Ολα τα σενάρια για το νεο μνημονιο πισω απο την τρομοκρατία με μοχλό τις αγορες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141016092026

Ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα το πάζλ των τοποθετήσεων από την πλευρά της τρόικα, σχετικά με τις προθέσεις των μελών της απέναντι στο ελληνικό αίτημα για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ του Μνημονίου. Στις επιδιώξεις των Σαμαρά-Βενιζέλου για μια εντυπωσιακή επικοινωνιακά λύση που θα παρέπεμπε σε πλήρη αποχώρηση των δανειστών, απάντησαν ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και εσχάτως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup). Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των τεσσάρων ισχυρών της τρόικα, είναι ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή». Ο Ντάισελμπλουμ μάλιστα πρόσθεσε ότι η προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανείων καθώς και την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου.
Η αντίδραση των αγορών δεν ευνοεί τα ελληνικά σχέδια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, καθώς η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 7%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται, κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων. Με όλες τις συνθήκες «ευνοϊκές» για αυτούς, οι δανειστές είναι σίγουροι ότι ή η Ελλάδα θα παραμείνει στο υφιστάμενο Μνημόνιο ή θα αποδεχθεί τη νέα συμφωνία.
Η Κυβέρνηση φαίνεται πως πλέον εξετάζει τα εργαλεία που μπορεί να της παρέχει ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ή το ΔΝΤ, αναφέρει η Ελευθεροτυπία, με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει μαζί τους ένα νέο Μνημόνιο και θα συμφωνήσει με τους νέους όρους για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι δυο γραμμές χρηματοδότησης που μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ESM είναι το PCCL και το ECCL. Το PCCL απαιτεί συμμόρφωση με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος, να έχουν προηγηθεί επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τέλος, ομαλότητα στις ανακεφαλοποιήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι εταίροι σχεδιάζουν την ένταξη της Ελλάδας στο ECCL. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει την ύπαρξη επιτήρησης από τους Ευρωπαίους με την υπογραφή νέου Μνημονίου, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και λήψη νέων μέτρων. Οι Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο, επιθυμούν τη χορήγηση της πιστωτικής γραμμής ECCL.
Αντίστοιχα, το ΔΝΤ μπορεί να παρέχει το FCL και το PLL. Το FCL αφορά χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, έχουν όμως την ανάγκη για ένα «δίχτυ ασφαλείας». Έχει ισχύ για δύο έτη, με εποπτεία από το δεύτερο έτος και αποπληρωμή εντός 3-5 ετών. Το PLL αφορά χώρες με σταθερά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και κινδύνους που τις καθιστούν ευάλωτες. Έχει ισχύ από έξι μήνες έως και δύο έτη και προβλέπει εποπτεία και σύναψη Μνημονίου με το ΔΝΤ.
Το σενάριο επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του Reuters. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση αλλάζει γνώμη αναφορικά με το σχέδιο της για έξοδο από το μνημόνιο και τελικά, ενδεχομένως να ζητήσει μια γραμμή πίστωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ μια λύση θα ήταν μια γραμμή πίστωσης (ECCL) από τον επίσημο μηχανισμό διάσωσης (ESM).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ