Βιβλίο βόμβα για Μέρκελ και Σόιμπλε από τον Κολ- Η φράου δεν ήξερε να φάει με μαχαιροπήρουνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
mer
 
Για όλους είχε κάτι να πει ο Χέλμουτ Κολ στις απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του σε δημοσιογράφο στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του.
O πρώην καγκελάριος αναφέρεται στα μεγάλα στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και «σφάζει» με το…

 
γάντι τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον πρώην στενό του συνεργάτη, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ του Κολ και της Μέρκελ μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος.
Η παλιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες «γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστερά κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη» είπε ο Κολ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ανίδεη». Η Άνγκελα Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, «δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι» είπε ο Κολ στον δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν, στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του.
Επίσης ο Κολ δεν εκφράζεται με αναλόγου ύφους σχόλια και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να φέρει το ευρώ στην ΕΕ.
Στις συνομιλίες, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει το «Spiegel», ο Κολ κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πολλούς από τους κομματικούς του «φίλους», όπως τον τέως πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο αποκαλεί «προδότη» και «μηδενικό».
Η σχέση της Μέρκελ με τον Κολ
Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μέντορας της Μέρκελ, καθώς την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε. Οι δυο τους μάλιστα απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση.
Ο Κολ έφτασε σε σημείο να τη φωνάζει «το κορίτσι μου», μέχρι που εκείνο το κορίτσι τον πρόδωσε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις ιστορίες πολιτικής και εξουσίας.
Όταν τα σκάνδαλα άρχισαν να αγγίζουν τον Κολ, εκείνη δεν στάθηκε λεπτό στο πλευρό του αντίθετα ήταν από τους πρώτους που αρθρογράφησε εναντίον του, ζητώντας την παραίτησή του. Πολλοί έσπευσαν τότε να πουν ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τον Κολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ