Αποκάλυψη: Πως οι παχυλές αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, θα επιβαρύνουν φορολογούμενους και καταθέτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως γίνεται κατανοητό από αυτά που θα διαβάσετε, οι παχυλότατες αμοιβές των τραπεζικών στελεχών εφ’ όσον επηρεάζουν την κερδοφορία της τράπεζας είναι ένα καρφί στα πλευρά του Έλληνα φορολογούμενου ή του καταθέτη σε περίπτωση κουρεματος.

 

Νέα πληγή ανοίγει για τους τραπεζίτες η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην παρούσα φάση αποδέχεται τις προτεινόμενες τεχνικές αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα, ωστόσο σε δεύτερη φάση τις αποφάσεις θα της λάβει η DGCom, η οποία προοιωνίζεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για εκούσιο bail-in. Στην περίπτωση που οι τράπεζες γράψουν ζημιές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τυχόν αναπόσβεστο υπόλοιπο του αναβαλλόμενου φόρου, και άρα το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει το “μάρμαρο” μέσω έντοκων γραμματίων, είτε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail-in (υποχρεωτικό κούρεμα καταθέσεων).

Εν μέσω πιέσεων για να προχωρήσει η διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τις τροποποιήσεις της διάταξης στη Βουλή και να ψηφιστούν ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον συνυπολογισμό του πρόσθετου κεφαλαιακού οφέλους στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου από την ΕΚΤ, οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, καθιστώντας τες ανθεκτικότερες εν όψει του stress test, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί μέσω του αναβαλλόμενου φόρου να πετύχει την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΒΑ ζητεί δύο αλλαγές στον νόμο:

Η ΕΒΑ η αρμόδια τραπεζική αρχή έχει αμφισβητηθεί τεχνικές πτυχές της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει στις τράπεζες να μετατρέπουν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων τους (DTA) σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC)

• Το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια -με μετρητά αντί με ομόλογα- που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

• Να περιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρους των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Η EBA θεωρεί ότι η περίοδος 30 ετών που προβλέπει ο νόμος είναι υπερβολικά μεγάλη και ζητεί να περιοριστεί.

Η λύση του ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνει μια λύση που να καλύπτει και τις δυο πλευρές και -που στην παρούσα φάση- δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test για την κάλυψη των απαιτήσεων που πιθανώς θα προκύψουν. Το ΥΠΟΙΚ σε συνεννόηση με τις εποπτικές Αρχές προωθεί ως λύση να νομοθετήσει την εγγυητική κάλυψη από πλευράς δημοσίου του ποσού του αναβαλλόμενου φόρου που θα γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ. Πρότείνει την κάλυψη του τυχόν αναπόσβεστου υπόλοιπου του αναβαλλόμενου φόρου με έντοκα γραμμάτια αντί ομολόγων, στην περίπτωση που οι τράπεζες κλείνουν οικονομική χρήση με ζημιές σε επίπεδο προ φόρων και επομένως δεν μπορούν να συμψηφίσουν αναβαλλόμενο φόρο.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό νομοσχέδιο το Δημόσιο δεσμεύεται ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες τα επόμενα 20 – 30 χρόνια είναι ζημιογόνες, τότε το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο. Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το Δημόσιο να καταβάλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα που έχει θέσει η EBA, δηλαδή η μείωση της διάρκειας συμψηφισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από την 30ετία σε επίπεδα 12 ως 20 ετών, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι αποτελεί θέμα που λύνεται εύκολα.

AvantiPopoloGR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ