Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

"Φωτιά" στην Κύπρο: Ρωσία και Ισραήλ ξεκινούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή που "επιχειρούν" οι τούρκοι εισβολείς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αεροπορικές ασκήσεις του Ισραήλ στο Τρόοδος… Ναυτική ισχή Ρωσίας μεταξύ Κύπρου – ΣυρίαςΑσκήσεις πολεμικού ναυτικού σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου μεταξύ Κύπρου και Συρίας με χρήση ρουκετών θα κάνει η Ρωσία, την ώρα που το Μπαρμπαρός με βάση το τουρκικό Navtex, θα βρίσκεται σε παρακείμενη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, στα δυτικά θα διεξάγει σειρά ασκήσεων το Ισραήλ, με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», αν και δύο από τα συνολικά πέντε σχετικά ΝΟΤΑΜ, έχουν εκδοθεί από την Εθνική Φρουρά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρόκειται για κοινές ασκήσεις. Επίσης, οι βρετανικές Βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νότια του Ακρωτηρίου για ασκήσεις, αλλά και για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Κάποιες από τις περιοχές συμπίπτουν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας το απόγευμα της Τετάρτης, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 7.00 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας 20ής Οκτωβρίου –δηλαδή με την έναρξη ισχύος του τουρκικού Navtex και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα. Με βάση το ΝΟΤΑΜ η Ρωσία δέσμευσε συνολικά θαλάσσια ζώνη έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του Μπαρμπαρός από τις 20 Οκτωβρίου, όπως και των ορίων του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας. Να σημειωθεί ότι το Ρωσικό ΝΟΤΑΜ, αναφέρει σαφώς ότι στην περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες [RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS)] και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια. Για τον λόγο αυτό την περίοδο της δέσμευσης της περιοχής, θα κλείσουν δύο αεροδιάδρομοι υπερπτήσεων στο FIR Λευκωσίας. Θα επηρεαστούν χωρίς όμως να κλείσουν, άλλοι δύο αεροδιάδρομοι του FIR.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ήδη στην περιοχή –με κύριο γνώμονα τις εξελίξεις στη Συρία– πρόσθετο όγκο πυρός και ισχύος του πολεμικού της ναυτικού. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες έχουν πλεύσει στην περιοχή, η πυραυλάκατος «Σμετλίβι» και η πυραυλάκατος «Ιβάνοβετς», το ειδικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας «Πριαζόβνιε», τα αμφίβια αποβατικά «Νοβοσιερκάσκ» και «Μινσκ» και το καταδρομικό «Μόσχα», ενώ παραμένει σταθερά –μεταξύ και άλλων πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων στην περιοχή, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Παντελέγιεφ».

Αναβρασμός στην κυπριακή σκακιέρα Αν και δεν συνδέεται με την τουρκική πρόκληση η μεγάλη ρωσική άσκηση, τα όριά της εφάπτονται αυτών που «δέσμευσε» η Τουρκία, και δεν μπορεί από την άλλη να αφαιρεθεί από τη σκακιέρα όπως διαμορφώνεται. Επίσης, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, η παρουσία του ρωσικού πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου από τη μια, και της λειτουργίας του γεωτρύπανου Saipem 10000 από την άλλη, συνθέτουν την εικόνα κάτω από την οποία θα «καταγράφουν» τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της Κύπρου, οι υπερευαίσθητοι σεισμογράφοι του «Μπαρπαρός» στα νότια της Κύπρου. Ενισχυμένη ισραηλινή δραστηριότητα μέχρι και το Τρόοδος

Η ρωσική δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις δεν είναι η μόνη παρόμοια ενέργεια που «συμπίπτει» με το πρώτο 48ωρο ισχύος του τουρκικού NAVTEX για το Μπαρπαρός. Άλλες μεγάλες περιοχές, που ξεκινούν από τη θάλασσα δυτικά της Πάφου μέχρι και ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου και εκτείνονται καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Τροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια, έχει δεσμευτεί για επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων ασκήσεων του Ισραήλ, ενώ με άλλο ΝΟΤΑΜ έχει δεσμευτεί και περιοχή που καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2, 3 και 9 επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη, σε τρεις περιοχές –η μία θαλάσσια εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, στο Τρόοδος και νότια του Ακρωτηρίου- οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι θα διεξαχθούν ασκήσεις με τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Επίσης, στο FIR Λευκωσίας θα γίνονται και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

Τέλος, σε χερσαία και θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα περίπου Βρέτσια Πάφου και εκτείνεται μέχει τα ανοικτά της Πέγειας δυτικά και τα ανοικτά Πισσουρίου νότια, θα διεξαχθεί διακρατική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Κι αυτά δεν είναι τα μόνα ΝΟΤΑΜ που δεσμεύουν περιοχές για ασκήσεις και καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου. Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

hellasforce.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ