Οι τζιχαντιστές του ΙΚ απειλούν την αεροπορική βάση Άσαντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τζιχαντιστές του Ισis88λαμικού Κράτους μετακινούνται «ελεύθερα» εντός της επαρχίας Αλ Άνμπαρ του Ιράκ και εντείνουν τις πιέσεις στους στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, παραδέχτηκε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Στην Αλ Άνμπαρ η μάχη είναι άγρια», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ιρακινός στρατός έχει υποστεί πολλές απώλειες στη σουνιτική αυτή επαρχία, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών που αποδυνάμωσαν τις θέσεις του. Οι τζιχαντιστές έχουν εδραιωθεί σε ορισμένες περιοχές της Αλ Άνμπαρ. Από τον Ιανουάριο έχουν καταλάβει την πόλη Φαλούτζα, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ ελέγχουν και το Αλ Κάιμ, 300 χιλιόμετρα δυτικότερα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Απολαμβάνουν μια σχετική ελευθερία κινήσεων στην Αλ Άνμπαρ και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την περιοχή», συνέχισε ο Γουόρεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την αεροπορική βάση Άσαντ στην οποία αναδιπλώθηκαν 300 Ιρακινοί στρατιώτες αφού εγκατέλειψαν το στρατόπεδό τους κοντά στην πόλη Χιτ.

Ο Γουόρεν τόνισε πάντως ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να προστατεύσουν τις υποδομές τους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. «Επαφίεται στους Ιρακινούς να πολεμήσουν. Προς το παρόν κρατούν την Άσαντ. Θα συνεχίσουμε τα αεροπορικά πλήγματα όποτε παρουσιαστεί ευκαιρία», είπε.

Περίπου 1.400 Αμερικανοί στρατιώτες —εκ των οποίων πολλές εκατοντάδες σύμβουλοι— έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, όμως κανένας τους δεν βρίσκεται στην Αλ Άνμπαρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ