ξένους παράγοντες πολύ. Εξάλλου είναι ένα αρκετά γνωστό και αποδεκτό πολιτικό πρόσωπο τόσο στις δυτικές, όσο και στις ανατολικές χώρες. Άλλωστε, μέχρι τώρα έχει ψηφίσει τα πάντα στη Βουλή. Δεν έχει λοιπόν κάποιο λόγο να αρνηθεί τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, αλλά και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, την οποία έχει στηρίξει απόλυτα μέχρι τώρα. Δεν μπορεί να αυτοαναιρεθεί.
Το καταλυτικό επιχείρημα για να πειστεί ο κ. Καραμανλής και ταυτόχρονα να περάσει η υποψηφιότητα προς το λαό, εκτιμούμε πως θα είναι οι αρμοδιότητες του ΠτΔ. Εδώ θα υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση ότι το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί σε ότι αφορά την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στον ΠτΔ που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975. Ίσως ακόμα και της εκλογής προσεχώς του ΠτΔ από το ίδιο το λαό, κάτι το οποίο θα προτιμούσε μελλοντικά ο κ. Καραμανλής.
Πέτρος Χασάπης
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ