Βαλλιστικό πύραυλο μεγατόνων εκτοξεύει ο Ερογλου από την Νέα Υόρκη…
Ο κατοχικός «ηγέτης» καρφώνει Ανα(ν) στασιάδη.
Απίστευτο θράσος Ερόγλου, οι Ελληνες δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο! Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει συνέχεια το σύνθημα να «μην μείνει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης, να φύγουν όλοι» και προσπαθεί να το διαδώσει στον κόσμο. Λένε «η χώρα μας είναι υπό κατοχή». Στην πραγματικότητα υπό κατοχή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς εκδιωχθήκαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ιδρύσαμε από κοινού οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Εκείνοι έθεσαν υπό κατοχή τους την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Έθνη το δέχτηκαν».
Μεγάλες διαφορές στις θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς διαπιστώνει ο Έρογλου σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη. Ο κατοχικός σατράπης ανέφερε πως από το 1974 η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει στον κόσμο της ότι «όλοι οι άνθρωποι θα γυρίσουν πίσω, όλα όσα χάθηκαν θα επιστραφούν, θα φύγει ο τουρκικός στρατός και η επανένωση θα γίνει στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και φυσικά όλα αυτά δεν είναι εφικτά. Κοροϊδεύουν τα «πρόβατα» εν γνώσει τους βέβαια.
Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δυσκολεύεται να πει στον κόσμο ότι όλα όσα θέλουν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με “ακραίες απαιτήσεις”. –«Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω του πάρε – δώσε και μια προσέγγιση που θα είναι επωφελής για όλους (win – win)». Αναφέροντας ότι είχε προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να γίνει τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, πρόταση που απορρίφθηκε από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Γενεύη μετά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για «αλλεργία» της ελληνοκυπριακής πλευράς στον όρο “πάρε – δώσε” γιατί, κατά τον ίδιο, για τόσα χρόνια η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζει ότι «θα πάρουμε», συμπληρώνοντας ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να γίνει πάρε – δώσε. Υποστήριξε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους είπε πως «γνωρίζω ότι θα γίνει πάρε – δώσε αλλά δεν επιθυμώ αυτό να γραφτεί στο ανακοινωθέν» και ότι αντί αυτού γράφτηκαν οι λέξεις προσέγγιση «επωφελής και για τις δύο πλευρές» (win – win).
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί για συμφωνία εδώ και 40 χρόνια. «Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε μια Ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία αντιστέκεται σε συμφωνία», «ο λόγος που αυξήθηκε η αδιαλλαξία της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε Ελληνοκυπριακή δημοκρατία, η διεθνής κοινότητα το υιοθέτησε αυτό και η ΕΕ την έκανε μέλος της». «Όσο για μας είμαστε μια χώρα που την αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία αλλά για μας είναι μεγάλη ευτυχία και μεγάλη ασφάλεια το γεγονός ότι μας αναγνωρίζει η «μητέρα πατρίδα» μας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας παρέχουν ασφάλεια».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται από το 1968, ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο «κράτη» στα γεωγραφικά “όρια που δημιουργήθηκαν το 1974”.
Όλα αυτά τα ευτράπελα και τραγελαφικά συμβαίνουν λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών υπό την αιγίδα του νέου αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και της αναφοράς του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων «έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα κλειδιά που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε».
Ντίνος Ορφανός Τριμίκλινη