Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Μπράβο στη Μόνιμη αντιπροσωπέια της Κύπρου στον ΟΗΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα γραφόμοηεενα των Σάββα Ιακωβίδη στη Σημερινή και Μιχάλη Ιγνατίου στον Φιλελεύθερο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ δούλεψε αρκετά αποτελεσματικά. Αυτό επιβεβαιώνει ότι αν οι Διπλωματικές μας Υπηρεσίες αφεθούν να λειτουργήσουν σωστά και δεν υποκύπτει το Κέντρο σε ξένες υποδείξεις να μην προχωρεί εκεί που πρέπει, η Κύπρος μπορεί να διεκδικεί δίκαια και να κερδίζει.

Μπράβο στη Μ.Α. μας στον ΟΗΕ

Δεν γνωρίζουμε πόσο η Μόνιμη Αντιπροσωπία μας στον ΟΗΕ συνέβαλε στον αποκλεισμό της κατοχικής Τουρκίας να εκλεγεί μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Οφείλουμε, όμως, να την επαινέσουμε δημόσια για το εμπεριστατωμένο και άκρως ενημερωτικό και τεκμηριωμένο σημείωμα, που διένειμε σε όλες τις αντιπροσωπίες των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού.

Στο σημείωμα τονιζόταν το παράδοξο της υποψηφιότητας μιας χώρας, της Τουρκίας, που για 40 χρόνια κατέχει έδαφος κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, δηλ. παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα και την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία, κυριαρχία και ελευθερία ενός κράτους. Και αυτή η κατοχική χώρα διεκδικούσε θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι ορθά η Μ.Α. μας παρενέβη και ενημέρωσε τα άλλα κράτη-μέλη.

Με αφορμή και τη βρόμικη πολιτική Ερντογάν έναντι των Κούρδων, θεωρούμε ότι και το εμβριθές σημείωμα της Μόνιμης Αντιπροσωπίας μας συνέβαλε τα μέγιστα στον αποκλεισμό της Τουρκίας.
Οι πολιτικοί μας να καταλάβουν, επιτέλους, μιαν απλή αλλά σημαντική πραγματικότητα: Η Τουρκία δεν είναι αήττητη. Αρκεί οι δικοί μας ηγέτες να αποβάλουν τον ψοφοδεϊσμό τους και να αποφασίσουν να την αντιμετωπίζουν ως είναι: Ένα κράτος δολοφόνων και γενοκτόνων, εισβολέων και εχθρών μας. Προπάντων, να αφήσουν τους διπλωμάτες μας να κάνουν τη δουλειά που εκείνοι ξέρουν καλύτερα από αυτούς.

Σ.Ι.

ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ αφού ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία κατάληψης μίας έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και αφού είχαν προηγηθεί απανωτές επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν, του Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλων κορυφαίων παραγόντων της ισλαμικής ελίτ, είδε τους σχεδιασμούς της να καταρρέουν. Μέσα σε μερικά λεπτά, τα όνειρα του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας να προεδρεύουν του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ εξανεμίστηκαν. Ο «περίπατος», όπως πίστευαν οι εκπρόσωποι της κατοχικής δύναμης, μετετράπη σε εφιάλτη [την περασμένη Πέμπτη 16/10/14].

Η καταλυτική διπλωματική ήττα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και της πολυπληθούς διπλωματικής και δημοσιογραφικής συνοδείας του, προκλήθηκε λόγω του συνδυασμού πολλών παραγόντων, ξεκινώντας από την αλαζονεία και την έλλειψη μπέσας του Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του, που ενόχλησε και τους πάλαι ποτέ ισχυρούς προστάτες της Τουρκίας, την έντονη αντίθεση χωρών που παλαιότερα την υποστήριζαν και την κινητικότητα των διπλωματικών αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεπέρασαν σε αποτελεσματικότητα κάθε προσδοκία.

Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για την Ελλάδα, καθώς για έναν περίεργο λόγο οσμίζομαι πως ψήφισε υπέρ της ισλαμοσυντηρητικής Τουρκίας…

Ο τρόπος δράσης και αντίδρασης της Κύπρου πρέπει να παραμείνει οδηγός στις περαιτέρω ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την Τουρκία. Η κατοχική δύναμη πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο στα διεθνή φόρα, και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου από το 2004 η Κύπρος διατηρεί μίαν ηττοπαθή στάση, ως να είναι ο θύτης και όχι το θύμα.

Τα πράγματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς, έχουν αλλάξει. Μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα η Κύπρος, αλλά πολλά γεγονότα αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία, η οποία επέλεξε μίαν ερμαφρόδιτη πολιτική και ένα ρόλο διεθνούς «αντάρτη» και… υπερδύναμης (με πήλινα πόδια βεβαίως). Ενώ εξυπηρετείται από τη δράση των τζιχαντιστών, οι οποίοι καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, δουλεύει τους Αμερικανούς ότι συντάσσεται με το δυτικό μέτωπο που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι άφησαν ελεύθερους τους Τούρκους ομήρους την ίδια στιγμή που κρατούν ως λάφυρα πολίτες άλλων χωρών, και αρκετούς τους εκτελούν με φρικτό τρόπο. Παρέδωσε στους τζιχαντιστές αδίστακτους τρομοκράτες από τη Βρετανία και άλλες χώρες, οι οποίοι βρίσκονταν στον κατάλογο καταζητουμένων της Δύσης.

Το έχω υπογραμμίσει πολλές φορές και θα το γράψω ξανά: Φανταστείτε την αποτρόπαια πράξη να έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος… Τι θα είχαν υποστεί από τους Βρετανούς και τους συμμάχους τους; Μέχρι και «βομβαρδισμό». Όμως ενάντια στα συμφέροντα της Βρετανίας και των δυτικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν, την οποία βοηθούν ακόμα και σήμερα για να επιβληθεί στην Κύπρο, να θέσει το νησί κάτω από την επιρροή της, αντί να βρεθούν απέναντι στα καταχθόνια σχέδιά της… Αυτοί είναι οι Βρετανοί, και δυστυχώς παρασύρουν -ευτυχώς όχι πάντα- και τους Αμερικανούς. Πιστεύω ότι ο βασικότερος λόγος της δύναμης των τζιχαντιστών είναι η υποστήριξη που εξασφάλισαν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Τους παραχώρησε οπλισμό και χρήματα, και είναι ακριβώς όπως το έθεσε ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία έδωσε στους ανισόρροπους τρομοκράτες εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες τόνους όπλα και πυρομαχικά, τα οποία χρησιμοποιούν εναντίον της Βρετανίας, της Αμερικής και της Δύσης.

Η λύση της ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια των Τούρκων. Θα είναι ταφόπετρα για τον Ελληνισμό της Κύπρου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποθηκεύσει το νησί στην Τουρκία. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να πείσει πρώτιστα τους Αμερικανούς πως η λύση που σκαρφίστηκε ο Χένρι Κίσιγκερ μετά την εισβολή μπορεί να λειτουργούσε το 1977, αλλά οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να λειτουργήσει τον 21ο αιώνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αδίστακτος, φανατικός ισλαμιστής, και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σταματήσει να ελπίζει πως θα δείξει ευελιξία στο Κυπριακό. Στους σχεδιασμούς του για τη «Μεγάλη Τουρκία» η Κύπρος αποτελεί το… διαμάντι. Μόνο που μπορεί επί των ημερών του να γίνουμε μάρτυρες της… μικρής Τουρκίας, διότι η ιστορία έδειξε πως ο εθνικισμός και δη ο ισλαμο-εθνικισμός, όπως και ο μεγαλοϊδεατισμός, οδηγούν σε περιπέτειες τις χώρες που έχουν ανόητους ηγέτες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα καλά πρέπει να λέγονται. Συγχαρητήρια στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη μέχρι τον τελευταίο διπλωμάτη, και ειδικά τα μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, που εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό κείμενο εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας στο Σ.Α. Το πλέον σημαντικό σημείο κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που αναφερόταν στην προηγούμενη θητεία της Τουρκίας στο Σ.Α., το 2009-2010. «Η χώρα αυτή έδωσε αποδείξεις της συμπεριφοράς της επιζητώντας αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του, για να ταιριάζουν στους δικούς της σκοπούς, αντί να τους τηρεί, όπως είναι γενικά αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα. Μπράβο σε όλους…

sigmalive – philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ