Ετσεβίτ, Κάλλαχαν και Γ. Μάτσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2014 σε εκδηλώσεις στην Κύπρο ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Γ. Μάτσης μεταξύ άλλων απαράδεκτων είπε και πως ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν (που στις 17 Ιουλίου 1974 έδωσε το πράσινο φώς στον σφαγέα Ετσεβίτ να εισβάλει γιατί ήθελε και η Βρετανία την αλλαγή του στάτους της Κύπρου) υποστήριξε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ετσεβίτ!.
Πρώτον – Στις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί διαφώνησαν με τον Χένρι Κίσσιγκερ ο οποίος τους ζητούσε να βρουν μια λύση βάση των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου που ήταν δικά τους κατασκευάσματα, όπως τους έλεγε, φτάνει να έφευγε ο Μακάριος. Και έγραψαν οι Βρετανοί περί τούτου διαφωνώντας και υποστηρίζοντας την εισβολή για να άλλαζε το στάτους της Κύπρου : «… Εκείνο που ο Δρ. Κίσσιγκερ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται σήμερα είναι ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο αφαίρεσε την όποια σταθερότητα είχε παραμείνει από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Εκείνη η σταθερότητα υπήρξε αρκετά εύθραυστη τα τελευταία δέκα χρόνια…».
Δεύτερον – Στις δε 16 Αυγούστου 1974, όταν το Φόρειν Όφις του Τζέιμς Κάλλαχαν υιοθέτησε την τουρκική λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο Κάλλαχαν ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές της Βρετανίας γράφοντας μεταξύ άλλων : «… Παρόλο ότι καταδικάζουμε τις τουρκικές μεθόδους, θεωρούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υπόθεση, δοσμένης της μεταχείρισης που υπέστησαν στο παρελθόν. Οι Ελληνοκύπριοι ίσως τώρα να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να δεχθούν γεωγραφικό διαχωρισμό, ειδικά λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων από αμφότερες τις πλευρές. ΄Ομως είναι δύσκολο να δεχθούν να υπογράψουν το 34% τοις εκατόν της νήσου στο 18 τοις εκατόν του πληθυσμού, και ίσως να πάρει χρόνο προτού δικαιολογήσουν την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…» (Από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011»).
Σημειώνεται ο άκρατος φιλοτουρκισμός του “bloody Jim” – Τζέιμς Κάλλαχαν, ο οποίος δίδοντας οδηγίες στις διπλωματικές του αποστολές υιοθετούσε τουρκικούς ισχυρισμούς για ελληνικές εχθρότητες εναντίον των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τόσο την τουρκική εισβολή όσο και την βρετανική στάση ανοχής και συνενοχής.
Ο Κάλλαχαν πέθανε… απογοητευμένος και δεν είδε να υπογράφουμε το 34% της γης μας στο 18% των Τουρκοκυπρίων. Ακόμα προσπαθούν τόσο οι μετέπειτα του στο Φόρειν ΄Οφις όσο και οι εντός των πυλών σύμμαχοί τους Διζωνικοί. Επιβεβαίωση η απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.
Σωστά είπε κάποτε η μ, Ελένη Βλάχου. Ο ΄Ελληνας αρέσκεται στα παραμύθια. Και όχι μόνον. Υπήρξαν πρόσφατα και προσπάθειες «Ρεπούσικων » απο-ενοχοποιήσεων της εγγυήτριας διζωνικής Βρετανίας…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο
15.10.2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ