Αμφίπολη. Ορθά είχαμε υποθέσει ότι υπάρχει και δεύτερος επιβάτης στο άρμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

newego_LARGE_t_1101_54410521Στις 13 Οκτωβρίου, όταν αποκαλύφθηκε το πρώτο τμήμα του ψηφιδωτού της Αμφίπολης, είχαμε ανεβάσει άρθρο με τίτλο: Αμφίπολη. Υπάρχει και δεύτερος επιβάτης στο άρμα; στο οποίο, “διαβάζοντας” την ίδια την εικόνα, υποθέταμε ότι υπάρχει και δεύτερος επιβάτης πάνω στο άρμα. Τελικά δικαιωθήκαμε.

Μάλιστα είχαμε προχωρήσει λίγο πιο πέρα και είπαμε πως αν αυτή δεν ήταν η Περσεφόνη, τότε θα ήταν ο νεκρός του τάφου. Τελικά ήταν η Περσεφόνη.
Κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει στο δάπεδό του και στους τοίχους του ο τρίτος θάλαμος και έπεται συνέχεια!!!
Σε ότι αφορά το εικονιζόμενο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε, συνδυαζόμενο και συγκρινόμενο με την ζωγραφική απεικόνιση του ίδιου θέματος (αρπαγή της Περσεφόνης) που υπάρχει στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, οδηγεί στο συμπέρασμα, αφενός ότι μάλλον πρόκειται για βασιλικό τάφο, αφετέρου πρόκειται για πλουσιότερο τάφο, αφού το ψηφιδωτό κόστιζε προφανώς πολύ περισσότερο από την απλή ζωγραφιά.
Γιατί όμως πλουσιότερος ο τάφος αυτός; Ίσως γιατί κάποιος πιο σημαντικός από το Φίλιππο Β΄ είναι θαμμένος εκεί ή ίσως γιατί ο θανών διέθετε περισσότερα πλούτη;
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ